Merhaba ya da elveda

Denizli merkez başta olmak üzere, öteki ilçelerinde gezilip görülmesi gerekli yerlerin başında gelmektedir. Bunlar: Bekilli, Çal, Çivril, Çardak, Tavas, Sarayköy, Buldan, Beyağaç, Baklan, Babadağ, Acıpayam, Çameli, Güney, Honaz, Bozkurt, Kale, Serinhisar, Laodikia, Hierapolis ve Pamukkale gezi rotası yanı sıra; özellikle bir Pamukkale prensesi olan, insan-kadın hakları ve vatan savunucusu, yasal-etik-ahlaki değerler ve çağdaş yaşamdan yana bir Denizli sevdalısı, bir kadın belediye başkanı (Şeniz Doğan) ile ün yapan ve alternatif turizm potansiyeli olan Merkezefendi’yi mutlaka görmelisiniz… Son zamanlar; çevreye ve insana duyarlı çağdaş yerel yönetim-örnek kent olma yolunda, hakları ve sorumlulukları olan yuttaşların katılımı ve bu kentte yaşayanlarla birlikte, kolektif kamu iradesi, mahalle konseyleri, çağdaş muhtarlar, örnek belediye hizmetleriyle bilinen Merkezefendi Belediyesi; kitap fuarı, okur-yazar buluşması, yazı-gezi ve sanat atölye çalışmaları, kardeş kent dayanışmaları, üniversite ve yerel yönetimler işbirliği, ata sporları ve geleneksel folklorik etkinlikler, kaybolan kültürleri ve el sanatlarını yaşatma, panel, kültür ve sanat etkinlikleriyle de çevreye ve eğitimli-deneyimli-çağdaş bir kadın duyarlılığında, Kuvayı Milliyeci bir ruhla, öteki yerel yöneticileri örnek olmaktadır… Yerli, yabancı turistlerin ve kente gelen konukların da dikkatini çeken, iyi şeyler yapmaktadır…

Denizli’ye nasıl gidilir?

Uçakla:

Denizli’de merkeze 45 dk. uzaklıkta Çardak Havaalanı var. İstanbul’dan buraya THY ve Pegasus’un karşılıklı olarak her gün uçak seferleri var. Yolculuk 1 saat sürüyor. Havaalanı ve şehir merkezi arasında ister özel şirketlerin yolcu servisleriyle isterseniz taksiyle ulaşım var.

Arabayla ve Otobüsle:

Denizli’ye arabayla İstanbul’dan gelecekler için yol yaklaşık 600km 8 saat sürüyor. Bu süre otobüsle 10 saate varabiliyor. Ankara – Denizli arası yol 461 km olup arabayla 5 saat 15 dk, otobüsle 7 saat sürüyor. İzmir – Denizli arası yol ise 227 km ve arabayla yaklaşık 3 saat, otobüsle 3.30 saat sürüyor. Denizli’ye otobüsle gelecekler için neredeyse her otobüs firmasının seferleri var ama özellikle Pamukkale Turizm’in seferleri daha yoğun. Ayrıca her zaman Bla Bla Car opsiyonunuz olduğunu unutmayın deriz.

Trenle:

İstanbul’dan Denizliye gidecekseniz önce Pendik’ten her gün İstanbul-Ankara arası 11.35’te kalkan Yüksek Hızlı Trenle Eskişehir’e gelmeniz daha sonra da buradan her gün 15.40’da kalkan Pamukkale Ekspresi’ne binmeniz gerekiyor. Tüm yolculuk toplam 12 saat sürüyor. Pamukkale Expresi zaten Kütahya ve Aydın üzerinden de geçtiğinden bu illerden de kolayca Denizli’ye trenle gelinebiliyor. Ayrıca Söke-Denizli arasında da her gün tren seferi var.

 Gezilip görülecek yerler

Turizm ve yaşamı tehdit eden kirliliklere son verilmelidir. Denizli gezimiz sırasında, çevre kirliliğine neden olan bazı yerleri de gezme olanakımız oldu. Özellikle; Denzili 1 ve 2. Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan çoğu tekstil olmak üzere pek çok fabrikanın kirli kimyevi ve zararlı atıklarının neden olduğu çevre felaketlerinede tanıklık ettik. Bir tarih ve turizm kenti olan Denizli, aynı zamanda bir tarım ve sanayi kenti özelliği ile de öne çakmıştır. Kentin çevresindeki sebze ve meyve bahçeleri ve de organik tarım alanlarını tehdit eden fabrika atıkları, kentin yaşamını tehdit ediyor. Özellikle Gürek Bölgesinden geçen Büyük Menderes Nehri’nin kollarından biri olan Çürüksu ve Sarıçay Dersesi ile fabrika atıklarından gelen ve halkın yaşamını tehdit eden kirli suyun birleştiği yerde ve Menderes Nehri’nin Ege Denizi‘ne dökülene dek tüm Büyük Menderes Havzası’nda, çevre felaketine neden olduğuna tanıklık ettik. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra; tarımla uğraşan halkın ve kentte yaşayanlarında, bu günü ve yarını tehlikelidir. Denizli’de bulunan “Büyük Menderes İnsiyatifi Havza Bileşenleri”  sözcüsü Mustafa Çallıca ve çevreci Merkezefendi Balediye Başkanı Av. Şeniz Doğan’ın öncülüğünde Denizli’de başlatılan; çevre, turizm, kültür, sanat ve birlikte yaşama kültürü etkinlikleri sürüyor…    

Devamı yarın…