Sevgili yolcu;

Bugünkü yolculuğumuzda bahar yorgunluğunu konuşalım seninle. Son günlerde, yakın çevremden çok sık duyar oldum. Bu süreci birlikte aşıyor olduğumuz, hali hazırda bireysel danışanlarımla da gündemimiz ‘’bahar yorgunluğu’ olunca; üzerine konuşmak motivasyon sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Uzun bir zaman dilimi ile yaşamımızı etkisi altına alan, bulaş etkisi ve şiddeti azalsa da hala devam eden pandemi süreci içindeyiz. İçindeyiz diyorum; çünkü net olarak sona erdiği söz konusu değil ne yazık ki… Üzerine bir de mevsim geçişlerinden kaynaklanan ısı ve nem değişimine bedenimiz adapte olmaya çalışırken yorgun düşebilir. Doğa uykusundan uyanıp, canlanıp renklenirken; bizlerde enerji azlığı, sürekli uyku isteği ya da tam tersi uykusuzluk, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları nedeniyle sabah yataktan zor kalkma hali, iştahsızlık ya da aşırı yeme isteği nedeniyle yeme bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü, asosyal olma hali, yalnızlık isteği, adaptasyon sağlayamama gibi durumlar ile bahar yorgunluğu belirtileri yaşanabilir.

Tüm bu belirtileri saydığımda ‘’ İşte, tam olarak içinde bulunduğum halin geniş özeti!’ dediğini duyar gibiyim. Sakin olmanı istiyorum. Bu oldukça insani bir durum. Önemli olan, ‘’Nasıl çözüm üretebiliriz?’’ Bunu bir düşünelim. Öncelikle bu süreci kısa tutmak bizim elimizde. Süreç uzarsa; yolun sonu ‘’bahar depresyonuna’’ gider diyor okuduğum uzman doktor yazıları. Bunu istemeyiz değil mi?

Rinit alerji kaynaklı, bu belirtilerin çoğunu benim de yaşadığımı bilmeni istiyorum. Hatta uzun bir tedavi süreci içinde kortizonlu iğne de yemek durumunda kaldığım bu süreçte, bedenim hiç olmadığı kadar ödem topladı. Kaşıntı, göz kızarıklığı ve yanması, burun geniz akıntısı, hapşırık, halsizlik de cabası… Bu süreçte tabi ki alanında uzman doktorların takibi ile ilerledim. KBB, Göz, İç Hastalıkları ve Fiziksel Tıp Rehabilitasyon doktorlarına gittim. Tedavi sürecim devam ediyor. Bu kısımda iç hastalıkları ile ilgili detay bilgi vermek istiyorum. Tahliller ile kan değerlerimi öğrenmiş oldum. Sağlıklı beslenmeme rağmen düşen ve yükselen değerlerim vardı. Alanında uzman doktorun ‘Bahar yorgunluğuyla başa çıkmak için yapılması gereken birinci değişiklik beslenmemizde olmalıdır. Özellikle B ve C vitaminleri içeren besinleri bolca tüketmeli, bol sıvı almalıyız. Bu anlamda meyve ve sebze tüketimimizi artırmalı, fazla karbonhidrat ve özellikle fastfood tüketiminden kaçınmalı enerji verirken vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacını da karşılayabilecek besinler tüketmeliyiz. Kış aylarında gelişen D vitamini yetersizliği nedeniyle bahar aylarında artan güneş ışığından faydalanmaya çalışmalı, süt, yoğurt, peynir ve bağışıklık sistemimizi de destekleyen kefir tüketimine önem vermeliyiz.’ Şeklinde vermiş olduğu bu bilgi ve ek takviyelere göre beslenmemi düzenledim. Öğle vaktinde, güneş tam tepedeyken, 10 15 dakika güneş banyosu yapmaya özen gösteriyorum. Başımı gölgede tutarak; avuçlarımı, bacak ve ayaklarımı güneşe karşı tutuyorum. Su tüketimimi biraz daha artırdım. Spor ve yürüyüş yaptığım için su kaybım artmış olacaktır. Kahve tüketimimi azalttım; alkali ve detoks suyu ödem çayları ile ödem atmaya çalışıyorum.

Her gün 15 dakika bile olsa yapılan tempolu bir yürüyüş hem vücudumuzdaki kan dolaşımını, aldığımız oksijen miktarını artırarak daha zinde hissetmemizi, hem de egzersiz sırasında salınan hormonlarla kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Peki sen bunu yaşam biçimin haline getirmek ister misin?

En azından uykudan iki saat öncesi televizyon, telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazlardan uzak durup; yerine kitap okumak veya yazı yazmak gibi rahatlatıcı eylemler koyabilir, hatta varsa hobimizi yapıp zihnimizi rahatlatabiliriz. Uykuya geçişi de kolaylaştıracaktır. Yüzümüzü, gözlerimizi mavi ışıklara mümkün olduğunda daha az maruz bırakabilsek nasıl da büyük iyilik yaparız kendimize.

Son olarak da bol bol doğaya kaçmanı önereceğim. Doğa iyileştiriyor. Toprağa yalınayak basmak, ağaca sarılmak, deniz seyahati yapmak iyi geliyor insana. Ayrıca sosyal iletişim de yalnız kalmak yerine daha çok tercih edilebilir ve 21 gün şekersiz beslenme ile beden arındırılabilir.

Yaşadıklarımdan, danışanlarımın ve yakın çevremin yaşadıklarından yola çıkarak; sana fayda sağlamasını istediğim bir yolculuk oldu. Alanında uzman doktorlardan randevu almak ilk adımın olsun öyleyse. Yani demem o ki: Kendini ihmal etme sevgili yolcu! Her şeyin başı sağlık. Sonra her şey oluyor.

Paylaşmak istediğin bir konu varsa bana ulaşabilir, ihtiyacın olan motivasyon desteğini alabilirsin.

Bu konuda örneklerin, varsa fikirlerin yorum kısmında paylaşabilirsin. Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Haydi kal sağlıcakla.

Demet DURUKAN

İYİ YAŞAM KOÇU, EĞİTMEN

 #demetdurukan