Esed rejimini ve DEAŞ terörünü kazımak bahanesiyle Suriye’ye yerleşen ABD, 1990’larda Irak’ta “yeniden inşa” ve “yerel yönetimler” kılıfı altında başlattığı parçalama projesini Suriye’de hayata geçirdi. Savaş sonrası “yeniden inşa” adı altında başta Rakka’da olmak üzere PYD/PKK kontrolünde terör cepleri kuruluyor. Suriye’de askeri varlığını sürdürmek için DEAŞ bahanesi tükenen ABD’nin yeni düşmanı ise İran. ABD basınına göre;  ABD’li yetkililer, Suriye’nin kuzeyindeki askeri varlıklarını terör örgütü PKK’yı güçlendirmek, İran ve Beşşar Esed rejimine baskı uygulamak için kullanacak.

TERÖR DEVLETİNİN TEELİNİ ATACAK

ABD’nin Cenevre Görüşmeleri temelinde siyasi baskıya bu ayın sonunda başlanması bekleniyor. İran ve Esed rejiminin toprak hakimiyetini genişletmesini engelleme adına bölgede kalan ABD ordusu, Kuzey Suriye’de PKK’ya anlık destek sunarken Şam yönetiminden bağımsız yeni yerel yönetim birimleri oluşturarak terör devletinin temelini atacak.

PKK'YA CENEVRE ŞEMSİYESİ

PKK devletini kurmayı planladığı toprakları Cenevre şemsiyesiyle garanti altına almaya çalışan ABD yönetimi, Rusya’dan bu yönde yardım almayı amaçlıyor. ABD Başkanı Donald Trump, 21 Kasım’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye’de çözümün sağlanması için Cenevre görüşmelerinin önemi konusunda mutabık kaldı. İkili, bu ayın başında Cenevre sürecini destekleyen ortak bir bildiri de imzalamıştı.

CENEVRE BİTENE DEK

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Esed rejimi ve muhalefet arasında siyasi çözüme varılana dek Suriye’de kalacaklarını açıkladı. Asker sayısı hakkında bir kararın olmadığını kaydeden Mattis, “Cenevre süreci bitene dek Suriye’de bekleyecekler” ifadesini kullandı. (YENİ ŞAFAK)