Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlıyoruz. İlk seferin gerçekleşmesiyle Londra'dan Çin'e kesintisi demiryolu bağlantısı kurulacak.Bizler dünyanın kalbi olan son derece stratejik bir coğrafyada yaşıyoruz. Bölgemiz muazzam bir potansiyele sahiptir. ' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun açılış töreninde konuştu.

'ALIN TERİYLE HAYATA GEÇİRİLMİŞ BİR PROJEDİR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: 

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun açılışı münasebetiyle sizlerle birlikte olmaktan büyük bahtiyarım. Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlıyoruz. İlk seferin gerçekleşmesiyle Londra'dan Çin'e kesintisi demiryolu bağlantısı kurulacak. Bu proje zahmetle özveriyle, alın teriyle hayata geçirilmiş bir projedir.

Bizler dünyanın kalbi olan son derece stratejik bir coğrafyada yaşıyoruz. Bölgemiz muazzam bir potansiyele sahiptir. İşte 15 yıldır bu muazzsam potansiyeli hayata geçiriyoruz. Marmarya hızlı tren hatlarının inşası, İstanbul'a inşa ettiğimiz üçüncü köprü bunlardan bazılarıdır. Bakü-Tiflis-Kars projesinin etkinlik cazibesini artırdık. Türkmenistan'ı Türkmenbaşı, Kazakistan'ı Aktova Limanı üzerinden Avrupa'ya bağlıyoruz.

'AVANTAJ SUNACAK'

Projenin önemi tarihi İpek Yolu üzerinde nakliyatçılarımız için avantaj sunacak. Çin'den gelen yük orta koridor üzerinden 12-15 günde Avrupa ülkelerine ulaşacaktır.  Çin üzerinden. Siyasi, barış, güvenlik ve istikrar sosyal olarak refah getirecek insan ve bilgi hareketliliği ile gelişime katkı sağlayacaktır. Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve TANAP bunların örnekleridir."

İLK TREN YOLA ÇIKTI

İlk tren Erdoğan, Aliyev ve Kvirikaşvili'nin butona basmasıyla birlikte ilk tren yola çıktı. 

15-20 MİLYON TON YÜK

BTK Demir Yolu hattıyla başlangıçta 1 milyon yolcu, 4 milyon ton yük, gelecek süreçlerde ise yaklaşık 6.5 milyon yolcu 15-20 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Kars Tren Garı'nda hazırlıklar tamamlanırken, ilk trenin Kars'ın Düşman işgalinden kurtuluşunun 97'inci yıldönümünde yola çıkacak olması da ayrı bir heyecan yarattı. Kars'ta BTK Demiryolu hattının faaliyete geçmesi, Lojistik Merkezi'nde tamamlanarak hizmete açılmasıyla birlikte Karslılar için ekmek kapısı olması bekleniyor. (Ajanslar)