NBA takımlarından Milwaukee Bucks’ın forması giyen Nijerya asıllı Yunan basketbolcu Giannis Antetokounmpo bu yazımızın başrol kahramanı.

2014 yılından bu yana Yunan milli takımının da dinamosu olan NBA yıldızı, dünyaca tanınan bir basketbolcu olmanın ötesinde, hayata 3-0 geriden başlayıp zirveye adım adım çıkmanın vücut bulmuş hali.

Bugün yıllık yaklaşık 45 milyon dolar kazanan bir sporcu olan Antetokounmpo’nun hikayesi, ailesi Yunanistan’a göçmen olarak sığındığında başlıyor.

Yunan makamları, Nijerya’dan göç eden çifte oturma izni, vatandaşlık ve pasaport vermiyor. Çünkü  bordrolu bir işleri yok, oturma izinleri olmadığı için de bordrolu bir işleri yok. Bir nevi tavuk yumurta, yumurta tavuk hikayesi yani.

İlk çocuklarını Nijerya’da bırakarak Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen bu genç çift yıllarca kaçak göçek yaşıyor komşumuz Yunanistan’da. Saat, gözlük, parfüm, cd  vs satarak ayakta kalmaya çalışan ailenin 4 erkek çocuğu oluyor bu süreçte.

İşte Giannis bu 4 çocuktan biri olarak 1994’de Atina’da dünyaya geldi ve hayatı hep zor bir mücadele ile geçti.

Polise yakalanmama mücadelesi, kendinin çevresindekilere kabul ettirebilme mücadelesi, basketbola başladığında en iyisi olma mücadelesi. 

Öyle ki zaman kaybı olmasın diye spor salonunda matın üzerinde uyuduğu bile bu süreçte.  Kirayı ödeyemedikleri için evden atıldıkları da…

O dönem annesi, babası ve 3 kardeşi ile birlikte Yunanistan’ın başkentinin varoş semtlerinden Sepolia’da iki odalı bir evde yaşıyorlardı.

18 yaşına kadar basketbolu sokaklarda oynayan Giannis, artık kalıcı bir şeyler yapmaya başlama zamanının geldiğine karar verince kendini tamamen basketbola verdi. Bu arada abisi Thannis de aynı yolda yürüyordu.

Ancak hem vatansız hem pasaportsuz hem de kaçak olmaları her yerde karşılarına çıktı. Ondaki yeteneği fark edip kadrosuna katmak isteyen kulüpler “kaçak” oyuncu oynatma riskini alamadığı için gerçekleşen anlaşmalar bile rafa kalktı.

Sonra tanıştığı bir menajer hayatının yönünü değiştirecek hamlelere imza attı. Önce İspanya’nın Zaragoza takımı ile anlaştı Antetokoumpo. Bu aslında sadece bir stratejiydi. Stratejinin sonunda ise “yeni dünya” ABD ve basketbolun kalbi NBA vardı.

NBA draftlarına girmesine karar verilen Giannis’in karşısına yine ama yine pasaport sorunu çıktı. O yaşa kadar adadan hiç çıkmayan genç oyuncuya seçmelere gitmeden 1 ay önce “GEÇİCİ” pasaport çıkardı Yunan hükümeti. Yani bugünün dünya yıldızı basketbolcusu ilk kimliğine 19 yaşında anca kavuştu.

Cebinde yeni pasaportu ve umutları ile Amerika’ya ayak basan genç Giannsis, NBA’in köklü takımlarından Milwaukee Bucks tarafından 15. sırada seçildi ve deyim yerindeyse “Yırttı”, ailecek tüm kaderleri birden değişti.  Ve yıl 2013’tü.

Kendisine verilen bu şansı iyi kullanan, hırsı ve azmi ile hep ön plana çıkan Antetokoumpo, ilk altı karşılaşmasının toplamında 200+ sayı, 60+ ribaund, 30+ asist ve 10+ top çalma istatistikleriyle tarihe geçti ve kendisine güvenenlerin yüzünü kara çıkarmadı.

2019 ve 2020 yılında en değerli oyuncu oldu, aynı zamanda da 2020 yılında ligin en iyi savunmacısı ödülünü aldı.

2020-21 NBA sezonunu takımı Milwaukee Bucks'la şampiyon olarak tamamlayan oyuncu 2021 NBA Finalleri En Değerli Oyuncu Ödülü'nü (MVP ) kazandı.

2.11’lik oyuncu bugün, 19 yaşına kadar kendisine pasaport vermeyen “12345Yunan Milli takımının da dinamosu grevini görüyor hem de sahalarda Greek Freak (Yunan Ucube) olarak adlandırıldığı halde. Onun olduğu maçları seyretmek ayrı bir keyfi veriyor ama rakiplerini korkuttuğu da bir gerçek…

Buraya kadar anlattıklarımız biraz şansı olan ve bu şansı kullanması gerektiği gibi kullanan azimli ve hırslı biri için limitin olmadığını göstermiyor mu?

Vatansız ve pasaportsuz kaçak göçek yaşamdan, tüm kapıların ardına kadar açıldığı yıllık 45 milyon dolarlık gelire uzanan bir yol.

Ki zaten kendisi de bu hikayenin çılgınca olduğunu kabul ediyor: “9 yıl önce olduğum yeri, sokakları ve şu an olduğum yerle, çocuklarıma torunlarıma hatta onların torunlarına bırakabileceğim şu anı karşılaştırıyorum. Bunu ukala veya saygısız olarak söylemiyorum ama bu çılgınca bir hikaye değil mi?

Tabi bu hikaye sadece Giannis ile ilgili değil. Ailenin diğer 3 oğlu da basketbol sahalarında rüzgar gibi esiyor.

Ağabey Thannis hali hazırda kardeşi ile aynı takımda top koşturmaya devam ediyor.

Küçük kardeş Kostas ise 2018 NBA Draftı'nda Philadelphia 76ers tarafından 60. sırada draft edildi ve draft hakları Dallas Mavericks'e takas edildi. 2020'de Los Angeles Lakers ile NBA şampiyonluğu kazandı.

En küçükleri Alex de NBA G League'in Wisconsin Herd'inde forma giyiyor.

Bu hikaye filme de konu oldu.  DİSNEY Chanel, ailenin Nijerya’dan Amerika’ya uzanan bu hikayesini “Rise” ismiyle filme çekti.

Bu arada son bir not daha verelim.

Antetokuompo aslında babasının kendisi için belirlediği “Adetokunbo” isminin Yunanlaştırılmış halidir. Aile kaçak oldukları dönemde doğan tüm çocuklarına ne olur ne olmaz diye Yunan ismi vermiştir. Soy isim olarak belirledikleri “Adetokunbo” ise nüfus memurunun azizliği ile Antetokuompo’ya evrilmiştir. Soy ismin orijinal halindeki anlamı ise ailenin bugününü anlatır gibi “Evimize taç/ zenginlik geldi.”

Çok uzun bir yol alan ailenin evine gerçekten taç ve zenginlik geldi. Günlük 25 Euro kazanılan günlerden 5 yıllık 228.2 milyon dolarlık kontrata imza atılan günlere…