Tatil planı yapmak uzmanlık ister. İster bir tur şirketi ile, ister kendi programınızın peşinden giderek yapacağınız tatil planlarınızda hep o yola çıkarken anımsadığınız yanınızda olması gerekenlerden birini unuttuğunuz, yapılacak listenizi tamamlamadığınızı fark ettiğiniz anlar için bugün seyahate çıkarken yapılacaklar ile ilgili bir yazı hazırladım.

Bazı tatilseverlerin her zaman tercih ettiği gibi bir tur şirketi ile yola çıkacaksanız işiniz daha kolay. Daha pahalı olan fakat birçok konuda kendinizi, sevdiklerinizi ve yapmanız gerekenleri tatile hazırlayacak olan tur şirketi profesyonellerinden yardım alarak kendinizi hiç strese sokmadan tatilinize çıkabilirsiniz. Burada çok fazla tur şirketi olmasından ötürü ilgisiz olan bir firma ile karşılaşabilme ya da bilgi verme konusunda cimri olacak bir çalışanla karşılaşabilme ihtimaliniz de olacaktır. Böyle durumlarda tur şirketini muhakkak daha önce size refere edilen firmalar arasından seçmeniz sizi bu yükten kurtaracaktır.

Bir de benim gibi yola kendi planı ile çıkmayı sevenler var ki onlar için seyahat planı yapmak, bavul hazırlamak, gidilecek ülkeyi araştırmak zaten başlı başına bir zevk. Etrafınıza böyle insanlar var ise onlarla en az bir kere tatile çıkın ve bir tatilin hakkının ne kadar iyi verilebileceğini bir de kendiniz gözlemleme şansına erişin.

Rotamızı Belirleyelim!

Öncelikle tatil planlarınız için rotanızı belirlemek çok önemli. Bazı insanlar vardır rotaya göre tatile karar verir, bazıları vardır önce tatile karar verir sonra rotayı çizer. Tatil bir ihtiyaç ve hayat kalitesini arttıracak bir olgu olduğundan ben bu ikili durumda önce tatile karar verip, sonra yola çıkıyorumculardan sayabilirim kendimi.

Rotanızı belirlerken sevdiklerinizden öneri alabilir, birçok seyahat blogundan faydalanabilirsiniz. Daha önce o ülkeyi gezmiş insanların önerilerine kulak asarken mutlaka o insanlarla zevklerinizin aynı olup olmadığı konusunda kendinizi bir tartın. Bazısı doğayı severken, kimi müze seviyor, bazısı gece hayatı severken, kimi şehir tatilini daha çok seviyor.

Rota belirlerken mevsimsel özelliklere mutlaka bakın. Aman ucuz bilet buldum gidiyoruz zevkine sakın kapılmayın. O ucuz bilet aslında koca ülkenin fırtınadan dışarı çıkamayacağı bir döneme denk geldiği için ucuz olabilir. Özellikle Tayland’a giderken yıllık musonlara dikkat etmenizi öneririm.

Rota belirlerken mevsimsel özelliklerin dışında, festival dönemlerine, gideceğiniz yerin o dönemki fiyat koşullarına, otellerdeki doluluk oranına da mutlaka göz atın. Aldığınız bilet sonrası tarih eğer önemli bir festivale denk geliyorsa kalmak istediğiniz yerden çoook uzaklarda bir oda bulmak durumunda kalmanız ve her gün o yolu aşmanız gerekliliği canınızı sıkabilir.

Ya Vize İşlemleri?

Rotanızı seçtiniz, üç aşağı beş yukarı internetten yorumları okudunuz, kendinizi yakın hissettiğiniz bir ülkeye gitmeyi kafaya koydunuz. Öncelikle gideceğiniz ülkenin Türk vatandaşlar için vize isteyip istemediğini kontrol edin, rotanızı seçerken maliyetinizi düşürmek isterseniz önce bu ülkeleri listeyelerek vize ücreti vermeden de birçok ülkeye seyahat edebilirsiniz.

