ABD, Bağdat ve Erbil’e, geleceğe bakma ve barışçıl yollarla Irak anayasası altında uyuşmazlıkların çözümüne odaklanma çağrısında bulundu. Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin yeniden aday olmamasını memnuniyetle karşıladıklarını açıklayan ABD yönetimi, Barzani’yi "DEAŞ ile mücadelede tarihsel bir figür ve halkının cesur lideri" diye övdü.

ABD'DEN KÜRT GRUPLARA DESTEK ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, "Irak Kürdistan Bölgesi’nde Siyasi Geçiş" başlığı ile yaptığı yazılı açıklamada ABD’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nechirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani ile aktif olarak görüşmeyi dört gözle beklediği de belirtildi. Güçlü bir Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin uzun vadeli istikrarının DEAŞ'ı yenmek için gerekli olduğu belirtilen açıklamada, tüm Kürt gruplardan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni desteklemeleri istendi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapılan yazılı açıklamada, "ABD’nin Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’nin, DEAŞ’ın toptan ve kalıcı yenilgiye uğratılması ve DEAŞ sonrası istikrarlı bir Irak’ın ortaya çıkarılmasını sağlama çabalarında güçlü liderliğini destekleyeceği" vurgulandı. Nauert, "Tüm Iraklılar yararına olacak şekilde bu konuları ele alırlarken, tüm taraflarla birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Tüm tarafların geleceği bakması ve Irak anayasası altında ihtilaflara barışçıl çözümlere odaklanmalarının zamanı" dedi.