İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Biontech/Pfizer aşısı için randevu alanların aşı olmaya gitmemesi sonucu o dozların ziyan olduğunu söyledi. Tükek, vatandaşlarımızdan ricamız, bu aşılar çok kıymetli, boşa gitmemesi için aşı randevusunu aldığınız zaman mutlaka randevunuza gidin ve aşınızı yaptırın dedi.

Prof. Dr. Tufan Tükek; Özellikle Biontech aşısı, sınırlı sayıda var. Ama randevusuna gelmeyenler olduğu zaman o kişinin aşısı çöpe gidiyor. Çünkü bu aşının saklama koşulları nedeniyle aşı eritildikten sonra tekrar dondurmanız mümkün değil. Mutlaka o anda kullanılması gerekiyor, kullanılmadığı takdirde boşa gidiyor.

Çünkü bir flakon 6 kişilik ve dondurulmuş vaziyette. Eritiyorsunuz, uygulamaya başlıyorsunuz. Diyelim ki, o flakondan 4 kişiye aşı yaptınız, geri kalan 2 kişi randevusuna gelmedi. O aşı dozları tekrar kullanılamıyor ve çöpe gidiyor. Dolayısıyla 2 kişinin aşısı boşa gitmiş oluyor. Gerçekten yazık, büyük israf. Bu durumda, başka kişilerin de hakkı yenmiş oluyor. Şu dönem aşıya erişme imkânı bulamayan kişilerin de hakkı yenmiş oluyor" diye konuştu.

Çöpe giden aşılar kul hakkıdır!!!

Toplumda maalesef virüsü hafife alan, inanmayan, aşılamayı desteklemeyen bazı kitleler var. Bu kitleler tespit edilip doğru bilgilendirme yapılarak ikna edilmelidir. Aşılama çalışmalarının hızlı bir şekilde ilerlemesi salgınla mücadele noktasında önem arz etmektedir.

Bu bağlamda; salgını durdurmak için elimizdeki en önemli silahlardan biri olan aşı için randevu alıp gerekli bir mazeret öne sürmeden keyfi olarak aşı olmaya gitmeyenler kul hakkına girmektedir. Ramazanda orucunu yemeyenler, maalesef kul hakkını yiyebiliyor! Sorumsuzca davranıp aşılamayı sabote edenler cezalandırılmalıdır.

İnsanlık hali aşı randevusu alıp çok önemli bir mazereti olup randevusuna gidemeyenler olabilir. Ancak geçerli bir mazeret göstermeden keyfi bir şekilde aşıya gidecektim ama bir arkadaşıma sordum yan etkisi varmış deyip aldığı randevuya gitmeyenler kul hakkına girmektedir.

Ayrıca randevu alan kişi gelmediyse bu aşı neden çöpe atılıyor ki? Aşı sırası gelmese de bir başkasına enjekte edilebilirdi diye düşünüyorum. BioNTech/ Pzifer aşısının güvenilirlik oranı toplumda çok yüksek. Zaten sınırlı sayıda ülkemizde bulunuyor. Sıradaki diğer kişiye hızlı bir şekilde ulaşılıp aşılanabilirdi. Ya da hastanede bir anons yapılıp, aşı randevusuna gelmeyen bir hastamızın aşı hakkını gönüllü olarak kullanmak isteyen varsa acil danışmaya müracaat etsin denilebilirdi. Böylece ilk gelen kişi aşılanır, aşı da çöpe gitmemiş olurdu.

Avrupa’da aşılamanın olumlu etkileri görülmeye başlandı.

Avrupa’da aşılama çalışmaları başladıktan sonra vaka sayılarında ciddi bir düşüş yaşandığı görüldü. İngiltere bunun en önemli örneği diyebiliriz. Aşılamadan önce İngiltere’deki vaka sayıları Türkiye’den daha kötü durumdaydı. Tek doz aşılama bile vaka sayılarını oldukça azalttı.

Aşılama virüsten kurtulmak için insanlığın umududur. Ülkemizde 65 yaş üstünü aşıldıktan sonra hastaneye yatma oranları azalmaya başladı. Ölüm oranlarında da düşüş yaşandı. Son vaka artışlarıyla beraber toplumun genelinde ölüm oranları artsa da aşılanan 65 yaş üstünde ölüm oranları çok daha azaldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; Haziran sonuna kadar 40-60 yaş arasını aşılamayı hedefliyoruz dedi. Eğer bu gerçekleşirse kışa girerken, olası bir pik durumunda çok daha rahat edebiliriz. 

Bu bağlamda; Herkes üzerine düşen görevi yapmalı, aşılamanın aksamadan devam etmesine destek olmalıdır. Aşılamanın adil bir şekilde yapılmasına özen göstermeliyiz. Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizi yetiştiren öğretmenlerimizin tümünün öncelikli aşılanması gerekiyor.

Sarı basın kartı olanlara aşı önceliği tanınıyor. Her sarı basın kartı olanı öncelikli aşılamaya almak doğru bir uygulama değil diye düşünüyorum. Risk grubunda olan, çalışma şartları nedeniyle bulaş riski taşıyan gazeteciler öncelikli gruba alınabilir. Ancak sarı basın kartı taşıyan herkesi bu kapsama alırsak adaletli bir davranış olmaz diye düşünüyorum.

Bazı öncelikli gruplarda eş durumundan aşı olanları duyuyorum. Bu doğru ise yanlış ve adaletsiz bir uygulamadır. Sırası gelmeden eş durumundan aşı olanlarda sırası gelip bekleyenlerin hakkına girmektedir.