Bazı yetenekli insanlar Allah vergisi bu özelliklerini bildikleri için çalışmanın gereksiz olduğunu düşünürler. Ben zaten yetenekliyim neden boşuna çalışayım ki derler. Yetenek çalışmaya engel midir? değildir tabi ki ama dünya, yeteneğinin farkında olup çalışmayı sevmeyen insanlarla doludur.

Yetenek her zaman çalışmaya galip gelmez bunun en bilinen hikâyesi tavşan ile kaplumbağanın arasında geçendir. Hikâyede tavşan yeteneğine güvenip kaplumbağayı hafife alınca istikrarlı bir şekilde yoluna devam eden kaplumbağa ipi göğüslüyor. Bu hikâyede kaplumbağanın bir yeteneği olmasa da vazgeçmeyişi ve istikrarlı davranışı tavşanı yenmesini sağlıyor. Yani çalışmak yeteneği yeniyor.

Yetenek Allah vergisidir, çalışma ile birleşince başarı istikrarlı ve kalıcı olur! Zekâ Allah vergisidir, güzel ahlak ile birleşirse unutulmaz olursun! Yani en makbulü Gazi Mustafa Atatürk’ün Türk Sporcusuna söylediğidir. “ Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim “

Yetenekli futbolcular çalışmayı pek sevmezler!!!

Yetenekli futbolcular genelde idman yapmayı sevmezler. Galatasaray’ın efsane futbolcusu Karpatların Maradona’sı Gheorge Hagi jübile kararını açıklarken şöyle bir açıklama yapmıştı. Futbol oynamaktan değil, antrenman yapmaktan sıkıldım.

Türk futbolunun tartışmasız en yetenekli futbolcularının başında gelen Sergen Yalçın için hep şu sözleri duymuşuzdur. Yetenekleri kadar yaşamına dikkat etseydi, antrenmanlarda çalışsaydı dünyanın en büyük kulüplerinde forma giyebilirdi. Bu söze bende katılıyorum. Yetenek olarak Sergen Yalçın’ın yanına yaklaşamayacak bazı Türk futbolcular Avrupa’nın büyük kulüplerinin formasını giyerken, Sergen Edirne’nin ötesine çıkamadı.

Zeki ama tembel söylemine sürekli muhatap olan yetenekli futbolcu Sergen Yalçın’a futbolculuk döneminde muhabir soruyor?

Bülent Korkmaz 33 yaşında aranızda yaş farkı olmasına rağmen hâlâ ekstra çalışıyor, bu durum seni rahatsız etmiyor mu?

Sergen Yalçın cevaplıyor: Bülent yeteneksiz, antrenman yapmazsa oynayamaz! Ben yetenekliyim o yüzden antrenman yapmama gerek yok!

At yarışı ve şans oyunlarına düşkün olan Sergen Yalçın’a muhabir diğer soruyu yöneltiyor?

Sergen 10-12 yaş arasındaki çocuklar iddia oynuyor, ne diyeceksin?

Sergen; Almanya’dan uzak dursunlar, çok sürpriz oluyor! diye cevaplıyor.

Yetenek, çalışmak, zekâ ve güzel ahlak hepsi bu hikayede gizli!!!

Dünya futbolunun tartışmasız bir numarası olan, top cambazı Pele başarısının sırrını şöyle anlatıyor.

Babamdan öğrendiğim bir felsefe daima yanımdaydı. Babam “ dinle,” derdi. Tanrı sana futbol oynama yeteneği verdi. Bu Tanrı’dan sana armağan. Sağlığına dikkat edersen, sürekli formda olursan, Tanrı’nın da armağanıyla birlikte seni kimse durduramaz. Bunun için en iyi şekilde hazırlıklı olmalısın.

Pele babasının öğüdünü dinlemiş belli ki yeteneği ile çalışmayı birleştirmiş. Sağlığına dikkat ederek sürekli formda kalmayı başarmış ve hep zirvede yer almış. Dünyanın en iyi futbolcusu unvanını kazanmış.

Babasının hayatında en yakın arkadaşı olduğunu söyleyen Pele; Babam bir gün gözümün içine bakarak şöyle söyledi. Futbola yeteneklisin. Bir yıldız bile olabilirsin ama sigara ve içki içersen bu meslekte başarılı olamazsın. Bedenin bunu kaldırmaz. Cebinden cüzdanını çıkardı, bana biraz para verdi. Sonra asla unutamayacağım bir ders verdi. Sigara içmek istiyorsan, kendi sigaranı iç, başkalarından otlanmayı bırak. O anda beni ne kadar sevdiğini gördüm ve haklı olduğunu anladım. O günden sonra bir daha asla sigara içmedim. Kesinlikle eminim ki beni kurtaran babamın hareketleri ve sözleriydi. Beni dövseydi, belki sigarayı hiç bırakmazdım. Dayak çözüm değil! Bu babama hayranlığımı daha da arttırdı. Sıradan bir adamdı ama onurlu ve vizyon sahibiydi.

Görüldüğü üzere dünyanın en yetenekli futbolcusu Pele’nin babasının bu sözleri onun zirveye çıkmasında etkili olmuş. Daha yolun başında kötü alışkanlıklarından vazgeçip kendini futbola vermiş. En sevdiği ve yetenekli olduğunu bildiği işte başarılı olmuş.

Futbol için çıldırıyorduk…

Gözlerimi kapadığımda hala ilk futbol topumuzu görebiliyorum. İçi kâğıtla doldurularak birbirine bağlanmış birkaç çoraptan ibaretti! Arkadaşlarımla beraber bunları komşuların çamaşır iplerinden “ ödünç “ alırdık. Saatlerce “ topumuzla” oynar dururduk. Sokaklarda yarışır, haykırır, güler, saatlerce mücadele eder, güneşi böyle batırırdık.

Tahmin edeceğiniz gibi, mahallede bizden pek memnun olmayanlar da vardı! Ama biz futbol için çıldırıyorduk. Başka herhangi bir şeye paramız yetmeyecek kadar da yoksulduk. Yine de o çoraplar her zaman sahiplerine geri dönerdi. Tabi onları bulduğumuz hallerinden biraz daha kirli biçimde! Pele…

Hayatımda her şeyi çalımladım, Alkol hariç!!!

17 yaşında Manchester United forması giyen, 18 yaşında da milli takıma çağrılan İrlanda asıllı İngiliz futbolcu George Best’e ait bu sözler. Oynadığı futbol ile izleyen herkesi kendisine hayran bırakan Best, Pele kadar şanslı değilmiş demek ki! Pele zirveye çıkışında babasının önemli bir rol oynadığını anlatmıştı. George Best ise alkol ve gece hayatının esiri olmuş belli ki!

George Best futbol hayatı boyunca yeteneklerinden çok düzensiz hayatı ve alkol bağımlılığıyla gündeme gelmişti. Alkol ve kadınlara olan düşkünlüğüyle bilenen İngiliz futbolcu yeteneklerinin farkındaydı. Ancak alkol ve kadınlara olan düşkünlüğü onun hikâyesini çok erken bitirdi.

Eğer biraz daha tipsiz olsaydım, Pele’nin adı dahi anılmazdı! George Best…

1969 yılında içkiyi ve kadınları bıraktım. Hayatımda geçirdiğim en berbat 20 dakikaydı! George Best…

Bana sigarayı ve alkolü bırakmazsam futbolu bırakmak zorunda kalacağım söylendi bende futbolu bıraktım. George Best…

Manchester United Teknik Direktörü : Ya alkol, ya Manchester “ George Best: Manchester demeyi çok isterdim…