Esad, daha önce yaptığı bir açıklamada "PKK /PYD' ye karşı Suriye güçleri mücadele verecek ve bu terörist grupların Suriye'de barınmasına fırsat vermeyecektir. Başta Amerikan komutası olmak üzere yabancı bir ülke için çalışan herkes haindir" demişti.

Esad'ın bu açıklamalarını özellikle memnuniyetle karşıladık. Hatta "Bizim için tehdit oluşturan bu terörist gruplara karşı verilecek mücadelede Esad ile işbirliğine girilmelidir" demiştik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Esad bir teröristtir" açıklamasından sonra bu ilişkilerin hangi koşullar içinde gelişebileceğini şimdiden kestirmek zor.

Bize göre Türkiye'nin güvenliği ve dış politikada başarılı olabilmek için her türlü adımı atmaktan kaçınmamak gerekiyor.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Pentagon'da gazetecilere yaptığı açıklamada Suriye'ye ilişkin sorulara verirken, Suriye ordusunun, ABD'nin "kara gücü" PKK/PYD'ye operasyon düzenlememesi konusunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı tehdit etti. PKK/PYD'yi binlerce TIR silahla donatan Mattis, "Bu bir hata olur" dedi.

Bunun anlamı "Sakın PKK/ PYD'ye dokunma" demektir.

Amerika, halen PKK/ PYD güçlerine destek vermeyi sürdürüyor. "Artık silah yok" demesine rağmen terörist gruplara silah yağdırıyor.

Bunlar yetmiyormuş gibi halen IŞİD ile ilişkilerini sürdürüyor. IŞİD militanlarının yer değiştirmesine destek veriyor.

ABD, PKK/PYD ve IŞİD arasında yürütülen kirli ittifak, bir kez daha gün yüzüne çıktı. ABD'ye ait askeri helikopterlerin, Deyrezor kırsalındaki IŞİD elebaşlarını toplayarak Haseke kırsalındaki meçhul yerlere aktardığı bildirildi.

ABD helikopterlerinin Deyrezor kırsalının birçok bölgesinden IŞİD'li terör elebaşlarını topladığı ve Haseke kırsalında meçhul yerlere aktardıkları belirtildi. ABD'ye ait birçok helikopterin gece saatlerinde Deyrezor kırsalının kuzeyindeki Sed el Vafidin kampı üzerine indiklerine dikkat çeken yerel kaynaklar; helikopterlerin buradan aldıkları teröistleri daha sonra Haseke'nin güneyindeki Basil Barajı yakınlarına götürdüklerini ifade etti.

Helikopterlerin içinde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) olarak bilinen PKK/PYD'li teröristlerin yanında, IŞİD'li elebaşlarının da bulunduğu aynı kaynaklarca dile getiriliyor.

ABD'ye ait askeri helikopterlerin bu ay ikinci kez benzer bir operasyonda bulunup IŞİD'li teröristleri Haseke kırsalına kaçırdıklarına dikkat çeken yerel kaynaklar; daha önce Suriye ordusundan kaçan 47 IŞİD'li teröristin SDG'nin bulunduğu bölgeye alındığına dikkat çektiler.

Suriye'de yayın yapan çeşitli haber sitelerinde yer alan iddialarda ise ABD güçleri, Haseke ve Rakka kırsalında IŞİD'li teröristler için eğitim kampları kurdu ve radikal teröristleri eğitip, gerekli silahları temin ediyor.

Daha önceden de IŞİD militanlarının yine Amerikalılarca taşındığını biliyoruz.

IŞİD militanları ile ailelerinin ABD öncülüğündeki koalisyon ve PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ortak operasyonuyla Rakka'dan güvenli bir şekilde tahliye edilmesine ilişkin yeni görüntüler de basına yansıdı. İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin özel araştırmasıyla haberdar olunan söz konusu anlaşmaya ilişkin olarak SDG'nin çektiği görüntülerde IŞİD'lileri taşıyan araçların Rakka'dan nasıl ayrıldığı görülüyor.

Kasım ayının sonlarında cep telefonuyla çekilen görüntülerde bir terörist "Bu videoyu biz çektik. Hala elimizdeler. Onları kendi gözlerimle gördüm. IŞİD'liler ayrılırken tahıl konteynırlarının yakınlarında devriyedeydim. Bir sürü IŞİD'li vardı, korkmadık" ifadelerini kullanıyor.

İşte bu noktada şunu söylemeliyiz:

Rusya da bölgede ikili oynuyor. Bir yandan Esad'ı korurken, öte yandan PKK / PYD' ye destek veriyor. Amerikalı Bakanın söylediklerine ve tehditlerine dikkat edilecek olursa sessiz kalıyor.

Hani hep diyoruz ya "Kimseye güvenmeyeceksin. Dost ve müttefik yok, çıkar ilişkileri var." Bunları hem yaşıyor, hem görüyoruz.

Bu nedenle Rusya'ya da güven olamayacağının bir kez daha altını çizelim.

Yanı başımız terörist doldu. Coğrafyamız silah deposu gibi. İran kaynıyor. Arapların tutumu ve ikiyüzlülüğü atacağımız her adıma dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor. Amerika'nın yarın ne yapacağını kestirmek zor. Sıkıntıların da giderek artmakta olduğunu görüyoruz.