Yolunuz buralara düşer de köy hayırlarına rastlarsanız hiç çekinmeyin davet falan da beklemeyin; girin sıraya, yemeğinizi alın ve afiyetle yiyin. Doymazsanız yeniden girin sıraya. Korkmayın; kimse yargılamaz ve ayıplamaz sizi.

Buralarda harika gelenekler sürüyor. Bunlardan biri de köy hayırları.  Genelde ilk baharda köyler toplu yemekler hazırlıyor. İnsanlar bayram sabahı gibi en güzel giysilerini giyiyorlar. Komşu köylerden geliyorlar, yoldan geçenler geliyor; sofralar kuruluyor yemekler yeniyor. Bayram şenliği gibi oluyor her yer.  Buranın insanları çok önem veriyor hayırlara.

Geceden ateşler yanıyor. Etler hazırlanıyor. Pilavlar yapılıyor. Keşkekler sırf bu iş için yapılmış ve traktörün kuyruk miline takılan karıştırıcılarla karıştırılıyor. Traktörlerle pişirilen yemekler biraz şaşırtabilir sizi. Neşe içinde şakalaşarak ertesi gün öğlene yetiştiriliyor yemekler.

Geçtiğimiz Pazar günü Bayramiç Türkmenli köyünün hayrı vardı. Bu bölgenin en büyük köylerinden biri. Bu senenin hayrı için 76 adet koyun ve keçi 4 adet düve kesilmiş. 72 kazan keşkek vardı bir o kadar da etli pilav.

Aklınıza tencere irisi kazanlar gelmesin. Keşkek yapılan kazanlar tahmin ediyorum ki 80-100 Kg keşkek alır. Yerinden üç ve ya dört kişiyle zor kalkar.

Yemeğin ne olduğu ne kadar olduğu önemli değil. Orada paylaşılan dostluk, kardeşlik önemli. Türkmenli köyünün hayrına yaklaşık olarak 7000 insanın katıldığı tahmin ediliyor. İnsanlar kendi örtülerini getirmişler ve asırlık çınarların, akasyaların altına piknik yaparmış gibi dağılmışlar.

Akasyaların çiçeklerinden mis gibi kokular yağıyor üstümüze. Havada tatlı bir serinlik; dadaların sesleri kuşların cıvıltılarına karışıyor. Buralarda çocuklara ‘’dada’’ diyorlar Dadalara salıncaklar kurulmuş. En çok onlar çıkarıyor bugünün tadını. Bu yazıya o şirin dadalardan iki kardeşin fotoğrafını da ekliyorum.

Ayrıca buraların peyniri neden çok güzel diye soruyorsanız kendinize bu sorunuzun cevabı için de bir fotoğraf var. Koyunların ve kuzuların otladığı fotoğraf size cevap olacaktır. Yemyeşil alanlarda çiçekli otlarla doyuruyorlar karınlarını.

Bayramiç’te de sık sık hayır yapar insanlar. Lokma dökerler, pilav dağıtırlar. Yemeklerde Dünya’nın en kaliteli yağı yani Bayramiç Zeytinyağı kullanılır; rahatça doyurun karnınızı.

Keşke bu şenlik havası, bolluk, bereket hep sürse.