Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Frankfurter Allgemeine Zeitung'a veridiği demeçte Katar krizinin savaşa sürüklenebilieceğini söyledi. Gabriel, "Bu anlaşmazlığın savaşa sürüklenme tehlikesi var, kardeş toplumların ve komşularının tutumu dramatik" yorumunda bulundu. Gabriel, son günlerde konuyla ilgli olarak, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye, İran ve Kuveytli mevkidaşları ile doğrudan ya da telefonla oldukça yoğun bir biçimde görüştüğünü söyledi.

DURUMUN ÇOK CİDDİ OLDUĞUNU BİLİYORUM

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Gabriel, "Bu görüşmeler neticesinde durumun çok ciddi olduğunu biliyorum ama bunu aşma şansımız da var" diye konuştu. "Karşıt taraflar arasında yapılacak görüşmelerin bunun için kaçınılmaz" olduğunu vurguladı.

Hafta başından bu yana Körfez ülkelerinde son yıllardaki en ağır diplomatik kriz yaşanıyor. Suudi Arabistan ve diğer birçok Arap ülkesi Katar'la diplomatik ilişkilerini ve havayolu ulaşımını kesti, sınırlarını kapattı. Bu ülkeler Katar'ı DEAŞ gibi terör örgütlerini desteklemek ve Suudi Arabistan'ın ezeli rakibi Şii İran'la yakın ilişkiler içinde olmakla suçluyor.

KATAR AÇIKÇA SUÇLANIYOR

ABD Başkanı Donald Trump Katar'ı uzun yıllardır terörü destekleyen bir ülke olarak tanımladı. ABD Başkanı, cuma günü (9 Haziran) Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Katar'ın tarihsel olarak teröre üst düzeyde destek verdiğini belirterek, bu desteğin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.
Trump üç gün önce Twiter üzerinden de, "Ortadoğu'ya yaptığım son ziyarette radikal ideolojilerin artık finanse edilmemesi gerektiğini söyledim. Liderler Katar'ı işaret etti" demişti.