ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford'un Çin ziyaretinin son gününde yaptığı açıklamalar, Beyaz Saray başdanışmanı Steve Bannon'ın Çarşamba günü krizin askeri çözümünün olamayacağına yönelik sözlerine yanıt olarak değerlendirildi. Bannon The American Prospect dergisine verdiği röportajda, "Seoul'deki 10 milyon kişinin ilk 30 dakikada konvansiyonel silahlardan öleceği denklemi çözülmediği müddetçe neyden söz ettiğinizi bilmiyorum, burada askeri çözüm söz konusu değil" dedi. 

DUNFOR'DAN ASKERİ MÜDAHALE SİNYALİ

Dunford, askeri çözümün "korkunç" olacağına katıldığını söyledi ancak "Asıl hayal dışı olan (Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un) ABD ve bölgenin geri kalanını tehdit etmeye devam edecek nükleer başlıklı balistik füzeler geliştirmesine izin vermek" dedi.  Dunford, Kuzey Kore'ye askeri müdahalenin "korkunç" olacağını, ancak ihtimaller arasında yer aldığını söyledi. Dunford, "ancak diplomatik ve ekonomik baskıların siyasi diyalog yolunu açmakta başarısız olması halinde" bu yönteme başvurulabileceğini kaydetti.

ABD Genelkurmay Başkanı, sözlerine, "Başkan Trump bize 'güvenilir, uygulanabilir askeri seçenekler geliştirme' talimatı verdi, biz de tam olarak bunu yapıyoruz" dedi. Dunford, Pekin'de gazetecilere yaptığı açıklamada Güney Kore ile yürüttükleri askeri tatbikatlardan vazgeçmeyeceklerini de açıkladı. Bu tatbikatlar Çin ve Kuzey Kore'yi kızdırmıştı.(BBC Türkçe)