Güzelyurt (Gelveri) Biz Çağırıyor...

Aksaray bölgesine gelen yerli ve yabancı turistlerin çoğu, pek çok alternatif turizm olanaklarına karşın; özellikle Güzelyurt ilçesini ve Ihlara Vadisi’ni tercih etmektedirler. Bu bağlamda, 7,500 yıllık yaşam olanı ve bir Mübadele acısına tanık olan Güzelyurt ilçesinde, gezilip görülecek yerleri detaylandırmak isterim...

Baktığınız her yerde tarihi güzellikleri göreceğiniz ve muhteşem doğası ile sizi büyüleyecek Güzelyurt, tarihi kalıntılar arasında gezerken geçmişe tanıklık edeceğiniz bir yer.

Karballa Dini Okulu: 1856’da köyün Rum ahalisi tarafından inşa edilen okula 1913’te ikinci bina eklenmiştir. Zaman içinde ilkokul, karakol ve sinema olarak kullanılan bina 1985 yılında restore edilmiş ve otel olarak hizmete açılmıştır.

Manastır Vadisi: Toplam uzunluğu 4,5 km olan vadi ilçenin aşağı kısmından başlar ve Sivrihisar Köyü’ne kadar devam eder. Vadi boyunca 50’ye yakın kilise ve manastır vardır.

Yeraltı şehirleri: Günümüzde halen tamamı keşfedilmemiş, gizemini koruyan ve muhteşem yapılar olan yeraltı şehirleri mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. 15-20 metrekarelik odalardan oluşan ve bir labirenti andıran yeraltı şehirlerinin temizlenip ziyarete açılan kısımları görülmeye değerdir.

Yüksek Kilise (Analepsis Manastırı): 19. yy’da inşa edilen kilise ilçenin en güzel tepelerinden birinde bulunmaktadır. İçinde Bizans döneminden kalma bir şapelin bulunduğu kilise yüksek bir tepeye kuruludur. Bölgedeki en önemli neolitik yerleşim yerlerinden biridir.

Kilise Camii (Küçük Ayasofya): Zaman içinde birtakım ilavelerin ve restorasyonların yapıldığı, 1924 yılından sonra camiye çevrilen kilise 385 yılında inşa edilmiş ilk Ortodoks kilisesidir.

Kale Manastırı Kilisesi: İsa’nın göğe çıkışı ve Meryem gibi tasvirlerin olduğu kilise bölgedeki en önemli ve büyük dini yapılardan biridir.

Cafalar Kilisesi: 10. yy’da inşa edilen ve Bizans döneminden kalan kilise değişikliğe uğramadan günümüze ulaşmamış az sayıdaki yapıdan bir tanesidir.

Kaya Camii: Mihrabı ve minberi kayadan oyma olan cami Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

Bu tarihi eserlerin dışında özellikle Manastır Vadisi’ndeki onlarca kilise ve manastır, ilçe ve yöresindeki oyma kaya yapılar gibi onlarca tarihi yapı bulunmaktadır. Hasan Dağı manzaralı taş evlerde, yöresel organik yiyecek ve içecekler eşliğinde, sabah kahvaltısı yapmanın dayanılmaz hafifliğini yaşamanın keyfini çıkarmanın tam zamanı...

Devamı yarın…