Basın mensuplarıyla bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de Rus askeri üslerine yönelik gerçekleşen saldırıya ilişkin olarak 'Bu salona girmeden hemen önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştum ve Suriye konusunu görüştüm. Ne Türk askerleri ne de Türk yönetiminin bu olayla hiçbir ilgisi olmadığından eminim fakat İdlib’in bu alanını Türkiye kontrol etmek zorunda.' dedi. 

'ORADA ÇOK ZOR BİR DURUM VAR' 

Putin, “Fakat şunu direkt söyleyebilirim ki, biz ve Türk partnerlerimiz her zaman kontrol etmeyi başaramıyoruz. Orada çok zor bir durum var, orada anlaşmalarımıza göre kontrol noktalarını kurmak zorundalar. Henüz bunu yapmadılar, fakat bunu yapmak çok da kolay değil” diye konuştu.

Suriye’deki üslere insansız hava araçlarıyla (İHA) yapılan saldırıların detaylıca kurgulanmış bir plan olduğuna işaret eden Putin, “Saldırıda kullanılan İHA’lar el yapımı olarak gösterilerek kamufle edilmeye çalışılmış.” dedi.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesi konusunda Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre görüşmede, ikili ilişkiler ve Suriye’de yaşanan son gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şam rejiminin İdlib’de ve Doğu Guta’da sivillere yönelik saldırılarının bir an önce durdurulmasının, Astana sürecinin ve Soçi Kongresi’nin başarılı olması bakımından önem taşıdığını vurguladı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TürkAkım projelerinin yanı sıra enerji alanındaki diğer iş birliklerine de değinilen görüşmede Erdoğan ve Putin, ilişkileri her alanda geliştirme konusundaki kararlılıklarını teyit etti.

İki lider, ayrıca Türkiye ve Rusya arasındaki Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı ve Soçi Kongresi’ne ilişkin fikir alışverişi yaptılar.