Romanya’da farklı sektörlerde önemli projelere imza atan TİKA, Tulça İl Hastanesi bünyesinde bulunan Yenidoğan Bölümü Yoğun Bakım Ünitesine tıbbi ekipman desteğinde bulundu. Açılış törenine T.C. Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, TİKA - Bükreş Program Koordinatörü  Hacı Ahmet Daștan, Tulça İl Meclisi Başkanı Horia Teodorescu, Tulça Belediye Başkan Yardımcısı Andaluzia Luca, Romanya Müftüsü Murat Yusuf ve kendisi de Tulçalı olan Romanya Türk azınlık Milletvekili Hüseyin İbrahim’in yanısıra Türk STK temsilcileri, sağlık çalışanları ve basın mensuplarının katıldı. 

ÖZEL İLİŞKİLER BULUNUYOR

Tulça İl Meclisi Başkanı Horia Teodorescu törende yaptığı konuşmada Tulça ilindeki hastaneye yaptıkları katkı nedeniyle Türk Hükümeti ve TİKA'ya müteşekkir olduklarını, Yenidoğan Bölüm Başkanı Dr. Mustafa Latif'in Tatar Türk olmasının güzel bir tesadüf olduğunu, Tulça'nın tarihi olarak Türkiye ile özel ilişkileri bulunduğunu, Türk azınlığın kuzey Dobruca'daki Tulça'da mevcut çok kültürlülüğün önemli bir parçasını oluşturduğunu belirtti. Tulça İl Hastanesi Başhekimi Tudor Nastasescu ise Tulça'daki yenidoğan ölüm oranının AB ortalamasının iki kat üzerinde olduğu dikkate alındığında, TİKA'nın desteğinin kendileri için ne kadar olduğunun görüleceğini, bu itibarla TİKA'yla proje partneri olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

'STRATEJİK ORTAKLIĞI GELİŞTİRMEYE KARARLIYIZ'

T.C. Romanya Büyükelçisi Osman Koray Ertaş da Türkiye ile Romanya arasındaki stratejik ortaklığı somut projelerle güçlendirmeye kararlı olduklarını, Sarı Saltuk Türbesi başta olmak üzere çok sayıda ortak kültürel miras eserine evsahipliği yapan, soydaşlarımızın huzur içinde yaşadığı Tulça'da TİKA eliyle böyle anlamlı bir projeye imza atmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. TİKA Bükreş Program Koordinatörü Hacı Ahmet Daștan ise yaptığı konuşmada, bu projenin Tulça iliyle yapılacak işbirliği faaliyetleri bakımından bir ilki oluşturduğunu, bu bağlamda ildeki ortak kültürel miras eserlerinin restorasyonu için çalışmalar yürüttüklerini, proje aşamasında  ile de çok sayıda ziyaret gerçekleştirdiklerini ve şimdi bu çalışmaların somut sonucunu almaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.