IBM Veri İhlalinin Maliyeti Raporu’nda bir veri ihlalinin maliyetinin ortalama 4,24 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Daha büyük işletmeler bu maliyetleri daha kolay karşılayabilirken küçük işletmeler bu tür maliyetleri karşılayacak fonlara sahip olamayabiliyor. Bu nedenle siber saldırı sonrasında bu tür işletmelerin işlerinin kesintiye uğrayarak kurumun iflasına kadar gidebildiğinin altını çizen Alev Akkoyunlu, KOBİ'lerin saldırıların ana hedefi olduklarını ve siber sigorta ile kendilerini güvene alabileceklerini belirtti. 

SİBER SİGORTA İLE İFLASTAN KURTULABİLİRLER 

Teknolojinin iş hacmini artırdığı kadar işletmeler için yıkıcı bir gücü olduğunu da gözden kaçırmamak gerekiyor. KOBİ’ler, güvenlik olayının ciddiyetine bağlı olarak gelir kaybı yaşayabiliyor ve müşterilerini kaybedebiliyor. KOBİ’lerin bu tür krizler sonucunda toparlanmasının uzun yıllar sürebileceğini belirten Alev Akkoyunlu, küçük işletmeler için siber sigorta yaptırmanın saldırılar karşısında sağlıklı bir güvence anahtarı olduğunu söyledi. Siber sigorta, küçük işletmelerin daha az bir dijital ayak izine sahip olması nedeniyle primlerin daha uygun olması, sigortalanacak daha az cihaz ve çalışana sahip olması gibi nedenlerle KOBİ’ler için daha uygun maliyetli olabiliyor. 

KOBİ’LER NEDEN SİBER SİGORTAYI TERCİH ETMELİ? 

Siber sigorta, veri ihlalleri, fidye yazılımları ve diğer siber güvenlik olaylarıyla ilişkili maliyetleri karşılamak için tasarlanmış araştırma, kurtarma ve düzeltme hizmetleri olarak biliniyor. KOBİ’lerin doğru siber güvenlik altyapısına veya teknolojisine sahip olmadığı ve buna yatırım yapmaktan kaçındıkları için bir saldırıya uğrama olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirten Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, buna ek olarak KOBİ’lerin bir saldırıya hızlı veya uygun şekilde yanıt veremediklerini, yeni tehdit ve riskleri ele almak için doğru yeteneklere sahip olmadıklarını vurguladı. Akkoyunlu, “Bu, aynı zamanda yeni istismarlara ve güvenlik açıklarına, özellikle de sıfırıncı gün güvenlik açıklarına karşı daha savunmasız oldukları anlamına geliyor. Bugün ofisi için yangın, sel, hırsızlık sigortası yaptırmaktan daha kritik olan siber sigorta, güvenlik olaylarının finansal riskini ele alarak kuruluşun daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor ve bir siber güvenlik olayını ele alma becerisini artırıyor. Tüm bu nedenler, KOBİ’lerin siber sigortayı önemli bir kurtarma varlığı olarak kabul etmesi gerektiğini gözler önüne seriyor” açıklamasında bulundu.