Rusya ve İran ile işbirliği sayesinde Suriye'de İdlib'de atılan adımların ne getirip ne götüreceği tartışılırken, Amerika'nın terör örgütü PYD' ye silah yağdırmaya devam etmesi iki ülke arasındaki ilişkileri iyice germeye başladı.

Türkiye'nin yıllardır mücadele ettiği terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu YPG'ye ABD'nin silah desteği artarak devam ediyor. Son bir ayda ABD, Fırat'ın doğusundaki YPG/PKK işgalindeki bölgeye yaklaşık 1500 tır dolusu ağır silah, mühimmat ve askeri malzeme sevk ettiği tespit edildi.

Suriye konusu Fırat'ın Doğusunda kilitleniyor.

Her ne kadar İdlib konusunda olumlu adımlar atılıyorsa da Fırat'ın Doğusunda PYD/ PKK güçleri Türkiye için tehdit oluşturuyor. Kaldı ki bu tehdidin boyutları her geçen gün daha da artıyor. Çünkü Amerika, buradaki terörist grupları gırtlaklarına kadar silahlandırdı.

Baştan bu yana PYD/ PKK'lıları koruyan ve onları bölgede "kara ordusu" olarak tanımlayan Amerika'nın bu konuda geri adım atmaya da niyeti yok. Türkiye'yi karşısına alma pahasına bile aldırış etmiyor. Bu da iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geriyor.

  Türkiye'nin tepkisine ve tüm uyarılarına rağmen ABD, Suriye'de terör örgütü YPG/PKK işgalindeki bölgelere silah, mühimmat ve askeri malzeme sevkiyatına devam ediyor.

Daha önce yapılan açıklamalarda PYD'ye silah yardımı yapılmayacağı, verilen silahların da toplanacağı açıklanmıştı. Amerika, bu konuda da ikili oynadığını ortaya koydu.

Haseke'de son bir ayda yaklaşık 1500 tır, Suriye-Irak sınırındaki Simelka kapısından, gece geç saatlerde terör örgütü YPG/PKK işgalindeki alana giriş yaptı.

Bunların birçoğunun Deyrizor'da DEAŞ'la çatışacağı bahanesiyle YPG/PKK'ya destek için gittiği, bir kısmının ise ABD'nin Harab Işk, Çelebi ve Ayn İsa'daki depolarına iletildiği bilgisi geldi. Sevkiyatlarda, zırhlı araç, personel taşıyıcı, hafif piyade mühimmatı, ağır silah ekipmanları ve mühimmatı, iş makineleri ve çok sayıda prefabrik barınma malzemesi yer alıyor.

Açıkça daha önceden de yazıp vurguladığımız gibi dost ve müttefikimiz Amerika, Suriye'de Fırat'ın Doğusunda altımız oymaya devam ediyor.

ABD, daha önce de Irak'tan binlerce tır ve kamyonla getirdiği silah, araç ve mühimmatı terör örgütü YPG/PKK'ya teslim etmişti. ABD'nin ilk sevkiyatını, Nisan 2016'da yaptığı öğrenilmişti.

Fırat'ın doğusunda 15 ABD üssü bulunuyor. Bu üslerden de terörist gruplara lojistik destek sağlanıyor.

Giderek daha çok üs kuran ve asker bulunduran Amerika'nın bu topraklarda kalıcı olacağını da görmekteyiz.

Mevcut durumda ABD, Suriye'de terör örgütü YPG/PKK işgalindeki bölgede 15 üs ve askeri noktaya sahip. ABD, Kamışlı ve Deyrizor'da ise 3 üssün inşasını sürdürüyor.

ABD, söz konusu noktalarda bulundurduğu özel birlikler ve ekipmanla YPG/PKK'ya sözde DEAŞ karşıtı operasyonlarında destek verirken, Özgür Suriye Ordusu güçlerine karşı da onlara koruma sağlıyor.

Terör örgütü YPG/PKK, ABD'den aldığı ağır silahlar, mayına dayanıklı muharip zırhlı araçlar, mühimmat, hafif silahlar, yakıt ve askeri amaçla kullanılan prefabrik konteynırları, Suriye'nin kuzeyindeki 13 noktada depoluyor. Örgüt, üyelerine dağıtımı bu depolar üzerinden gerçekleştiriyor. 

Özetleyelim:

Amerika, düşmanlığını Suriye ve Irak üzerinden yapmaya devam ediyor. Bugüne kadar PKK ve PYD konusunda Türkiye'ye verdiği hiçbir sözünü tutmadığını da belirtelim.

Bunda, hiç kuşkusuz Türkiye'nin bölgede Rusya ve İran ile yakınlaşması önemli rol oynuyor. Aynı zamanda bölgede İsrail'in güvenliğini sarsacak adımların atılması da Amerika'nın uykularını kaçırıyor.

Önemli olan Fırat'ın Doğusundaki hareketliliğin nasıl sonlanacağıdır.

Çünkü PYD/ PKK bölgede bağımsız bir Kürt Devleti için çaba gösteriyor. Bu çabasında da Amerika ve Batı'dan, İsrail'den destek alıyor.

Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunan Rusya ise bu durumu tehlikeli gördüğünü açıkladı. PYD'nin karşısında görüntü vermeye başladı. Bunun ne kadar samimi olup olmadığını da önümüzdeki günlerdeki gelişmelerden daha net görmüş olacağız.