Irak'ın Süleymaniye kentinde dün akşam 21.18'de 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Türkiye'den de hissedilen depremde Irak'ta 7 kişi öldü, en az 50 kişi yaralandı. Ayrıca İran'ın Kermanşah eyaletine bağlı kentlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 328'e yükseldi, iki binin 500'ün üzerinde yaralı var. Depremin ardından bölgeye Türkiye'den yardım TIR'ları gönderildi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay'la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır.' dedi.

TÜRKİYE'DEN DE HİSSEDİLDİ

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre bugün saat 21.18'de merkez üssü Irak'ın Süleymaniye kentinde Richter ölçeğine göre 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Süleymaniye'de yıkıma yol açan deprem sırasında sokaklara çıkan Iraklıların tekbir getirdikleri görüldü. Irak'ın genelinden şiddetle hissedilen deprem, Türkiye'nin de Doğu ve Güneydoğu illerinden de hissedildi. Süleymani merkezli depremle birlikte Van, Hakkari merkez ile ilçeleri Şemdinli, Yüksekova, Çukurca'nın yanısıra Şırnak, Siirt, Mardin, Batman, Diyarbakır il merkezleri ile bağlı ilçelerinde de vatandaşların bir bölümü korku ve panikle sokaklara çıktı. Depremin bu bölgelerde herhangi bir yıkıma yolaçıp açmadığı ile ilgili yerel yönetimler çalışmalar başlattı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin merkez üssünü Süleymaniye'nin sınırında bulunan İran olarak açıkladı. Kandilli'ye göre deprem zeminden 11.7 kilometre derinlikte meydana geldi. 

İRAN'DA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kenti yakınında meydana gelen deprem nedeniyle ülkenin batısındaki Kermanşah eyaletine bağlı kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 328'e yükseldi. Yaralı sayısının ise iki bin 500'ün üzerine çıktığı belirtildi. 

IRAK'TA EN AZ 7 KİŞİ ÖLDÜ

Irak'ta depremden en az 7 kişinin yaşamını yitirdi, 50'den fazla kişi de yaralandı.

ARTÇI SARSINTILAR MEYDANA GELDİ

Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3'lük depremin ardından bölgedeki panik ederken, Richter ölçeğine göre 4.8, 4.6 ve 4.1 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı daha meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, saat 00.33'te meydana gelen deprem 4.8, 01.31'de gerçekleşen deprem 4.6, saat 02.37'deki deprem ise 4.1 büyüklüğünde ölçüldü.

DEPREM 7 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Richter ölçeğine göre 7.3 şiddetinde olan deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN IRAK'A DESTEK MESAJI

Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan Irak'a destek ve yardım mesajı geldi. Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, "Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay'la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır" denildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

"Dün (12 Kasım) akşam saatlerinde merkez üssü Irak'ın Halepçe kentinin güneybatısı olan ve ilk belirlemelere göre 7.2 şiddetinde bir deprem yaşanmasından büyük üzüntü duyduk.

Özellikle Iraklı Kürt kardeşlerimizin bulunduğu yerlerde yoğun şekilde hissedilen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Şu ana kadar, teyide muhtaç olmakla birlikte, az sayıda can kaybı yaşandığı yönündeki bilgiler bu elim hadisedeki tesellimizi oluşturmaktadır.

Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay'la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır."

SAĞLIK BAKANI'NDAN DESTEK MESAJI

Öte yandan depremde Irak'ta en az 4 kişinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda yaralı olduğu belirtilirken, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'dan Irak'a destek mesajı geldi. Bakan Demircan, Twitter'dan şu mesajları paylaştı:

"Komşumuz Irak'ta meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere rahmet niyaz ediyor, geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Sağlık bakanlığı olarak her türlü yardım için hazırız. Irak'tan gelecek talebi bekliyoruz. Kızılay, AFAD harekete geçmiş bulunmaktadır."

DEPREM SONRASI TÜRK KIZILAYI’NDAN IRAK’A YARDIM

Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3’lük deprem sonrası bölgede çok sayıda evin yıkıldığı bildirildi. Yıkımın meydana geldiği deprem sonrası Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, bölgeye yardım için Türk Kızılayı’nın harekete geçtiğini açıkladı.

Kerem Kınık, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz, Irak Kızılayı ile irtibat halindeyiz. 3.000 çadır, 10.000 battaniye, 1 mobil mutfak, 3.000 ısıtıcı ve 10.000 yatak Adana, Muş ve Elazığ Afet Bölge Depolarımızdan yükleniyor. Irak ve İran Kızılayı ile eşgüdüm halinde çalışıyoruz. Kuzey Irak Erbil depolarımızdan da sevkiyat hazırlığı yapıyoruz. Bölgede etkilenen ihtiyaç sahipleri için destek vermek isterseniz #BAĞIŞ2868sms kısa mesaj ile 10 TL katkıda bulunabilirsiniz. Gün düşeni kaldırma, insanlığı gösterme günüdür" İfadelerini kullandı.