Mustafa Kemal ve 18 arkadaşının Samsun’a ayak bas tıkları 19 Mayıs kutlu bir tarihtir biz Türkler için…

Çünkü, Kurtuluş savaşımızın başladığı gündür 19 Mayıs…

Bu kutlu günü, Türk gençliğine armağan etme fikrinin ilk olarak, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün 22 kurucusu arasında yer alan ve kulübün 6. başkanı olan Ahmet Fetgeri Aşeni tarafından ortaya atıldığını kaç kişi bilir günümüzde…

Beşiktaş’ın önderliği ile Fenerbahçe ve Galatasaray’ın katkılarıyla ilk kez 24 Mayıs 1935’te “Atatürk Spor Günü” adıyla kutlanır İstanbul’da…

Spor tarihçisi rahmetli Vâlâ Somalı, Türk Sporu'nda Bir Asır Beşiktaş isimli eserinde şunları yazmakta:

"O gün müsabakalardan önce yapılan resmi geçitte, başta 100’ü aşkın sporcu kadrosuyla Beşiktaş, onu takiben Fenerbahçe ve Galatasaraylı sporcular, bir örnek kıyafetleriyle başları dimdik, gözleri ilerde, göğüsleri kabararak sert adımlarla yürürlerken, çılgınca alkışlandılar. Bu fevkalade olaydan kısa bir zaman sonra, Türk Spor Teşkilatı ileri gelenleri, 1924’ten beri her yıl yapılmakta olan Spor Kongresi için, Ankara’da biraraya geldiler.

Beşiktaş’ın kurucularından Ahmet Fetgeri Bey, ilk gün kürsüye çıktı ve şu teklifi yaptı:

 “Muhterem Kongre üyeleri, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, uzun zamandan beri tasarlanmakta olduğu bir spor projesini, kardeş kulüpler Fenerbahçe ve Galatasaray ile İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz bu “Atatürk Günü”nün tüm Türk Gençliği’ne maledilebilmesi için 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı adı altında ve her yıl yapılmasını teklif ediyorum. Kabul edilmesi halinde bu karar, Beşiktaş Kulübü’nden çok, kongrenin onuru olacaktır. Saygılarımla.”

Ahmet Fetgeri Bey, alkışlar arasında kürsüden indikten sonra, tasarı oylamayla kabul edildi ve Atatürk’e arz edildi. Ebedi Şef, bu güzel tasarıyı tereddüt etmeden kabul etti ve kanunlaştırdı.

O günden sonra Türkiye’nin her yerinde büyük çoşkuyla kutlandı…

Ancak 2012’de sudan bahanelerle Gençlerin 19 Mayıs kutlamaları Milli Eğitim Bakanlığının okullara gönderdiği bir yazıyla engellendi…

Ancak tüm yasaklara rağmen gönüllerden silinmeyecek olan 19 Mayıs Bayramı tüm gençlerimize ve Milletimize  Kutlu olsun…

Bu vatanın kurtuluşu uğurunda can verenlerin ruhları şad olsun…

***

AHMET FETGERİ AŞENİ KİMDİR?

Aslen Çerkez olan Ahmet Fetgeri'nin spor sevdası o dönemki adı Mekteb-i Bahriye olan Deniz Harp Okulu yıllarında başladı.

1903 yılında Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nü kuran 22 kişi arasında yer aldı ve Siyah-beyazlı kulübün 6. başkanı (1924-26 ve 1928-30) oldu. Aynı zamanda Türk sporunun ilk örgütü olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurucuları arasındadır.

Türkiye Güreş Federasyonu ve Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanlığı görevinde bulundu. 1924, 1928 ve 1936 Olimpiyatları'nda Türk sporcu kafilelerine yöneticilik yaptı.

Ömrünü Türk sporuna adayan Deniz Albayı Ahmet Fetgeri Aşeni, 1966 yılında Gölcük'te hayata veda etti.