Ayan Oros; Meryem Bahçesi demektir. Ben de, bu kutsal toprakların ayazmasından (kutsal suyundan) içmek ve oradaki yaşamı belgeleyip yazmak için, çılgınca bir yolculuğa çıktım… Kadınların, dişi olan canlıların ve Ortadoks olmayanların ayak basmasının günah ve yasak olduğu Erkekler Cumhuriyeti Ayan Oroz’ta 5 gün Orta Çağı yaşadım… Zorlu bir 5 gün…

Vize ve gerekli izin belgeleriniz tamam ise, İstanbul’dan otobüs ile İpsala sınır kapısından çıkıp, Yunanistan topraklarında bulunan ve 1924 Mübadele acılarına tanık olan Nea Kalvari, Kavala ya da Selanik’e gidebilirsiniz. Daha sonra ise, belirli zamanlarda kalkan Ada feribotuna binmek için evraklarınızı ve biletinizi hazırlayınız. Ayan Oros feribotuna binmek için, Ouranoupolis Tatil Köyü’ndeki iskeleden kalkan feribot ile yaklaşık iki saat süre içinde Ayan Oros iskelesine gidiliyor. Bu iskeleden sonra ise, araç olmadığın için yürümeniz gerekli…

Ege Denizi kararmadan, 2033 metre yüksekliğindeki Atos Dağı uykuya daldı. Her şey adeta “Gülün Adı” romanındaki ya da filmindeki gibi. Zaman sanki donup kalmış. Ayan Oros’da ya da özgün adıyla Meryem Bahçesi’nde güneş, hala bir 15. yüzyıl dünyası üzerinde doğup batıyor. Umberto Eco’nun “Gülün Adı” kitabını ya da ondan uyarlanan filmi anımsıyor musunuz? Oradaki Ortaçağ manastırında, her gündelik işi, erkek papazlar ilkel koşullarda kendileri yaparlardı. Toplam 900 Ortadoks keşişin yaşadığı Ayan Oros’daki manastırlarda da öyle…

Ayan Oros-Athos (Yunanca: Άγιον Όρος - Meryem Bahçesi-Kutsal Dağ), Balkanlar’da Yunanistan’ın Halkidiki Yarımadasından Ege Denizi’ne doğru uzanan 3 dar ve uzun yarımadanın en doğuda (Türkiye-Trakya tarafında) olanı. Doğu Ortodoks manastırının önemli bir merkezidir. Yunanistan Cumhuriyeti içinde özerk bir hükûmet olarak yönetilmektedir. Ayan Oros yarımadasının toprağı kalkerli olup, oldukça dağlıktır. En yüksek noktası adanın en güneyindeki Athos Dağı (2033m). Nüfusun çoğunluğu rahiplerden meydana gelir ve 900 kişi kadardır. Athos Dağı’nda, Konstantinopolis Ekümenik Patriğinin doğrudan yetkisi altında 20 kadar manastır vardır. Devletin yönetim biçimi 20 manastırı temsil eden, kendi güvenliklerini ve kendi gereksinimlerini kendilerinin karşıladığı Ayan Oros’da; 20 kişi ve küçük bir meclis tarafından yönetilir ve Yunanistan’a bağlıdır. Halkın başlıca gelir kaynağı zeytin ve üzümcülük gibi Akdeniz ürünleri ve hayvancılıktır. Balıkçılık, zeytincilik, arıcılık ve şarapçılık önemle gelir kaynaklarıdır…

Devamı yarın…