Sevgili yolcu;

Hayallerimiz hedeflerimizle ne kadar uyumlu onu konuşalım seninle. ‘’Tam olarak ihtiyacım olan bir konu.’’ Diyen iç sesini duyar gibiyim.

Hedef belirleme çalışmasından bahsetmek istiyorum. Öncelikle alt başlıklarını belirleyelim bu stratejinin. Şöyle: Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, hayale yönelik, süreç. Şimdi detaylarını konuşalım örnekler ile…

‘’Spor yapmak istiyorum.’’ ‘’Ders çalışmak istiyorum.’’ ‘’Kendimi geliştirmek istiyorum.’’ dediğimizde soyut bir hayalden, niyetten bahsetmiş oluyoruz. Ne zaman yapacaksın? Nerede yapacaksın? Bir planın var mı?

Spesifik olması derken yani detaylarıyla belirlenmiş bir hedef belirlemek. Diyelim ki spor yapacaksın. Ne zaman yapacaksın? Sabah mı akşam mı? Haftanın hangi günleri spor yapacaksın? Hangi sporu yapacaksın? Evde mi spor yapacaksın yoksa spor salonuna mı gideceksin? Öncelikle bu sorulara net bir yanıt vererek hedefinin ilk adımı için, örnek olarak söylüyorum, ‘Pazartesi, Salı, Perşembe, Cuma, Pazar günleri sabah bir saatimi spor için değerlendirmek istiyorum.’ Bu şekilde hedefini detaylı ve net bir şekilde belirlediğinde; hedefini gerçekleştirme olasılığın o kadar artıyor.

Ölçülebilir olması, ortaya koyulan hedefin sayı, rakamlarla ifade edilebilir olmasıdır. Spor yapma alışkanlığı kazanmak istiyorum, ‘Üç ay boyunca spor yaparak, alışkanlığa dönüştüreceğim.’ diyebilmek; kendini geliştirmek kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorum, ‘Her gün yirmi dakika kitap okuyamaya zaman ayıracağım.’ diyebilmek ölçülebilir hale getirmek adına netlik kazandıracaktır.

Ulaşılabilirlik, yani uygulanabilir olması… Hedef koyarken coşkuyla başlanır. Her gün spor yapacağım. Her gün beş saat altı saat ders çalışacağım. Her gün iki saat kitap okuyacağım. Şimdi şöyle bir kendini düşünmeni istiyorum. Gerçekçi mi bu? Bunların hangisi uygulanabilir, hangisi uygulanamaz? Ortaya koyulan hedefin sürdürülebilir olması motivasyon açısından önemlidir. Bu nedenle hedefini ve uygulama potansiyelini iyi düşünmeni tavsiye ediyorum. Uygulanabilir ölçüde olmadığında, zaman içinde aksama olabilir ve bu aksadığı yerde kalmıyor. Ne oluyor? Tamamı bırakılıyor. Yüksek başlıyorsun, yetişemiyorsun, çabuk bıkıyorsun ve orda bırakıyorsun. Bunun için ayrıntı şu sevgili yolcu: Her zaman küçük adımlarla başlayıp, onu istikrarlı bir hale rutin haline getirirsen; işte o hedefe yüksek motivasyon ve içsel huzur ile ilerleyebilirsin. Uygulanabilir ve sürdürülebilir olması bu açıdan çok çok önemlidir.

Hayale yönelik olması da şöyle ki: hedefimizin hayalimizle ilgili olmasıdır. Hedefini belirlerken, daha en başında, hayalini bir düşün. Yola çıktıktan üç dört ay sonra ‘Ben bu yola hangi amaçla çıktım?’ dediğinde, hayalini net bir şekilde hatırlayabilmen gerekiyor.

Süreç. Bir bitiş noktası. Sınava hazırlanıyorsun. Diyelim ki sınava sekiz ay var. Bu sekiz ayı ikişer aylık zaman dilimlerine bölebilirsin. ‘’İki ay sonunda şu kadar test çözmüş olacağım. Dört ay sonunda tüm konuları bitirmiş olacağım. Altı ay sonunda şu kadar deneme sınavı çözmüş olacağım.’’ şeklinde koyduğun zaman dilimlerine ulaştıkça ve geride bırakıp ‘’Ben dört aylık zaman diliminde şunları şunları yaptım.’ şeklinde somut geribildirimler sana motivasyon sağlayacaktır.

Bu şekilde sistemli, gerçek potansiyeline uygun adımlarla gidebilmek; zaman yönetimi açısından hedefe yönelik geribildirim almanı ve nihayetinde mutlu olmanı sağlıyor olacaktır. Başlarda da söylediğim gibi minik adımlar ile başladığında attığın ilk adım; hiç adım atmamaktan çok daha kıymetlidir. Yeter ki kendine inan ve yola çık, yol açık sevgili yolcu…

Haydi gel seninle bir eylem planı yapalım. Uzun zamandır kafanı meşgul eden; bir türlü somutlaştıramadığın hedefini, sana anlattığım hedef belirleme stratejisi doğrultusunda, sonuca ulaştıralım. Bu konuda bana ulaşman yeterli olacaktır.

Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Haydi kal sağlıcakla.

İYİ YAŞAM KOÇU, EĞİTMEN

#demetdurukan