Yeni turizm sezonundan umutlar artıyor. Özellikle İngiltere ve Rusya’dan gelen haberler şimdiden umutlarımızı daha da artırıyor Yapılan rezervasyonlardaki hareketlilik “Yeni sezonda Türkiye’ye İngiliz ve Rus turist yağacak” dedirtiyor.

Bu arada şu noktayı atlamayalım:

İngiliz ve Rus turistlerin önemli bir bölümü yeni sezonda rotayı Bodrum’a çevirmeye hazırlanıyor. Bodrum Havaalanına uçakların biri inerken, ötekisi kalkış yapacak. Yoğunluk başlayacak.

Londra Fuarı İngiliz Turizm Pazarı ile ilgili bir araştırma yaptı. Fuarın ilk gününde açıklanan araştırmaya göre, 2022 yılında İngilizlerin yüzde 70'i en az bir defa tatile çıkmayı planlıyor.

Hemen vurgulayalım:

Yapılan araştırma sonuçlarına göre yurt dışında tatil yapmak isteyen İngiliz turistlerin yüzde 38’i Türkiye’yi tercih edeceğini vurguladı.

Sonuç:

2022 turizm sezonunda büyük aksilikler çıkmaz ise Türkiye’ye İngili ve Rus turist yağacak. Rezervasyonlar da bunu doğruluyor.

İki veya daha fazla tatile çıkmak isteyenlerin oranı yüzde 49

Katılımcıların yüzde 29'u 2022'de 2 defa tatile çıkacağını beyan ederken, '3 defa tatile çıkmayı düşünüyorum' diyenlerin oranı yüzde 11 ve '3'ten fazla tatile çıkmayı planlıyorum' diyenlerin oranı ise yüzde 9 olarak ölçüldü. Katılımcıların yüzde 16'sı ise 2022 yılında tatile çıkmayacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 16.

WTM Londra Fuarı’nın yaptığı tüketici araştırması seyahat şirketleri ile yapılan araştırma tarafından da destekleniyor.

Şirketlerin yüzde 44’ü rezervasyonların 2019 seviyesine ulaşmasını bekliyor

676 seyahat şirketiyle yapılan araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 44'ü 2022 yılında rezervasyonların 2019 seviyesine ulaşacağını düşünüyor. Yüzde 42'lik kesim rezervasyonların gelecek yıl da 2019'un gerisinde kalacağını söylerken, yüzde 14'lük kesim ise 'fikrim yok' veya 'emin değilim' yanıtını verdi.

Yüzde 25’lik kesim ‘gelirim arttı’ diyor

Araştırmaya katılanların yüzde 25'i, gelirinin pandemi öncesinden daha iyi olduğunu açıkladı. Bu kişilere 'ekstra paranızı nereye harcamayı düşünüyorsunuz?' diye sorulduğunda yanıt yüzde 55 oranında 'tatil kaçamağı' oldu. Katılımcıların yüzde 31'i ise 'Ekstra paramı ev tadilatına harcayacağım' yanıtını verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da 2022 yılından son derece umutlu görünüyor. Bakan Ersoy bakın neler söyledi:

“Bu yılı 25 milyon turist, 22 milyar dolar turizm geliri ile tamamlarız. Pandeminin sürmesine rağmen turizmde 2020’ye oranla yüzde 70- 80 büyüme yakaladık. İspanya yüzde 10’larda kaldı. Dünya turizminde İspanya’yı geçip 5’inci sıraya yükseldik. Türkiye’nin ulaştığı turist sayısında ve elde ettiği turizm gelirine TGA’nın payı olduğunu da unutmayalım. Turist başına gelir 630 dolar dolayındaydı. Şimdi 800-900 dolarlara doğru geldik.”

Şimdi gözlerimizi Rusya tarafına çevirelim:

Rusların yurtdışında gitmeyi en çok tercih ettiği ülke Türkiye oldu. Türkiye’den sonra Ermenistan, Belarus, Moldova ve Birleşik Arap Emirlikleri de geliyor.

Turistlerin ilgi gösterdiği kentler ise sırasıyla İstanbul, Erivan, Antalya, Minsk ve Kişinev.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, vaka artışları nedeniyle daha önce Başbakanı Yardımcısı Tatyana Golikova’nın getirdiği öneriyi destekleyerek, 30 Ekim-7 Kasım dönemini ücretli izin haftası ilan etmişti. Bu arada bölgelere gerektiği takdirde izin günlerini 23 Ekim’den başlatabilmeleri yönünde yetki verilmişti.

Başkent Moskova’nın yanı sıra Kaliningrad ve Smolensk gibi bazı bölgeler de izin günlerinin 28 Ekim-7 Kasım tarihlerinde uygulanması kararı alınmıştı. Voronej, Niynıy Novrogod, Novgorod, Samara, Kursk ve Perm bölgelerinde de 25 Ekim-7 Kasım dönemi izin günü olarak belirlenmişti.

Bu dönemde ülke genelinde bir dizi tedbir uygulanacak.

Özetleyelim:

Pandemi nedeni ile dünya turizmi darbe yedi. Buna hiç kuşkusuz Türkiye de katıldı.

Eğer, önümüzdeki sezonda pandemi veya benzeri hastalıklar salgın halde olmaz ve siyasi nedenler de perdelemezse Türkiye turizm alanında büyük ve beklenmeyen bir patlama yapabilir.

Hepimizin temennisi de bu noktada birleşiyor.