Eğer gideceğiniz ülke Schengen Vizesi isteyen ülkeler arasında ise gitme tarihinden yaklaşık 20 gün önce randevu alarak o ülkenin kendi şehrinizdeki konsolosluğuna gidebilirsiniz. Özel tatil günlerinde seyahat yapmayı planlıyorsanız bu randevuları önceden kontrol etmelisiniz. Boş yer bulmak zor olabiliyor. İlk Schengen’iniz ise büyük ihtimalle 3 aylık olarak size verilecek vize öncesi çoklu giriş seçeneğini işaretlerseniz üç ay boyunda kendinize başka ülkeleri görmek için fırsat yaratabilirsiniz.

Eğer kendi özel vizesine sahip bir ülkeye gitmek istiyorsanız o ülkenin vize koşullarını araştırmalısınız. Örneğin İngiltere bu konuda hem çok çabuk çalışan, hem de evrakları ince eleyip sık dokuyan bir firma. Her belgenizin tercümesi olmasına, banka kayıtlarınıza ve harcamalarınızın planlarına özellikle özen göstermelisiniz.

Rota Tamam, Vize Tamam, Ya Şimdi?

Bir yandan vizenizi beklerken bir yandan da artık daha önce yaptığınız yüzeysel araştırmalarınızı ciddileştirmenizin ve kendinize gün gün çıkardığınız bir plan yapmanızın tam sırası!

Mevsim şartlarına göre, ilgi alanlarınıza göre detaylandırabileceğiniz planınızı seyahat boyunca yanınızdan ayırmayacağınız bir ajandaya yapmanızı tercih ederim. Bütün tatil boyunca gerekli notları alırken bir yandan da planınıza sadık kalarak bilmediğiniz bir ülkede, kısıtlı zaman içerisinde sorun yaşamanızı istemeyiz.

İlk başta ülkeye gideceğiniz tarihe göre araştırmanızı yapmanız gerekir. Belki yılda bir kere gerçekleşen bir festivale, özel bir konsere ya da hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir açık hava gösterisine tanık olabilirsiniz. Tarihsel araştırmada karşımıza çıkanları bütçelerini de öğrendikten sonra şöyle bir köşeye ayıralım. O ülkede gideceğimiz şehirde ya da kısıtlı zamanda geçebileceğimiz başka şehirlerde ne varmış bir ona bakalım. Müzeler, tema parklar, hayvanat bahçeleri, alışveriş merkezleri, açık hava pazarları, lokal yemeklerin yenebileceği yerleri tek tek keşfedelim.

Tüm bunları yaparken Instagram yorumlarından, Trip Advisor’dan ya da Ekşi Sözlük’ten yararlanabilirsiniz. Planınızı özel ilgi alanlarınıza göre oluşturun ki tatiliniz keyifli geçsin.

Örneğin ben her gittiğim yerde mutlaka Çin Mahallesi’ne uğramak, kırtasiyesever olduğumdan ötürü bu tarz dükkanlara gitmek, dekorasyon ilgi alanım olduğumdan özel üretim eşya satan yerleri bulmak ve tabii sokak pazarlarını dolaşmak istiyorum.

Nerede Kalacağım?

Eğer gideceğiniz yerler hakkında araştırmanız bittiyse zaten ortalama olarak şehirin ne tarafında kalmak isteyeceğiniz de şekillenmiş oluyor. En çok ziyaret edeceğiniz yerlere yakın bir konumda kalmanız hem ulaşım masrafından kurtulmanızı hem de zamanınızı iyi değerlendirmenizi sağlayacaktır.

