Turizm konusundaki beklentilerimizin hayal kırıklığı yarattığı şu günlerde pandemi konusunda da vakaların artması Türk turizmini bu sezon da vuracağa benziyor. Sıkıntı ise her geçen gün artıyor.

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan ortam nedeni ile Rusya ve Ukrayna Türkiye için kapılarını kapatmış durumda bulunuyor. Gerginliğin sürmesi halinde adı geçen ülkelerden hiç turist gelmeyebilir. Çünkü her iki ülkeden beklenen turist sayısı 2 milyonun üstünde hesaplanıyordu.

Bölgede gerilimin her geçen gün daha da artması turizmin yanında başka konularda da zararlara neden olabilir.

Rusya'nın 15 Nisan'dan 1 Haziran'a kadar havayolu trafiğini kısıtlama kararı, hem Türk turizmini hem de Rusya'daki şirketleri vurdu. Bu kararın Türkiye'ye faturasının 1.5 milyar dolar olacağı belirtiliyor. Antalya ve Alanya'da sadece Rus turistler için kapılarını açmaya hazırlanan birçok otelin açılmayacağı haberleri geliyor.

Rusya'nın kararında Türkiye'de salgında yaşanan rekor vaka artışların yanı sıra Rusya ile yaşanan Ukrayna krizinin de etkili olduğu iddia ediliyor.

Bir de şu var:

Bu sezon Ukrayna'dan da gruplar halinde turist gelmesi bekleniyordu. Hatta Ukrayna Havayolları seferlerini artırma kararı almıştı. Şu anda Rusya- Ukrayna arasındaki gerginliğin Ukrayna'dan gelecek turist gruplarını da etkileyecek.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova'nın açıkladığı Koronavirüsle Mücadele Merkezi'nin kararına göre tahliye seferleri düzenlenmesi amacıyla sadece Moskova-İstanbul arasında haftada iki uçak seferi düzenlenmesine izin verilecek.

Rusya Federasyonu hükümetinin aldığı tek taraflı kararın sadece Türk turizmini değil, Rusya'da faaliyet gösteren turizm işletmelerini de olumsuz etkileyeceğini belirten Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin şunları söyledi:

"Rusların en fazla tatile çıktıkları 'Mayıs Bayramı'nı da kapsayan yasaklamalardan tur operatörleri aracılığıyla paket turlar ve başta Antalya, İstanbul ve Kapadokya dahil olmak üzere bireysel seyahat eden yaklaşık iki milyon turist etkilenecek. Kararın bir buçuk milyar dolar turizm geliri kaybına yol açacağını tahmin ediyoruz. Bu gelişme 2021 turizm geliri ve turist sayısını da maalesef olumsuz yönde etkileyecektir. Rusya'dan sonra birçok ülkenin de benzer kararlar alması muhtemel. Sektörü kısa vadede daha da zora sokacak olan bu kararın tam da tatil bölgelerinde yaz sezonunun açılması planlarının yapıldığı bir döneme denk gelmesi, turizm sektörü için çok üzücü ve sarsıcı oldu."

Konu hiç şüphesiz bizimle sınırlı değil. Alınan kararların Rusya'daki tur şirketlerini ve tatillerini Türkiye'de geçirmeye hazırlanan Rus turistleri de etkileyecek.

geleceklerini teminat altına alacak uygulamaların devreye sokulması yönünde olacak" diye konuştu.

Bir iddia:

Rusya'nın kısıtlama kararının asıl nedeni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna'ya verdiği destek. Rusya Federasyon Konseyi'nin başkan yardımcısı Konstantin Kosaçov'un, turistlerin Türkiye tatillerinden vazgeçmesini "bir vatanseverlik sınavı" olarak gördüğünü açıklamasına rağmen Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, "Karar siyasi değil. Bu durum, tamamen epidemiyolojik bir nitelik taşıyor" dedi.

Türkiye'ye uçuşlar kapanırken Mısır'a 5 yıldır yapılamayan uçuşların da açılacağı duyuruldu. Mısır basınına konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mısır'ın Hurghada ve Şarm El Şeyh gibi turizm bölgelerine uçuşların en kısa sürede başlayacağını ifade etti. Lavrov, "Mısır'ın resort bölgelerine uçuşların yeniden başlaması konusundaki isteğimizi teyit etmek isterim" dedi.

Rus turist için Mısır'ın alternatif olduğu konusu aylardır gündemdeydi. Nitekim bu satırlar yazılırken Rusya Dışişleri Bakanının Kahire ziyaretleri anlamlıdır. Rusya Dışişleri Bakanı'nın Kahire'de aynı zamanda turizm konusunda da yetkililer ile görüşmeler yaptığı ifade ediliyor.

Bir başka endişe de şu:

Rusya ve Ukrayna dışında Avrupa'dan da beklenen turist gelmezse sıkıntının en büyüğü ortaya çıkacak.

Bütün bu olumsuzlukları göz önünde bulundurarak pandemi konusunda en kısa zamanda başarı ile mücadele etmek ve düzlüğe çıkmak durumundayız.