Van’ın Güzel İnsanları

Oradaki doğal ve tarihi güzelliklerin yanısıra, insanlarının da güzelliklerine şahit oldum.

Van’a gittiğimde gördüğüm ve beni dehşete düşüren en önemli konu, oradaki insanları uzaktaki sırça köşklerimizden nasıl da yanlış tanıdığımızdı. Misafirperver, cana yakın, yardımseverler… Özellikle DSİ Bölge Müdürlüğü yetkililer ve çalışanlarının candan desteğini ve konuksever Van halklarının gülen yüzü, Doğu’nun incisi Van’a yeniden gelmemiz için yeterli sebeptir…

Van Kapıköy Sınır Kapısı

Doğu ile Batı’yı birleştiren Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve Van ile İran’ın Hoy şehrini birbirine bağlayan, Van’a 100 km uzaklıktaki, Kapıköy Sınır Kapısı 70.000 m² alan üzerine kurulmuştur. Yolculara ve TIR’lara daha hızlı ve verimli hizmet edecek bir mimari anlayışla 2019 yılı itibariyle faaliyete geçmiştir. İklimlendirme özelliğine sahip yaya yolu, yolcuların güvenle alışveriş yapabilecekleri gümrüksüz satış mağazası (duty-free) ve yeme-içme alanları GTİ kalitesi ile hizmet vermektedir. Yenilenen sınır kapısı artan yolcu memnuniyeti ve kolaylaşan ticaret imkanları ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasına da olanak tanımaktadır. Van geziniz kapsamında, Kapıköy Sınır Kapısını da gezmenizi ve alış veriş yapmanızı öneririm.

Bahçesaray İlçesi

Doğu Anadolu’nın şirin ve doğa güzelliği bakımından gezginlerin en çok tercih ettiği Van’a bağlı: Van Merkez, Erciş, Çaldıran, Muradiye, Özalp, Saray, Başkale, Gürpınar, İpekyolu, Tuşpa, Edremit, Gevaş, Çatak, Bahçesaray ilçeleri içinde; benim gezip görme olanakı bulduğum ilçelerin başında, Bahçesaray’ın kışın geçit vermeyen dağ yolları, Müküs Çayı kaynağı, kasabanın yerleşimi, uzun kış aylarında köylülerin satranç oyunu merakı, hırçın doğası, her mevsim farklı turizm potansiyeli ve konuksever halkın candanlığı, farklı inanç, dil ve kültürden halkların birlikte yaşama hoşgörüsü, ceviz ve çiçek balı üretimi ile dikkat çekmesi, buraya olan gezimin farklı cazibesi olmalı diye düşündüm. Öteki ilçe ve köyleri de merak etmektedim… Olanak bulursam, Yoleri gezgin modern seyyah olarak; Medeniyetler beşiği Anadolu’nun ve özellikle Van’ın tüm ilçelerini gezmek, görmek, fotoğraflamak ve yazmak isterim elbette…

Bahçesaray halkının en önemli geçim kaynakları ceviz ve bal üretimidir. Bölgede tarım ve hayvancılıkta yapılmaktadır. Müküs balı meşhurdur. Ceviz ağaçlarının kütüğünü satarak önemli miktarda gelir elde eder. Ceviz kerestesinden yapılma mobilya ve ağaç oymacılık ilçede gelişme yolundadır. 2012 yılında Müküs ırmağı üzerinde kurulan su fabrikası ile tüm il genelinde hazır su satışı başlanmıştır.

Bahçesaray İlçesi ortasında çağlayarak akan ve bir mağara içinde çıkan kaynağı, kutsal olarak efsaneleşen Müküs Irmağı’nda bol miktarda alabalık vardır. Ayrıca rafting sporları için çok uygundur. Kış sporları için de elverişli doğa şartlarına sahip olan Bahçesaray’da Karabet Geçidi yaylasında kayak da yapılabilmektedir. Ayrıca her yıl yapılan Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Festivali ile birçok misafir ağırlanmaktadır.

Devamı yarın…