"Bu sezon turizmde yüzümüz gülecek, sektör nefes alacak" derken, art arda gelen olumsuzluklar turizmde bu sezon da başımızın çaresine bakmak durumunda kalacağımızı gösteriyor.

Sektörün ayağa kaldırılması için teşvik yöntemlerinin devreye girmesi ve desteğin artırılması gerekiyor. Bu konuda zaman geçirilmeden kolları sıvayalım.

Rusya'da faaliyet gösteren insan kaynakları ve kariyer portalı Superjob'un düzenlediği anketin sonuçları, Rus çalışanların dörtte birinden fazlasının bu yıl tatile çıkmayı düşünmediğini gösterdi.

Rusya'nın tüm bölgelerinden 18 yaş üstü çalışan kategorisinden üç bin kişinin katıldığı Superjob anketi sonuçlarına göre, diğer dörtte birlik kısım ise iş yerinden alacağı iznini evde veya yazlığında geçirmeyi düşünüyor.

Rusların son iki yıldır yaz tatillerini pandemi kısıtlamaları yüzünden ülke içinde planlamak zorunda kaldığını belirtilen ankete katılanların yüzde 6'sı yaz tatilini Kırım'da geçireceğini ifade etti.

Yüzde 5'inin tatillini Krasnodar bölgesinde yapacağını belirttiği ankete katılanların yüzde 1'i ise tatil için Kaliningrad'ı seçtiğini ifade etti.

Diğer tatil destinasyonlarında tatil yapacaklarını belirten yüzde 5 ise tatil için Baykal Gölü, Altaylar, Karelya, Moskova ve St. Petersburg gezilerine katılacak.

Aylık gelirleri 80 bin rublenin üstünde olan Rusların yüzde 4'ü ise tatillerini yurt dışındaki turistik yerlerde geçirmeyi planlıyor.

Aynı şekilde Rusların yüzde 3'ü, Türkiye ile sınırların açılması durumunda Türkiye'de tatil yapmayı planlıyor.

Superjob anketine katılan çalışanların yüzde 18'inin izinlerini bu yıl evde geçirmeyi düşündüğü gözlemlenirken, yüzde 10'u ise yazlıkta dinleneceğini ifade etti.

Katılımcıların yüzde 28'i ise bu yaz tatil yapmayı düşünmediğini söyledi.

Bir olumsuz haber de Almanya'dan geldi.

Pazar araştırma kuruluşu GfK'nin 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına göre bu yıl, Almanların %39'u seyahat planı yapıyor.

Growth For Knowledge (GfK) tarafından gerçekleştirilen son anketin sonuçlarına göre koronavirüs pandemisi nedeniyle seyahat kısıtlamalarından kaynaklanan tüm zorluklara rağmen, 10 Alman'dan yaklaşık 4'ü (%39) bu yıl tatil yapmayı planlıyor.

Katılımcıların %13'ü ise 2021 yılında tatil yapmayı düşünmüyor.

Yüzde 28'lik kesim ise yaz sezonunda seyahat etmenin mümkün olup olmayacağını görmek için beklemede.

GfK anketinin sonuçlarına göre; tatile gitmeyi planlayanların çoğu bu yıl, yurt içi destinasyonları tercih edecek. Bu yıl için en popüler yurt içi destinasyonlar arasında; Bavyera, Mecklenburg-Vorpommern ve Schleswig-Holstein yer aldı.

Ankete katılanların %18'i; İspanya, İtalya ve Avusturya olmak üzere Avrupa'da yer alan bir destinasyona seyahat etmek isterken, katılımcıların sadece %5'i Avrupa dışındaki bir ülkede tatil yapmayı düşünüyor.

Ulaşım açısından, ezici bir çoğunluk araba ile seyahat etmeyi planlıyor. Yurt içi destinasyonları tercih edeceklerin %80'i araba ile seyahat etmeyi planlarken; Avrupa Birliği içindeki destinasyonları tercih edenlerde bu oran %71 seviyesinde gerçekleşti.

Diğer yandan anket danışmanlık firması Censuswide'ın Amadeus için dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına göre Almanların %82'si "dijital aşı pasaportu" uygulamasını destekliyor.

İngiltere'nin kapılarını açması hiç değilse İngiliz turistlerin Türkiye'yi tercih etmesi ile az da olsa sektörün "can simidi" sayılabilir. Yerli turiste yönelik çalışmaların da ağırlık kazanması artık kaçınılmaz görünüyor.