Bakan Yardımcısı Dedaj, gerek Sırbistan gerek ise Türkiye’nin Kosova’ya temsilcileri aracılığıyla dönmek için çaba gösterdiklerini belirtti. Dedaj sosyal medya hesabı üzerinden “Balkanların Cadıları” başlığı altında yaptığı paylaşımda, “Türkiye ve Sırbistan, Kosova’ya stratejik geri dönüşlerini yüzyıllar süren hakimiyetin köklerinde kalan ve bu kirli işgalcilerin kalıntıları olan temsilcileri aracılığıyla hedeflemekteler. Bu temsilciler, Kosova’dan ve Gjergj Kastrioti’nin topraklarından kökünden sökülmeliler” ifadelerine yer verdi. 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Gjergj Dedaj’ın sosyal medyada, Türkiye ve Kosova’daki Türk toplumuna hakaret içeren açıklamaları ardından, KDTP Milletvekilleri Müferra Şinik ve Fikrim Damka, Başbakan Ramush Haradinaj ile görüşme gerçekleştirdi. Milletvekilleri Şinik ve Damka, Dedaj’ın görevden alınmasını talep ettiler. Meclis Başkan Vekili ve Milletvekili Müferra Şinik yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünden tedirgin olanların uzantıları yine devrede. Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Gjergj Dedaj’ın bugünkü paylaşımını kınamakla kalmayarak, Başbakan Ramush Haradinaj’dan görevden almasını resmi olarak talep ettik. Aksi halde koalisyon ortaklığımızın tehlikeye gireceğini vurguladık” ifadelerine yer verdi. 

Kosova Meclisi’nde Sırplar hariç diğer azınlık toplulukları milletvekillerinden oluşan “6+” Parlamento Grubu, Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj’dan, Türkiye ve Kosovalı Türkler hakkındaki skandal açıklamaları içeren paylaşımı nedeniyle Dışişleri Bakan Yardımcısı Gjergj Dedaj’ı görevinden almasını talep etti. “6+” Parlamento Grubu’nun yazılı açıklamasında, “6+” Parlamento Grubu milletvekilleri, Bakan Yardımcısı Dedaj’ın Türk topluluğuna en kaba şekilde hakaret edildiği ve Kosovalı Türklerin aşağılandığı belirtildi. 

“6+” Parlamento Grubu, Kosova’da yaşayan Türk, Boşnak, Aşkalı, Roman ve Mısırlı milletvekillerinden oluşuyor. 

Kosova Hükumeti tarafından yazılı bir açıklama yapılarak, Dışişleri Bakan Yardımcısı Gjergj Dedaj’ın Türkiye ve Kosova Türk toplumuna yönelik hakaret içeren ifadelerine tepki gösterildi. 

Açıklamada, “kim tarafından yapılmış olursa olsun Türkiye Cumhuriyetine yönelik hakaret içeren açıklamalar Kosova Hükumeti için kabul edilemezdir. Bu tür açıklamalar, Haradinaj Hükumetinin tutumunu yansıtmamaktadır” denildi. 

Açıklamada ayrıca, bu tür açıklamaların, Türkiye Cumhuriyeti ve Kosova’daki Türk toplumuna yönelik var olan iyi ilişkilerin korunması yönünde Kosova Cumhuriyeti ve vatandaşlarının görüşünü de yanstımadığına vurgu yapıldı.