İspanya'nın Barcelona kentinde bir minibüsün yayaların arasına girmesi sonucunda ölenlerin sayısı 14'e yükselirken, 15’i ağır olmak üzere 100’den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Olayın yaşanmasının ardından kentte terör alarmı verildi. Saldırı sonrasında yaya olarak kaçan şüphelinin, saatler sonra ele geçirildiği, bağlantılı bir başka şüphelinin de gözaltına alındığı ifade ediliyor. DAEŞ’in yayın organı Amaq, örgütün, Barcelona saldırısının sorumluluğunu üstlendiğini duyurdu.

SÜRÜCÜ OLAY YERİNDEN KAÇTI

Dün öğleden sonra meydana gelen olay, Barcelona’nın en gözde turistik mekanlarından biri olan ve kentin merkezinde yer alan La Ramblas’da meydana geldi. Beyaz bir minibüs, yayalar için ayrılan geniş kaldırıma çıkarak, saatte 50 km’den fazla bir hızla kalabalığın arasına daldı. Araç pek çok kişiye çarptıktan sonra dururken, sürücüsü de, olay yerinden yaya olarak kaçtı. Polis, bölgede panik içinde kaçışan insanlara anonslar yaparak olayın “terör saldırısı” olduğunu duyururken, bölgeyi de aramalar için çembere alıp boşalttı, metro duraklarını kapattı. Bölgedeki taksiler, camlarına ‘Taxi S.O.S” yazarak, bölgenin acilen tahliye edilebilmesi için vatandaşları ve turistleri ücretsiz taşıdı.

Minibüste Fas asıllı bir İspanyol vatandaşına ait pasaport bulundu. Polis, adının Driss Oukabir olduğu öne sürülen vatandaşın, saatler sonrasında yakalandığı, olayla bağlantılı bir başka kişinin de gözaltına alındığı duyuruldu.

TÜRK RESTORANI İDDİASI

İspanyol basınında, Barcelona’ya 50 km uzaklıkta bir köyde yaşayan 25 yaşındaki Oukabir’in, yakın zamanda Barcelona’ya geldiği, 2012’de bir kez tutuklandığı öne sürüldü. Bununla birlikte olayda kullanılan minibüsün kiralık olduğu, ayrıca olayla bağlantılı bir minibüsün daha ele geçirildiği kaydedildi. İspanyol medyasında, Driss Oubakir adlı bir kişinin karakola başvurduğu ve pasaportunun çalındığını, olayla ilgisinin olmadığını söylediği yazıldı.

Öte yandan yine İspanyol basınında ve sosyal medyada, silahlı iki kişinin, bir Türk restoranına girerek 20 kadar kişiyi rehin aldığı iddia edildi. Yerel basın, polisin saldırganlarla rehine pazarlığı yaptığını belirtirken, güvenlik yetkilileri, bu olayı doğrulamadı.

Bu arada La Rambla saldırısının ardından bir otomobilin, yakınlardaki Diagonal caddesinde “Dur” emrine uymayarak bir polise çarptığı ve polis kontrol noktasını geçtiği kaydedildi. “La Vanguardia” gazetesi, Barcelona’nın 10 km dışına kadar takip edilen araca Sant Just Desvern bölgesinde ulaşıldı, polisle sürücüsü arasında yaşanan çatışma sonrası şüpheli hayatını kaybetti.

POPÜLER CADDE

Barcelona’nın merkezinde yer alan La Ramba Caddesi, 1.2 kilometre uzunluğunda. Ortadaki trafiğe kapalı ve yürüyüş için ayrılan geniş kaldırımın iki yanında araç geçişleri bulunuyor. Cadde, Katalonya Meydanı’ndan deniz kıyısındaki Kristof Kolomb heykeline kadar uzanıyor. Cadde üzerinde çok sayıda önemli pazar yerleri, barlar 
ve restoranları bulunuyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barcelona'daki  terör saldırısıyla ilgili olarak İspanya Kralı 6. Felipe'ye taziye mesajı  gönderdi.

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, menfur terör saldırısını kınadığı mesajında, olayda çok sayıda masum  insanın hayatını kaybetmesinden ve yaralanmasından derin üzüntü duyduğunu  belirtti.

"Terör belasının gaddar yüzünü bir kez daha gözler önüne seren ve  sadece İspanya’ya değil, tüm insanlığın ortak değerlerine yöneltilmiş olan bu  saldırıları şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Türkiye'nin dost İspanya halkının acısını yürekten paylaştığını ve müttefik  İspanya ile bu zor gününde tam bir dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

  Kral 6. Felipe'nin şahsında tüm İspanyol halkına taziyelerini ileten  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaralılara acil şifalar dilediği kaydedildi.

'ALÇAK SALDIRIYI NEFRETLE KINIYORUZ'

Başbakan Binali Yıldırım, İspanya’nın Barcelona kentinde gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak, “Terörle mücadelede, dostumuz ve müttefikimiz İspanya ile işbirliği ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada, “Bu alçakça terör eylemini güçlü bir şekilde kınıyoruz ve İspanya ile dayanışma içerisindeyiz. Düşüncelerimiz ve dualarımız Barcelona ile...” ifadelerini kullandı. 

DIŞİŞLERİ LANETLEDİ

Türkiye, Barcelona’daki terör saldırılarını lanetledi. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Barcelona’da gerçekleştirilen terör saldırısını en güçlü şekilde lanetliyoruz” denildi. “Terör belasının gaddar yüzünü bir kez daha ortaya seren ve tüm  insanlığı hedef alan bu menfur saldırılar” sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar dilenen açıklamada, “Dostumuz ve müttefikimiz İspanya ile terörizme karşı mücadelede dayanışma içinde olduğumuzu ve gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz” denildi.

DÜNYADAN SALDIRIYA BÜYÜK TEPKİ

İspanya’nın ikinci en büyük şehri Barcelona’da gerçekleşen terör saldırısına ilişkin, başta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere çok sayıda ülke liderinden açıklamalar geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin “Barcelona tarihinin en kanlı saldırısı” dediği olay nedeniyle taziyelerini dile getirdiği açıklamasında, “Yaşananlar bir kez daha terör güçlerine karşı tavizsiz mücadelede tüm dünya toplumun çabalarını gerçekten birleştirmesi gerektiğini teyit ediyor” dedi.

ABD Başkanı Trump ise, “Barcelona’daki saldırıyı kınıyoruz ve yardım için elimizden geleni yapmaya hazırız. Güçlü olun, sizi seviyoruz” dedi. 

İspanya’daki terör eylemi sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Barcelona’daki korkunç saldırıyı kınıyorum. Düşüncelerim olayın mağdurlarıyla. Teröre karşı mücadelede birlik içindeyiz” diye tweet attı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Barcelona’dan gelen haberler beni derinden sarstı. Kurban ve mağdurların yakınları ve dostlarının acısını paylaşıyoruz” açıklamasında bulundu. Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, “Barcelona’daki terör saldırısının kurbanlarının acısını paylaşıyorum. Resmi makamlarla dayanışma içindeyiz” dedi. Tajani, AB’nin barışın savunulması konusunda birlik içinde olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, İngiliz İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn gibi çok sayıda isim de, dayanışma mesajları verdiler.