ABD Başkanı Donald Trump’ın yasa dışı göçe karşı uygulamaya koyduğu “sıfır hoşgörü” politikası kapsamında Meksika’dan ülkeye yasa dışı şekilde geçen göçmenlerin çocukları ile ayrı merkezlerde tutulmasına karar verilmişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan yaptığı açıklamada, "Göçmenlik yasalarımız kapsamında aileleri bir arada tutacak adımları atacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

Donald Trump, ayrılmaları engelleyecek başkanlık kararnamesinin imza töreninde yaptığı kısa açıklamada, "Bunun çok önemli bir kararname olduğunu düşünüyorum. Bu kararname bir yandan sınırlarımızı güçlü ve güvenli tutarken, aynı zamanda aileleri bir arada tutmakla ilgilidir. Aileleri ayrı görmekten hoşlanmıyorum. Kalbi olan herkesin aynı kararı vereceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Trump, eşi Melania ve kızı Ivanka’nın bu konuda çok hassas olduklarını da açıkladı. 

ABD yönetiminin uygulamaya koyduğu ‘sıfır hoşgörü’ politikası hem ulusal hem de uluslararası düzeyde öfke dalgasına yol açarken, 5 hafta içerisinde 2 bin 300'den fazla küçük çocuk ailesinden ayrılmak durumunda kaldı. Binlerce çocuğun ağlayan görüntüleri dünyada skandal olarak nitelendirildi.