Türkiye’de son verilere göre günlük vaka sayıları 55 bine ulaşınca hastanelerin yoğun bakımlarında yer kalmadı. Türkiye Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel; yoğun bakım ünitelerindeki yoğunluğun hızla arttığını söyleyerek, böyle giderse birkaç güne kalmaz yoğun bakımda yer bulmak imkânsız hale gelecek dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs tablosuna göre yoğun bakım servisleri yüzde 70 doluluk oranına dayandı. Uzmanlar salgınla mücadelenin önemine işaret ederek, sağlık sisteminin artan vaka sayıları karşısında yetersiz kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Özellikle İstanbul, Samsun, Yalova’da çok ciddi doluluk oranları olduğu söyleniyor. Son 6 haftadır yoğun bakımlarda hasta sayısı her geçen gün artıyor. Sonuçta Covid-19 olmayan hastalarında yoğun bakım ihtiyacı var. Türkiye Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel; Önceleri elimizde beş yoğun bakım varsa bunların bir tanesini Covid-19 hastaları için ayırıyorduk. Son vakalarla birlikte beş üniteden üçünü, dördünü Covid-19 hastaları için ayırmak zorunda kalıyoruz diyor.

Özellikle İstanbul’da hastaneler, aralıksız bir şekilde servislerini Covid-19 servisine çeviriyorlar. Yeni yoğun bakım servisleri açılıyor. Vaka sayıları bu hızla artışa devam ederse maalesef yoğun bakımlarda yer bulmak imkânsız hale gelecek.

Peki ne olacak tam kapanma sürecine mi gireceğiz? Ben bunun mümkün olmadığını düşünüyorum. Ekonomik şartların her geçen gün ağırlaştığı bir ortamda tam kapanma sürecine girmemiz imkânsız görünüyor. Tam kapanma çözümde değil zaten. Süreci doğru yöneterek salgınla mücadele etmek gerekiyor. Tam kapanmaya yönelik farklı ülkelerde yapılan bilimsel çalışmalarda toplumun ayrıcalıklı kısmı olan varlıklılar bu salgından daha az etkileniyor. Yoksullar ise salgının tüm yükünü çekiyor.

Bu bağlamda; kontrollü normalleşme adı altında yaşadığımız kontrolsüz hareketleri sonlandırabilirsek salgınla daha etkili mücadele edebiliriz. Kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. İnsanların kitlesel olarak bir araya geldikleri yerler acil olarak kapatılmalıdır. HES kodu uygulaması yapılsa da belirti yok diye test yaptırmayan vatandaşlar kayıt altında olmadıkları için açık ya da kapalı ortamlarda virüsün yayılmasına sebep olabiliyor.

Çalışma saatlerinde yeniden düzenlemeye gidilebilir. Vardiya süreleri yeniden kısaltılabilir. Masa başı yapılan işlerde belli süreliğine yeniden evden çalışma modeline geçilebilir. Toplu taşıma kullanmak zorunda olanlar için ulaşım aracı sayısı arttırılmalı insanların içi içe seyahat etmesi engellenmelidir.

Çalışmak zorunda olan insanlarımız enfeksiyonu dışarıdan alıp eve getiriyorlar. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada son dönemde artan vaka sayılarının en önemli sebeplerinden biri virüsün dışarıdan ev içine taşınması. Ev içi bulaşın temel kaynağı çalışmak zorunda olan vatandaşlarımız. Bu bağlamda; çalışma saatlerinde yeniden bir düzenlemeye gidilmesi, evden çalışmaya müsait olan işlerin evden devam etmesi bulaş riskini azaltması bakımından önem arz etmektedir.

En azından ramazanda çalışma saatlerinde bir düzenlemeye gidilebilir. Masa başı çalışanlar evden çalışma modeline geçebilir, vardiya süreleri esnetilebilir diye düşünüyorum.

Futbolcular aşılanıyorsa,

öğretmenlerde aşılansın…

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmenin ardından futbolcuların aşılama kapsamına alındığını açıkladı. Özellikle Milli Takım arasından sonra birçok futbolcuda korona virüsüne rastlanılmasının ardından çok önemli bir gelişme yaşandı. TFF, futbolcuların aşılama kapsamına alınması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan onay aldı.

Türkiye Futbol Federasyonunun futbolcular için gösterdiği hassasiyeti, Milli Eğitim Bakanlığımızdan da bekliyoruz. Öğretmenlerimizin öncelikli aşılama kapsamına alınması için Sağlık Bakanlığı ile görüşülsün. Öğretmenlerimiz Türkiye’nin geleceğini inşa ediyorlar. Onları aşılama sürecinin en başında sağlıkçılarımızdan sonra öncelikli sıraya almamız gerekiyordu. Okulların açıldığı yüz yüze eğitimin devam ettiği pandemi sürecinde öğretmenlerin büyük kısmının henüz aşı olmaması yanlış. Bu yanlıştan dönülmesini ve öğretmenlerimizin tamamının acil aşılanması gerektiğini düşünüyorum.