Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) internet sitesinde günün fotoğrafı bölümünde Karadeniz'de "Turguaz Dönenceler" başlığıyla bir fotoğraf yayınlandı. 29 Mayıs tarihinde uzaydan çekilen fotoğrafta Karadeniz'in bütünündeki Turkuaz renk açıkça görünüyor. NASA'nın Aqua uydusunun çektiği fotoğrafla birlikte bir de makale yayınlandı. Karadeniz'de Fitoplankton patlamasının yaşandığının anlatıldığı makalede ortaya çıkan görüntünün bu Fitoplanktonların oluşturduğu bloglar olduğundan söz edildi.  Makalede Okyanus Bilimci Norman Kuring'in, Mayıs ayında zirveye çıkan bu olayın Karadeniz için normal olduğu ve her yıl yaşandığı bilgisine fakat bu yıl ki rengi son yıllarda yaşanan en parlak ve en uzun süreli Fitoplankton patlaması olduğunu da sözlerine ekledi. 

BALIKÇILARIN FARKLI TAHMİNLERİ

Deniz rengindeki değişim İstanbul Boğazı'nda kendini göstermişti. Boğaz sularında günlerdir Turkuazımsı, bir renk hakim. İstanbul Boğazının müdavimi amatör balıkçılar bu renk değişiminin en yakın tanıkları. Balıkçıların renk değişimiyle ilgili birbirinden farklı tahminleri var. Kimi yağmur suyunun etkisinden, kimi deniz analarının çoğalmasından kimi de boğaza bir kanaldan temiz su verilmesinden söz etti. Ancak hepsi deniz suyununun rengindeki değişimin farkında. Bir çok kişiye göre "esrarengiz" "nedeni bilinmeyen" bu durumun benzerlerine aslında geçtimiz yıllarda ve dönemlerde de raslandı. Tek fark söz konusu renk değişimi geçtiğimiz yıllara oranla daha uzun sürdü, 1 haftayı aştı.

"BU BİR BEREKETTİR"

Aslında İstanbul Boğazı'ndaki bu renk değişimi, bereket anlamına geliyor. Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, bu renk değişiminin son 10 gündür bütün Karadeniz'de yaşandığını söyledi. Saydam" bu bir berekettir "dedi. Saydam, sözkonusu renk değişiminin kaynağının bilimsel adı "Emiliania huxleyi" olan kalsiyum karbonat zengini mikro organizmalar olduğunu, Karadeniz'de bu organizmaların yoğunluğunda büyük bir patlama yaşandığını belirtti.


Tüm Karadeniz'de ve İstanbul Boğazı'nda ortaya çıkan Turkuaz renginin Balıkçılar için iyi, dalgıçlar için kötü anlama geleceğini açıklayan Prof.Dr. Saydam, "Tüm Karadeniz'de Emiliania Huxleyi patlaması var. Bu Karadeniz için bereket demek. Hamsiler bunu bildiği için yumurtalarını döküyor. Gelecek sene Hamsi çok bol olacak" dedi.  Saydam, bugünlerde İstanbul Boğazı'nda ve Marmara Denizinde dalanların görüş mesafesinden şikayet edebileceklerini belirterek," Emiliania Huxleyi ışığı da engeller. 10-15 metrede karanlık olabilir. Bunun kirlilikle ilgisi yok" diye konuştu.