Son yıllarda Bodrum gündem oluşturmaya başladı. Gazeteci Can Pulak son yazılarında Bodrum’u kaleme alıyor. Bodrum’un her geçen yıl daha yaşanamaz hale geldiğine dikkat çekiyor. Giderek kalabalıklaşan Bodrum altyapısından trafiğine kadar sorunlar yumağı olmaya devam ediyor.

Şimdi de Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini yitirmek üzere olduğuna dikkat çekiliyor. Yerleşim yeri olarak Bodrum, her geçen yıl daha ileriye gidiyor. Yaz-kış Bodrum’da yaşayanların sayısı hızla artıyor. Bodrum’da yatak kapasitesinin de giderek düşmeye başladığına dikkat çekiliyor.

Bodrum’da düzenlenen turizm panelinde konuşan BODTO Başkanı Mahmut Kocadon, artan yerleşik nüfusa dikkat çekti.

Yatak kapasitesinin yüzde 25’in altına düştüğünü belirten Kocadon, Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini yitirme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç ve Bodrum Otelciler Birliği Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz’in katıldığı panelde konuşan Mahmut Kocadon, Bodrum’da yatak kapasitesinin hızla düştüğüne dikkat çekti. Kocadon, “İki yıl boyunca hayatta kalmayı öğrendik. Şimdi ise işletmelere nasıl ayakta duracaklarını öğretiyoruz. Bodrum’un geleceği için önemli olan bazı rakamları paylaşmak istiyorum. Bodrum’da son 10 yıllarda ciddi nüfus artışı yaşandı. 2012 yılında Bodrum’un nüfusu 99 bin iken yatak kapasitemiz yüzde 55 idi. 2022 yılında resmi nüfusumuz 184 bin ama Bodrum’da 480 bin kişi yaşıyor. Yatak kapasitemiz yüzde 25’in altına düştü. Bu rakamlar bize Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini kaybettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Deniz kenarında bir kent olmaya doğru gittiklerini belirten Kocadon, nüfus ile turizm yatak kapasitesinin dengesinin korunması gerektiğinin altını çizdi. Kocadon, Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini kaybetmemesi için herkesi çaba göstermeye davet etti.

“Biz deniz kenarında büyük bir kent olmaktansa küçük bir turizm kenti olmayı tercih ederiz. Kuşadası örneği var karşımızda. Bodrum’da artık butik pansiyon kalmadı. Bir kültür yok oldu” diyen Kocadon, Bodrum’un korunması gerektiğini vurguladı.

Bodrum Otelciler Birliği Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz de otellerin rezidans ve konutlara dönüşmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve işletme sahiplerini bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti.

Turizm buluşmasının kapanış konuşmasını yapan Bodrum Belediye Başkanı Aras, yerel kültürün korunması gerektiğini ifade etti. Aras’ın görüşleri şöyle:

“Kültür yozlaşması bizim için çok büyük bir risk. Özellikle yerel kültürün korunması çok önemli. Bu bir şovenizm veya faşizm değil. Kültürün korunması çeşitliliğin korunması anlamına gelir. Bütün Akdeniz ülkeleri için aynı şey geçerli. Malta’nın, Tunus’un, Cezayir’in, Türkiye’nin kültürünün çeşitliliği ile beraber onlara saygı duyularak korunması çok önemli. Hepimiz aynı olursak o zaman turizm diye bir şey ortada olmayacaktır. Çünkü turizm bir kültür alışverişi. Dışarıdan bize nasıl bir gözle bakıyorlar, bunu da çok fazla değerlendirmiyoruz. Bu sebeple bu toplantıdaki çeşitlilik çok önemliydi, farklı görüşler bize aslında bugün en büyük kazanç olarak geldi.”

Bodrum’da yapılaşmanın önüne geçilemiyor. Yeni yerleşim yerleri açılıyor. İnşaatlar tam gaz devam ediyor.