Booking.com üzerinden hostelden beş yıldızlı kadar birçok mekan için fiyat araştırması yapabilir, fotoğraflarına bakabilir ve yorumları okuyabilirsiniz. Eğer ben ev rahatlığında kalmak istiyorum derseniz Airbnb.com isimli siteden bir ev seçebilir, böylece kalacağınız yerin mutfağında yemek pişirme imkanına da sahip olabilirsiniz.

İki sistem de benim kullandığım sistemler. Gittiğim yerlerde lokal insanlara daha yakın olmak istediğimden uluslararası, 5 yıldızlı otelleri çok tercih etmiyorum. Çünkü onlardan bizim ülkemizde de fazlası ile var. Ben daha çok yerel yemekleri denemeyi ve insanları gözlemlemeyi sevdiğim için 2-3 yıldızlı otelleri ya da şehir manzaralı, kanal yakınında, deniz seyirli bir ev tutmayı tercih ediyorum.

Siz de kendi keyfinize uygun bir şekilde bir otel seçebilirsiniz, ödemenizi de gitmeden net üzerinden yapabilirsiniz. Böylece ucuz şekilde konaklama işini de halletmiş olursunuz.

Uçak Bileti Bulma Sorunsalı

Belki seyahatiniz başlamadan önce uygun uçak bileti bulmanıza göre tatilinizi planlayanlardansınız, bu da bir seçenek ya da gideceğiniz ülkede şehrinizi seçtikten sonra merkeze en yakın hava alanına bilet bakmak için uçak bileti işini sonraya bırakanlardansınız.

Eğer ikinci bahsettiğim tür tatilseverlerdenseniz planınızı hazırladıktan sonra uçak bileti bulmak için Skyscanner adresini kullanabilir, birçok firmanın biletini aynı çatı altında tek arama ile bulabilirsiniz. Yurtdışına giderken dikkat edeceğiniz bir husus da uçuş saatleri ve bagaj hakkınızın ne kadar olduğunu öğrenmeniz gerekliliği. Uçuş saatlerinde, biçimsiz saatlerin daha ucuz olduğu doğru ama hava alanından otele giderken çok zor durumda kalabileceğiniz ve maliyeti yükseltebileceğiniz şeyler ile karşılaşabilirsiniz. Bununla karşılaşmamak için olabildiğince düzgün saatlerde bilet almaya özen gösterin. Bagaj hakkınızı gerekiyorsa biletinize ekletin ve kayak için tatil yapacaksanız biletinizde bunu belirtmeyi unutmayın.

Ya Bavul Hazırlama Sanatı

Bence tatil planının en önemli konularından biri de bavul hazırlamak. Bir kere olabildiğince hafif şeyler almalısınız. Şampuan, parfüm, krem gibi yanınıza alacağınız kozmetiklerinizi küçük şişelerde bavulunuza koymayı tercih edebilirsiniz.

Ben hiç yanına çok şey alarak tatil boyu bavul çekiştiren kesimden olmadım. Tatile zevk almak için gidiyorsunuz, oradan ucuza temin edeceğiniz şeyler için buradan kendinize yük yapmayın. Tatiliniz kaç günü içeriyorsa ona göre pantolon, tişört, çorap ve iç çamaşırı koyabilirsiniz. Bunun dışında dini alanlara girmek için uygun kıyafet temin edebilirsiniz. Ya da kayak malzemelerinizi bavulunuza ekleyebilirsiniz.

Bavulunuzu hazırlarken ilaçlarınızı ve reçetelerinizi yanınıza almanız gerektiğini unutmayın. Seyahat sigortanız, kimlik ve pasaport, evlilik cüzdanı fotokopiniz ve cüzdanınızdan bulunduracağınız döviz dışında bavulunuzda da bir miktar döviz bulundurabilirsiniz.

Olabildiğince kazak ya da palto gibi çok kalın ve hacimli şeyleri üzerinize giymeye özen gösterin. Yanınıza sağlam ve zaten giydiğiniz bir yürüyüş ayakkabısı ile havanın durumuna göre bot da alabilirsiniz.