70 milyon seyahat potansiyeline sahip 'Almanya'da Akdeniz en önemli tatil bölgesi olma özelliğini sürdürüyor. Aylardır sürekli yapılan 'ülke içinde kalın' çağrılarına rağmen yurtdışı ve 5 ülke ön plana çıkıyor:

Yunanistan, Türkiye, İspanya, Portekiz ve Mısır. Tatil bölgelerinde ise Antalya, Yunan adalarını geride bırakarak ilk sırada yer alıyor.

Aylardır uçak inmeyen Rodos, Girit gibi Yunan adalarının kapasitesinin kısıtlı olması nedeni ile Antalya'nın önümüzdeki günlerde farkı açacağı görülüyor. Burada en ilginç olan AB'nin aşı pasaportu ile Antalya ve Mısır seyahatlerini kısıtlamaya çalışırken, Almanlar bunu dikkate almayarak bu ülkelere rezervasyonlarını gerçekleştiriyor olmalarıdır.

Korona sürecinde tatil alışkanlıkları değişti, maske takıldı, hijyen tedbirleri artırıldı, mesafeye dikkat edildi, ancak görünen o ki tatilcinin gitmek istediği ülkeler değişmedi.

Bütün kısıtlamalara rağmen Antalya'nın bütün rakiplerinin önünde olması tercihlerde kalıcı sürdürülebilir olmanın en önemli kanıtı.

Nitekim Almanya'nın önde gelen turizm gazete ve dergilerinde de Türkiye'ye dolayısı ile Antalya'ya çağrı yapılıyor. "İkinci evinizde tatilin tadını çıkarın" deniliyor.

Çünkü güneş ve deniz korona sonrasında da aynı yerde duruyor. Buna birde samimi ve kaliteli hizmet anlayışı, modern ve güvenli temiz oteller ve ürkütmeyen, ödenebilir fiyatlar eklenince, adres belli.

Alman seyahat bürolarında yapılan rezervasyonlar özellikle Paket tur şeklinde olmak üzere gerçekleşiyor. Tur operatörlerinin sunduğu ve Korona şartlarında seyahat edenlerin haklarının ön planda tutulduğu paket turlar tatilcinin korona sürecinde kendisini güvende hissetmesine neden oldu. Rezervasyonların büyük bir kısmı Yunanistan ve Türkiye'ye gelirken kısmı olarak Balear Adaları da ilgi görüyor.

Ocak, Şubat döneminde en çok rezervasyon alan destinasyonlar şu şekilde sıralandı:

1. Antalya
2. Girit
3. Mayorka
4. Kos
5. Rodos
6. Hurghada
7. Fuerventure
8. Male
9. Kanarya Adaları
10. Teneriffa

Toplam olarak değerlendirildiğinde başta Girit olmak üzere Yunan Adaları en yoğun rezervasyon alan ülke olarak görülüyor.

Alman seyahat Acentaları birliğinin (DRV) 3 Mart günü yayınladığı bültene göre Almanya'da Şubat ayı ortasından itibaren Yaz dönemine ait rezervasyonlarda yükseliş gözlendi. Rezervasyonlarda Antalya 1. sırada gidiyor.

Bu yıl online olarak gerçekleşecek ITB Berlin fuarına hazırlık olarak yapılan değerlendirmede 2020 de seyahate çıkamayan birçok insanın 2021 yılında tatile çıkmak istedikleri belirtildi.

Travel Data + Analytics (TDA) verilerine göre her ne kadar pandemi öncesi dönemindeki sayılara ulaşılamamakla birlikte son haftalarda gözlemlenen 'seyahat arzusunun' turizm sektörüne moral verdiği belirtildi. Ocak ayı rezervasyonların en yoğun gerçekleştiği dönemdir. Bu bağlamda bu yılın ocak ve şubat dönemindeki rezervasyonların %60'ı yaz dönemi için, %15'i Ekim sonrasına ve %13'ü Paskalya dönemine geliyor.

İş bu kadarla da sınırlı kalmayacak.

Çünkü, geçen sezon pandemi nedeni ile Türkiye'ye gelemeyen gurbetçilerimiz bu sezon yoğu hazırlık yapıyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre bu yaz en az 1 milyon gurbetçinin kara ve havayolu ile Türkiye'ye gelebileceği söyleniyor. İç turizm açısından değerlendirdiğimizde bu sayının küçümsenmemesi gerektiğini söyleyebiliriz.