Aksaray’da gezilecek yerler

Konya ya da Nevşehir Havalimanlarından Aksaray’a ulaşmak çok kolaydır. Konya’dan YHT ile demiryolu ulaşımını da kullanabilirsiniz. Ayrıca, Türkiye’nin her yanından Ankara-Adana, Konya-Kayseri karayolu ile ulaşmakta mümkündür. Her bütçeye uygun konaklama yerleri mevcut olan Aksaray’da, Otel ve pansiyonlar dışında; Güzelyurt, Selime ve Ihlara gibi yaşam alanlarında, yerli ve yabancı turistler için, Taşevler ve peri bacası yeraltı konaklama yerleri de, oldukça ilgi çeken yerlerdir.

Eski bir Mübadele yerleşimi olan eski adıyla Gelveri, yeni adıyla Güzelyurt ilçesi; Hasan Dağı manzaralı, tarihi Rum konaklarıyla ve tarihi sarı taş yapılı evleriyle dikkat çekmektedir. Özellikle, 1924 Mübadele Antlaşması sonrası eski adıyla Gelveri’den, Yunanistan’ın Kavala kentine yakın yerde bulunan Nea Kalvari (Yeni Gelveri)’ye göç eden Mübadillerin torunları; atalarının doğup büyüdüğü ve uzun yıllar yaşadığı bu evleri, toprakları ve komşularını ziyaret için, her yıl yığınsal olarak buraya gelmektedirler...

Ayrıca, Aksaray’a gelip de görmeden gidemeyeceğiniz şu mekanları da görmeden kentten asla ayrılmayınız... Somuncu Baba Müzesi, Ali Baba Tekkesi, Bakırcılar Çarşısı, Hükümet Meydanı, Köylü Pazarı, Aksaray Ulu Camisi, Saat Kulesi, Aksaray Müzesi, Manastır Vadisi, Selçuklu Hamamı, Sultan Hanı, Ihlara Vadisi, Aziz Gregorius Kilisesi, Güzelyurt taş oyma evleri, Ağaç altı Kilisesi, Eğri Minarei, Gülağaç Aziz Mercurius Yeraltı Şehri, Nora Antik Kenti, Yılanlı Kilise, Tuz Gölü, Narlı Gölü, Selime mezarlığı ve Kaya oyma evleri, Üniversite Kampüsü, Ala balık üretim ve pişirme yerleri...

Aksaray Eğri Minare

Sivas Ulu Minare camisi, Aksaray Eğri minare, Harput Ulu cami minaresi gibi Anadolu’da bulunan bir çok Anadolu Selçuklu eserinde, minarelerin eğri olması dikkat çekiyor. Yıllardır eğik minareler üzerinde yapılan araştırmalarda ise, bu eğimlerin kesin nedeni tespit edilemedi.

Bu Eğri Minare gibi pek çok Orta Çağ yapılarının temelleri hakkında elimizde maalesef fazla bir veri yok. Eğimin sebebi temelden başlayan bir sorun gibi gözüküyor. Şunu da unutmamak gerekir; bu mimari tuğlayla inşa edilmiş öğedir. Tuğla yapılar zamanla muhakkak ki bu türden bir eğim kazanırlar. Minarelerde bunu daha çok görülüyor olması daha net görülüyor olmasının nedeni duvar yapılarına oranla minare gövdelerinin belirli ölçülere sahip olmasıdır. Belirli bir çapa sahip olması, zaman içerisinde bu çap ve minare yüksekliği arasında ki ilişkinin ağırlık etkisi nedeniyle malzemenin kaymaya başladığı görülüyor. Anadolu da mevcut tuğla minare örneklerinin bir bölümünde gerçekten eğrilik gözle görülebilecek kadar fazladır.

Devamı haftaya…