Van Çarşısı

Müzeden aşağıya doğru şehir merkezi ve Van çarşısına doğru Van merkezdeki geziye devam edilebilir. Restaurantlar, kahvaltı salonları, oteller bu bölgede.

Cumhuriyet Caddesi şehrin en merkezi caddesi, sabah akşam kalabalık ve hareketli. Cadde üzerinde aradığınız herşeyi bulmanız mümkün.

Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi

Adını Ah Tamara Efsanesi’nden alan Akdamar adası Gevaş ilçesine 10 km. mesafede. İlçeden minibüslerle ya da taksiyle iskeleye gelip, iskeleden de adaya teknelerle geçebilirsiniz. Van iskeleden yaz aylarında direkt Akdamar Adası’na feribot kalkıyor ama kış aylarında Gevaş’daki motor iskelesine gelmeniz gerekiyor. Motorlar 10 kişiye ulaşınca kalkıyor. Kış aylarında gelen sayısı az olduğu için en yoğun saatler olan 12:00-14:00 arası motor iskelesinde olmaya çalışın aksi halde 10 kişinin tamamlanması için çok uzun süre beklemeniz gerekebilir.

Kış döneminde 10 kişiyi tamamladığımız bizden motor için kişi başı 20 TL aldılar. Kalabalık olunca daha ucuz olur mu bilmiyorum. Bu ücret gidiş ve dönüş için geçerli, adaya varınca motor kaptanı dönüş saatini size haber veriyor. Öyle güzel ki manzara. Van Gölünü çevreleyen karlı zirveleri seyrederek adaya doğru gölün üstünde sakin sakin ilerliyoruz. Göl de öyle sakin, öyle durgun ki… Adadaki kilise 2010 yılında ibadete açıldıktan sonra epey turist çekmeye başlamış, fena olmayan restorasyonu beni mutlu etti. Umarım daha çok ziyaretçisi olur. Çay bahçesinde oturup kahvemizi yudumlarken yine zirvelere dalıp gidiyoruz.

Van’a gelmişken mutlaka görülmesi gereken Akdamar Adası hakkında tüm detaylar için; Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi yazma beklerim. Akdamar Adası’na giriş ücreti 15 TL. Eğer Müze Kartınız varsa ücretsiz olarak girebiliyorsunuz. Adada küçük bir hediyelik eşya dükkanı var, aynı zamanda büfe gibi hizmet veriyor. Çay kahve, meşrubat isterseniz alabilirsiniz. Adayı bu kadar özel yapan yer Akdamar Kilisesi. Bir Ermeni Kilisesi olan Akdamar’da her yıl Eylül ayında Kutsal Haç Yortusu Ayin’i düzenleniyor, ancak zaman zaman güvenlik gerekçesi ile ayin iptal oluyor.

Muradiye Şelalesi

Van’a 90 km mesafede Muradiye Şelalesi de görülmeye değer yerlerden. Ulaşım biraz sorunlu, Van merkezden minibüsler kalkıyor ama yola çıkarken dönüş olup olmadığını muhakkak sorun. Karlar arasından akan şelale baharda çiçekler açtığında eminim daha da güzel olur. Muradiye Şelalesi önünde kurulu olan asma köprü üzerinde yaylanarak yürüyen gelin ile damadın heyecanını bizde test ettik sonra…

Hoşap Kalesi

Van’a yaklaşık 60 km uzaklıkta olan Hoşap Kalesi’nin geçmişi Urartulara dayanıyor. Van-Hakkari yolu üzerindeki kale, bölgedeki uyuşturucu trafiğinin aktığı yer olarak biliniyor. Güvenlik konusunda endişe duyduğumuz için biz Hoşap Kalesi’ne gitmedik. Gidip deneyimleyenler varsa, deneyimlerini yorum olarak eklerlerse çok sevinirim.

Devamı haftaya…