Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Terör örgütleri, teröristler nerede olursa olsun etkisiz hale getirilmelidir. İdeolojisi, hangi etnik guruptan olduğu ya da adı ne olursa olsun, DEAŞ olabilir, PKK olabilir El-Nusra, El Kaide olabilir, fark etmez' derken yerel gazeteci olduğunu söyleyen bir kişinin Türk diplomatların İsviçre'de FETÖ bağlantılı iki kişinin kaçırılması girişiminde bulunduğunu savunması üzerine 'Biraz FETÖ'cü gibi gördüm sizi. FETÖ ağzı ile sorulan sorulara cevap vermem' ifadelerini kullandı.  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen "Suriye" konulu toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında Zeytin Dalı Harekatı ve terörle mücadele konularında açıklamalarda bulundu.

'TERÖRLE MÜCADELE BAHANESİYLE SİVİLLERİN ÖLDÜRÜLMESİNE KARŞIYIZ' 

Doğu Guta’da öldürülen sivillerle ilgili bir soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, “Sadece Doğu Guta değil tüm kuşatılmış bölgelerde, Fırat'ın doğusu dahil her yerde siviller konusunda hassasiyetimiz var. Afrin operasyonunu sürdürürken de siviller konusunda azami hassasiyet gösteriyoruz ve bugüne kadar sivillerin ölmemesi, öldürülmemesi de bizim hassas yaklaşımımızdan kaynaklanıyor. Doğu Guta’da ise, daha önce İdlib’e oldu, maalesef daha önce farklı bölgelerde de oldu, terörle mücadele etme bahanesi ile sivillerin öldürülmesine karşıyız biz. Terör örgütleri, teröristler nerede olursa olsun etkisiz hale getirilmelidir. İdeolojisi, hangi etnik guruptan olduğu ya da adı ne olursa olsun, DEAŞ olabilir, PKK olabilir El-Nusra, El Kaide olabilir, fark etmez” ifadelerini kullandı. 

'TÜM TERÖRİSTLERİN İDLİB'E GİTMESİNE KARŞIYIZ'

Sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yürütülen operasyonlarda farklı stratejiler uygulanması gerektiğine değinen Bakan Çavuşoğlu, “Teröristleri etkisiz hale getirme konusunda özelikle sivillerin ağırlıkla yaşadığı bölgelerde değişik stratejilerimizin olması lazım, yani sivillerin etkilenmemesi gerekiyor. Doğrudan o teröristleri hedef almamız lazım, onları etkisiz hale getirmemiz lazım. Özelikle teröristler ve sivillerin ayrışması konusunda da yine etkin bir stratejimizin olması lazım, özelikle teröristlerin baskısı altına olunan yerlerde, yani teröristlerden korkan insanların, teröristleri uzaklaştırmasını beklememek lazım, bizim kendi stratejilerimizin olması lazım. Tüm teröristlerin İdlib’e gitmesine de karşıyız, çünkü orada sivil halka, muhalefete ve hepimize tehdit oluşturuyorlar. Dolayısı ile siviller konusunda herkesin azami hassasiyet göstermesi gerekiyor. Doğrudan teröristleri hedef almamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

'FETÖ AĞZI İLE SORULAN SORULARA CEVAP VERMEM' 

Toplatıda yerel gazeteci olduğunu söyleyen bir kişi Afrin operasyonu için "Bu operasyon Suriye'nin toprak bütünlüğüne karşı değil mi" dedi. Aynı kişi, Türk diplomatların İsviçre'de FETÖ bağlantılı iki kişinin kaçırılması girişiminde bulunduğunu savundu. Gazetecinin ismini ve çalıştığı yeri isteyen Çavuşoğlu'na "Yerel gazeteciyim" cevabı geldi. Çavuşoğlu sözlerinin devamında "Biraz FETÖ'cü gibi gördüm sizi. FETÖ ağzı ile sorulan sorulara cevap vermem. Afrin konusunda açıklamaları yaptık" dedi. (Ajanslar)