ABD'de yapılan yeni bir araştırma, özellikle corona virüsüne yakalandıktan sonra ortaya çıkan koku kaybının farklı hastalıkların habercisi olabileceğini ortaya koydu.

Tüm dünyada 6,5 milyon insanın ölümüne neden olan corona virüsü son dönemde etkisini yeniden göstermeye başlarken, uzmanlar Covid-19 semptomlarının farklı hastalıkların belirtisi olabileceği konusunda uyardı.

ABD’de yer alan Chicago Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, ani koku kaybının corona virüsün ayırt edici özelliğe haline gelmiş olsa da aslında demans belirtisi olabileceğini ortaya koydu.

Yapılan araştırmalarda, kademeli olarak koku kaybı yaşamanın hafızayla ilgili bir soruna işaret edebileceğine dikkat çekildi. ABD’li araştırmacılar, yaklaşık 20 yıl boyunca 500’den fazla yaşlı yetişkini izledi.

Buna göre, koku kaybı yaşayan kişilerin Alzheimer’a yakalanma olasılığının diğerlerine oranla iki kat fazla olduğu saptandı.

Chicago Üniversitesi’nden araştırmanın yazarı Profesör Jayant Pinto, koku ve bunama arasındaki bağlantı hakkında yeni ipuçlarının bu araştırma sayesinde sağlandığını söyledi. Pinto, belli bir yaşın üstündeki kişilerin işitme ve görme testi gibi koku testi yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

Yapılan araştırmalarda, genellikle beynin koku alma bölgelerinde oluşan protein amiloidlerin bunama işareti olabileceği saptandı.

ABD’li araştırmacıların yaklaşık 20 yıl boyunca takip ettiği 500’den fazla yetişkin üzerinde yapılan incelemelerde, Alzheimer semptomları olmayan ancak koku alma duyularında azalma yaşayan kişilerin, Alzheimer geliştirme olasılığının yüzde 89 fazla olduğu saptandı.

Bilim dünyası corona virüsü salgınıyla ilgili araştırmalara devam ediyor... İngiltere'de yapılan bir araştırmada corona virüsü bulaşan kişilerin bir kısmında uzun süre geçmeyen tat ve koku sorununun meydana geldiği belirlendi.

Dünya çapında 578 milyondan fazla insana bulaşan ve 6.3 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü ile ilgili bilimsel araştırmalara bir yenisi daha eklendi.

İngiltere’de Imperial College London’da yapılan araştırmada corona virüsü hastalarında en az 6 ay süren koku ve tat kaybı meydana geldiğini kanıtladı.

Bilim insanları Covid-19’u atlatan hastaların yüzde 5.6’sında koku alma sorunu yaşadığını açıklarken, yüzde 4.4’ünün de tat alma sorunu yaşadığı belirlendi. Araştırmada, Covid-19 geçiren kadınlarda tat ve koku sorununun daha çok görüldüğü de belirtildi.

BMJ’de yayınlanan araştırmada yüzde 5’lik bir kesimde hastalığın etkilerinin aylar boyunca devam ettiği kaydedilirken, dünya çapında 550 milyondan fazla Covid-19 geçirmiş insan olduğuna da dikkat çekildi. Bu hesaplama ile birlikte dünya genelinde 15 milyon insanda koku ve 12 milyon insanda ise tat alma sorununun meydana geldiği aktarıldı.

Araştırmada, Covid-19 geçiren bir kadının hastalığın bulaşmasından 27 ay sonra bile koku hissinin gelmediğini söylediği de kayıtlara geçti.