Öncelikle gezmeniz gerekli yerler

Fırtına Tanrısı TEŞUP, Amasya Müzesi’nde sizi bekliyor. Hititler’den kalma antik bir kent olan Doğantepe beldesinde 1962 yılında bir köylünün kerpiç dökerken tesadüfen bulduğu 21 santim uzunluğunda ve yaklaşık 1,3 kilo ağırlığındaki bronz döküm tekniğiyle yapılmış heykelciğin yaklaşık 23 bin eserin yer aldığı Amasya Müzesi’nin en prestijli eseri olduğunu vurgulayan Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, “Eser milattan önce 1300’lü yıllarda yapılmış. Şu anda kendi boyutunda, kendi ebatlarında ve standartlarında bulunmuş nadir Teşup heykelciğidir. Bunun bir benzeri dünyanın başka yerinde yok. Bin tanrılı Hititler’in baştanrısıdır, müzemizdeki en kıymetli eserdir ve paha biçilemezdir” diye konuştu.

Amasya’da gezilip görülmesi gerekli yerlerin başında, hiç kuşkusuz Amasya Kalesi gelmektedir. Kaleden kenti ve Yeşilırmak görselini farklı saatlerde ve özellikle gece izlemelisiniz. İnanılmaz görsel manzara sizi bekliyor... Amasya Kalesi, Amasya il merkezinin kuzeyini kaplayan Harşena Dağı üzerindedir. Harşena Kalesi adıyla da bilinir. Amasya Kalesi’nin üzerinde inşa edildiği kaya denizden 700 metre Yeşilırmak’tan ise 300 metre yüksekte bulunmaktadır. Bazı tarihçilere göre kaleyi Pontus Kralı Mithridates yaptırmıştır. Bazılarına göre ise Kumandan Karsan veya Harsana yaptırdığı için kale Harşana/Harşena ismini almıştır.

Amasya Kalesi, tarihi mücadeleler içinde birçok kez el değiştirmiş ve bunların çoğunda tahrip olmuştur. Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslıların egemenlikleri döneminde birçok saldırıya uğrayan kale her seferinde yeniden inşa edilmiştir. Kale 1075’te Türklerin Amasya’yı fethetmesinden sonra önemli bir onarım görmüştür. 18’inci yüzyıla kadar kullanılan kale, bu yüzyıldan sonra askeri önemini kaybetmiştir.

Kalenin tepe noktası kesme, sur duvarları moloz taşlardan yapılmıştır. Yeşilırmak’ın kıyısına kadar sekiz savunma kademesine sahip olan kalede Cilanbolu adı verilen ve kalenin orta yerinde yüksekçe bir yerden kayaya oyulmuş 150 basamakla aşağıya inilen 8 metre çapında bir dehliz vardır. Kalede sarnıçlar, su depoları, Osmanlı Dönemi’ne ait hamam kalıntıları ve kayaya oyulmuş Pontus Kral Mezarları bulunmaktadır. Sur duvarlarının önemli bir kısmı ayakta kalmıştır. Kale, İçeri Şehir (Hatuniye Mahallesi), Kızlar Sarayı ve Yukarı Kale olmak üzere üç bölümden oluşur.

Yeşilırmak kıyısı boyunca, İstasyon Köprüsü ile Hükümet köprüsü arasında uzanan yaklaşık 800 metrelik bir alanı kaplayan Hatuniye Mahallesi’nde Yeşilırmak’ın kuzeyinden yükselen antik sur duvarları üzerinde Amasya Evleri, hamamlar ve camiler inşa edilmiştir. Aşağı Kale olarak da adlandırılan bu bölüme Alçak Köprü’den, İstasyon Köprüsü’nden, Sultan Bayezid Camii karşısında bulunan Madenüs Köprüsü’nden ve Hükümet Köprüsü’nden girilebilmektedir. Kızlar Sarayı demiryolu ile İçeri Şehir’den (Hatuniye Mahallesi) ayrılmıştır.

Amasya ve Yeşilırmak Vadisinde gezilip görülmesi gerekli yerler: Amasya Kalesi ardından; Saat Kulesi, Kral Mezarları, Yalıboyu Evleri, Hazeranlar Konağı (Müze Ev), Büyük Ağa Medresesi, Amasya Müzesi, Amasya Taşhan, Hamdullah Efendi Türbesi, Şehzadeler Müzesi, Aynalı Mağara, Kumacık ve Yıldız Hamamı, Fethiye Camisi, Gümüş (Maden) Camisi, Borabay Gölü, Alpaslan Müzesi, Bimerhane, Ferhat Su Kanalları, Burmalı Minare Camisi, Hamamözü Arkutbey Kaplıcaları, Alçak Köprü, Kurtboğan Türbesi, Göynücek Mesire Yeri, Gümüşhacıköy, Merzifon Kalesi, Suluova vb. Gezilip görülmesi gerekli yerlerin başında bulunmaktadır. Amasya ve çevrecini tanımanız için, bu gezi coğrafyası için, bir haftanızı ayırmalısınız...

Devamı haftaya…