Sevgili yolcu;

Hayatımız adına birçok hedef koyarız. Kararlar alırız ve bu uğurda çok çaba harcarız. Ders çalışmak, kitap okumak, yürüyüş yapmak, spor yapmak, kilo vermek, kilo almak, kişisel gelişim, iş hayatında kendimizi geliştirmek, elemeği üretmek ve belki bunu pazara sunmak…

Hep istiyoruz, teoride plan yapıyoruz… Peki başlıyor muyuz? Diyelim ki başladık; istikrarlı olarak devamını getiriyor muyuz?

Tam burada cevaplarınızı duyuyorum. Evetler kulağıma çok güçlü gelirken; hayırları kısık kısık duyuyorum hatta yüzünüzü gözümde canlandırabiliyorum…

Peki ya sonra?

İşte asıl sorun bu aşamada kendini gösteriyor. Büyük bir hevesle başladığımız bu yolculuk yavaştan sekteye uğramaya başlıyor. Sonuç: Başarısızlık… Başarısızlığın getirisi demoralize… Mutsuzluk… Kendimize olan inancımız zayıflayabiliyor. Eğitim Psikolojisinde bu durumun tam karşılığı ‘’ Öğrenilmiş Çaresizlik’’ oluyor.

‘’Olmuyor, başaramıyorum, yine başaramayacağım, yine olmayacak… yine yine yine…’’ iç sesimiz yankılanıyor zihnimizde… Aslında net olarak iki eşik var. Biri teoride kalıp harekete, eyleme geçememek. Bir diğeri de sürdürememe, yani istikrarlı olamamak.

İşte bu aşamada sana 20 dakika kuralını önermek istiyorum. Ben de kendi hayatımda uyguluyorum ve iç motivasyonumu zinde tutabiliyorum.

Öncelikle olumsuz olan iç sesini devre dışı bırak. Daha önce başardıklarını düşün! Onları sen başardın

İstediğin birçok şeyi hayatında başarabilirsin. Hayalden, hedefe dönüştürmek senin elinde! Sana bunun minik; fakat çok da etkili bir sırrını vereceğim.

Başlangıç için 20 dakika… Sadece ve sadece 20 dakika ideal olan zaman dilimi…

Sürdürülebilir olması için de lütfen bahane üretme. O kadar kolay ki bahane üretmek, kendimizi kandırmak… Bahaneler üretince ipin ucu kaçıyor. Sen o ipi elinde tutmalısın. İstikrarlı olmak böyle bir şey sevgili yolcu… Sen güçlüsün! Güç içinde! Hedef koy, 20 dakika zaman ayır ve her koşulda bunu gerçekleştir.

‘’Kendin için…’

Senden isteğim şu: Çalışma masana otur, sakin dinlendirici bir müzik aç, gözlerini kapat ve derin bir nefes al. Hayatında neyi değiştirmek istiyorsun? Hedefine odaklan. Sonra al eline kâğıt, kalem ve hedeflerinin listesini çıkart. Kendin için en önemli olan maddeyi seç ve o hedef için bir gününün 20 dakikasını bu hedefin için ayır.

Gözlerini kapatıp, hedefini gerçekleştirmiş olan seni hayal edip; gözünde canlandırabilirsin. Bu etkili bir yöntem olacaktır.

Vazgeçme, pes etme, zamanım yok deme… Bugün başla ve lütfen yarıda bırakma… Hem insan neden kendi kendini yarı yolda bırakır ki?

Ayrıca bir anda tüm hedef listeni yapmaya çalışmamalısın. Aşamalı ilerlemelisin… Başardıkça, alışkanlık kazandıkça bir diğerine geçersin.

Seçmiş olduğun hedefine yönelik; seni motive edici sözler yazıp, bu notları görüş alanına asabilirsin.

Bu hayatta sen bir tanesin. Teksin. Kendine özelsin. Planlı oldukça başarı da seninle olacaktır. Başardıkça mutlu olacaksın. Enerjin önce kendine sonra etrafına ışık saçacaktır. Düşüncesi bile güzel değil mi?

Peki bunun için, başlamak için ‘Ne Mümkün?’

Bu konuda örneklerin, varsa fikirlerin yorum kısmında paylaşabilirsin. Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kal.

 #demetlemotivasyon