Beslenme konusunda sık sık gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, bu sefer de temizlik konusunda önemli bir uyarı yaptı. Karatay, mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bulaşık süngerlerinin mikrop yuvası olduğunu ve hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Sıcak suyun ulaştığı yüksek sıcaklıklar hem bakterileri hem de virüsleri öldürmek için yeterliyken, deterjan tek başına bu konuda o kadar etkili değildir. Bu faktörlere dikkat etmek ve bulaşık süngerlerini yoğun olarak kullanıldıklarında sık sık değiştirmek çok önemlidir.

Araştırmalar, mutfak süngerlerinin klozetlere göre daha fazla mikrop barındırdığını gösteriyor ve mutfak ortamında temizlik ve hijyen standartlarını korumak için bunları atmanın veya düzenli olarak değiştirmenin önemini vurguluyor.

Alternatif bir seçenek olarak, geleneksel mutfak süngerleri yerine kabak lifi kullanılabilir.

Canan Karatay, her evin mutfağında olan bulaşık süngerinin hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizdi.Prof. Dr. Canan Karatay, mutfaktaki bazı ürünlerin saçtığı hastalıklara dikkat çekti.

Karatay, "Biz evde sünger kullanmıyoruz, bez kullanıyoruz, bezi sürekli yıkıyoruz. Bulaşık süngerlerindeki mikroplar çok sıcak suda ölür. Sıcak suda ne bakteri kalır ne virüs. Deterjan öldürmez, sıcak su öldürür. Bu konulara dikkat edilmeli, daha bulaşık süngeri kullanılıyorsa sık sık yenilenmeli" ifadelerini kullandı.

Konu hakkında yapılan araştırmalara göre mutfak süngerleri, tuvaletinizden daha fazla mikrop barındırıyor. Bu nedenle mutfağında bulaşık süngeri bulunduranlar çöpe atmalı veya sık sık yenilemeli. Mutfak süngerine alternatif olarak kabak lifi kullanabilirsiniz.