Balın lezzetli tadı kadar sağlığımıza olan faydaları da birçok kişi tarafından sevilen ve tüketilen bir besin olmasını sağlıyor. Ancak balın bu yararlarını başka bir baharat ile karıştırarak artırmamız mümkün. Tüm bu faydalarınından yararlanmak için ise tek yapmanız gereken balın içerisine bir kaşık ekleyip düzenli olarak tüketmek. Bal ve tarçın, hem lezzetli hem de sağlıklı bir ikili. Bu karışımı düzenli olarak tüketirseniz, eklemlerinizin sağlığını koruyabilir, kalp hastalığı riskinizi azaltabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

BALIN FAYDALARI NELERDİR?

Etkili bir öksürük önleyici olabilir. Bir çalışma, balın gece öksürüklerini bastırmada çoğu öksürük şurubunun aktif maddesi olan dekstrometorfandan daha etkili olduğunu bulmuştur.

Yaralar ve yanıklar için güçlü bir tedavidir. Altı çalışmanın gözden geçirilmesi, cilde bal uygulamanın yaralar için güçlü bir tedavi olduğunu buldu.

Balın aynı zamanda bir uyku yardımcısı, hafıza güçlendirici, maya enfeksiyonlarını tedavi edici ve dişlerinizdeki plağı azaltmanın doğal bir yolu olduğu düşünülmektedir.

TARÇINLI BAL TÜKETMENİN FAYDALARI NELERDİR?

KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIR

Bal ve tarçın karışımı, birçok risk faktörünü azaltmaya yardımcı olabileceğinden, kalp hastalığı riskinizi azaltma potansiyeline sahiptir.

Bunlar, yüksek LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit seviyelerini içerir.

Yüksek tansiyon ve düşük HDL (iyi) kolesterol seviyeleri, hastalık riskinizi artırabilecek ek faktörlerdir. İlginçtir ki bal ve tarçın tüm bunları olumlu yönde etkileyebilir.

Çalışmalar, bal tüketmenin LDL (kötü) kolesterolü %6-11 oranında düşürdüğünü ve trigliserit düzeylerini %11'e kadar düşürdüğünü göstermiştir. Bal ayrıca HDL (iyi) kolesterolü yaklaşık %3 artırabilir.

Bir meta-analiz, günlük bir tarçın dozunun toplam kolesterolü ortalama 16 mg/dL, LDL (kötü) kolesterolü 9 mg/dL ve trigliseritleri 30 mg/dL düşürdüğünü bulmuştur. HDL (iyi) kolesterol seviyelerinde de hafif bir artış olmuştur.

Ek olarak, her iki gıda da kalp için birçok faydası olan antioksidanlar açısından zengindir. Polifenol antioksidanlar kalbe giden kan akışını iyileştirir ve kan pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi ve felç riskinizi azaltır.

Bal ve tarçın kalp hastalığını önlemeye de yardımcı olabilir çünkü ikisi de iltihaplanmayı azaltır. Kronik inflamasyon, kalp hastalığının gelişiminde önemli bir faktördür.

YARALARIN İYİLEŞMESİNE YARDIMCI OLUR

Hem bal hem de tarçın, karışım topikal olarak uygulandığında cilt enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olabilecek, iyileştirici özelliklere sahiptir. Bal ve tarçının her biri, cildi iyileştirmek söz konusu olduğunda çok önemli olan iki özellik olan bakterilerle savaşma ve iltihaplanmayı azaltma yeteneğine sahiptir.

Cilde uygulandığında bal, yanıkları tedavi etmek için başarıyla kullanılmıştır. Ayrıca durumun çok ciddi bir komplikasyonu olan diyabetle ilişkili ayak ülserlerini tedavi edebilir.

Tarçın, güçlü antibakteriyel özellikleri sayesinde yaraları iyileştirmek için bazı ek faydalar sağlayabilir.

Diyabetle ilişkili ayak ülserlerinin antibiyotiğe dirençli bakterilerle enfekte olma riski yüksektir. Bir test tüpü çalışması, tarçın yağının antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı korunmaya yardımcı olduğunu buldu.

Ancak bu çalışmada, bakkalda bulabileceğiniz toz tarçından çok daha konsantre olan tarçın yağı kullanıldı. Toz tarçının aynı etkiye sahip olacağına dair bir kanıt yok.

DİYABETİN YÖNETİLMESİNE YARDIMCI OLUR

Düzenli olarak tarçın tüketmenin şeker hastaları için iyi olduğu belgelenmiştir. Ayrıca diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir. Çok sayıda çalışma, tarçının bu durumdaki kişilerde açlık kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü göstermiştir.

Tarçının kan şekerini düşürme yollarından biri de insülin duyarlılığını arttırmaktır. Tarçın, hücreleri insülin hormonuna karşı daha duyarlı hale getirir ve şekerin kandan hücrelere geçmesine yardımcı olur.

Balın şeker hastaları için de bazı potansiyel faydaları vardır. Çalışmalar, balın kan şekeri düzeylerini şekerden daha az etkilediğini göstermiştir. Ek olarak bal, diyabetli kişilerde LDL (kötü) kolesterol ve trigliseritleri düşürürken HDL (iyi) kolesterol seviyelerini yükseltebilir.

Bal ve tarçın, çayınızı tatlandırmak için sofra şekerinden daha sağlıklı olabilir. Bununla birlikte, balın karbonhidrat oranı hala yüksektir, bu nedenle diyabetli kişiler balı ölçülü olarak kullanmalıdır.

ANTİOKSİDANLARLA DOLUDUR

Hem bal hem de tarçın, sağlığınız için birçok faydası olan mükemmel antioksidan kaynaklarıdır. Antioksidanlar, sizi hücrelerinize zarar verebilecek serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllerden koruyan maddelerdir.

Bal, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilen fenol antioksidanlar açısından zengindir. Tarçın aynı zamanda bir antioksidan güç merkezidir. Diğer baharatlarla karşılaştırıldığında tarçın, antioksidan içeriği açısından en üst sıralarda yer alır. Bal ve tarçını birlikte tüketmek size güçlü bir dozda antioksidan verebilir.

EKLEMLERİ SAĞLAMLAŞTIRIR

Artrit, eklem bölgesinde şişlik, iltihaplanma ve sertlik nedeniyle oluşan ağrıdır. Bu ağrıdan kurtulmak için günlük olarak tarçın ve bal karışımı almanız önerilir.

Bunun nedeni, balın ağrıyı yatıştırmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahip olmasıdır. Balın bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinir, böylece eklem problemlerine karşı korunmanıza yardımcı olur. Tarçın ve bal da sağlıklı eklemlerin korunmasında çok faydalıdır.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Düzenli olarak bal ve tarçın tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve sizi yabancı bakteri ve virüslerden koruyabilir.

Her iki bileşen de zengin bir antioksidan kaynağıdır ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Sindirim sistemini iyileştirmeye ve mide ile ilgili çeşitli rahatsızlıklarla savaşmaya yardımcı olabilir. Bağırsak sağlığı için de faydalı olabilir.