Dünyanın hızla gelişen ülkelerinden biri olan Çin, tam anlamı ile bir üretim merkezi konumundaki durumunu şimdi de tarım alanlarına yaymaya başladı. Teknolojideki Çin başarısı tarım alanlarındaki rekor üretimle devam ediyor.

Çin’in parolası şu: Üretim, üretim yine üretim.

Çin Tarım ve Köy işleri Bakanlığı (MOA) yaptığı açıklamada buğday üretimindeki artışın, bu yıl ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunacağının altını çizdi.

Bakanlık yetkilisi Zeng Yande yaptığı açıklamada, “Tam yıl hasadın elde edilmesinin anahtarı, yıllık tahıl üretiminin yüzde 75’ini oluşturan gelecek sonbahar hasadına bağlıdır.” diyerek, bu yılki sonbahar tahıl alanının beklenenin üzerinde olduğunu söyledi.

Gıda güvenliği, pandemi ve tarımsal ürün arzını etkileyen bir dizi jeopolitik zorluk arasında küresel bir endişe haline geldi. Endüstri haber sitesi cngrain.com’un genel yayın yönetmeni Jiao Shanwei çarşamba günü Global Times’a verdiği demeçte, Çin’in yüksek tahıl üretimi ve neredeyse kendi kendine yeterliliğinin küresel gıda güvenliği için bir nimet olduğunu vurguladı.

Çin, aşırı hava koşullarına ve Covid-19’a rağmen 2021’de tam tahıl hasadı yapmıştı. MOA’ya göre, ülkenin tahıl üretimi, 2021 itibarıyla art arda yedi yıl boyunca beklenenin iki kat üzerinde sabit kaldı ve kişi başına tahıl arzı, uluslararası kabul görmüş 400 kilogramlık güvenlik sınırından 483 kilograma ulaştı.

Zeng, “Çin, kendi yerel kaynaklarına dayanarak, dünya nüfusunun beşte birini besleme sorununu başarıyla ele aldı ve bu da başlı başına küresel gıda güvenliğine önemli bir katkıdır.” diye konuştu.

Çin hükümeti kendi gıda sorunlarını aktif olarak çözerken, uluslararası gıda güvenliğinin korunmasına da katkıda bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen 9. Çin-Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Ekonomik ve Ticaret Diyaloğu’nda, her iki taraf da küresel gıda ve enerji güvenliği alanlarında iş birliğini artırma ve küresel ekonomik ve finansal istikrarı ortaklaşa destekleme konusunda anlaştılar.

Çin'in önde gelen gıda üreticisi konumundaki Henan eyaletinde bu yılki yaz tahıl üretiminin, 38,13 milyar kilogramı aşarak tarihi rekor kırdığını duyurdu.

Henan Eyaleti Hükümet Bilgilendirme Ofisi düzenlediği basın toplantısında bu rakamın yıllık bazda yüzde 0,3'lük bir artış anlamına geldiğini söyledi. Resmi verilere göre, Henan'da yaz tahılı yetiştirilen toplam alan 2022 yılında 85,26 milyon mu'ya (yaklaşık 5,68 milyon hektar) ulaştı.

Kurum, Henan'daki yaz ürünlerinin yetiştirildiği toplam alanın ve üretim miktarının, Çin'de ilk sıradaki konumunu koruduğunu sözlerine ekledi. Çin'deki toplam tahıl üretimi, erken çeltik, yaz tahılı ve sonbahar üretimi olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Yaz tahılı, yıllık tahıl üretim döngüsünün ilk sezonunu oluşturuyor.

Buna ek olarak, her iki taraf da küresel gıda güvenliğine yardımcı olmak için üçüncü ülkelerde iş birliği yapabilir,

Çin Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Araştırmalar Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan Zhou Rong, “Çin, uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Avrupa Birliği (ABI ile karşılıklı yarar sağlayan iş birliğini gerçekleştirebilir. Çin, gelişmekte olan ülkelere uyum sağlama konusunda başarılı bir deneyime sahipken AB, tarım teknolojisi konusunda destek sağlayabilir.”

Zhou, Çin ile AB arasındaki gıda iş birliğinin tüm insanlık için faydalı olduğunu ve Çin-AB ekonomik ve ticari bağlarını güçlendirmek için bir fırsat olarak hizmet ettiğini söyledi.