Son günlerde yerel gazetelerin sıkıntıları gündem oluşturuyor. Ekonomik sıkıntılarla da mücadele etmek durumunda kalan yerel gazeteciliğin canlandırılması konusunda yapılan ve yapılmakta olan çalışmaları desteklediğimizi belirtelim.

Söz yerel gazetelerden ve gazetecilikten açılmışken, biz yerel gazetelerin ne denli önemli bir boşluğu doldurduğuna dikkat çekmek istedik.

Ahmet Özdemir hoca günlerdir İstanbul Gazetesi'ndeki köşesinde gazetecilik ve yerel basınla ilgili yazılar yayılıyor. "Gazeteciyi donanımlı kılma" başlıklı yazısında şu çok önemli noktalara vurgu yapıyor:

"İletişim Fakültelerinin bir bütün olarak eğitim programının amacının gazeteci adayını mesleki donanımlı kılmak olduğu söylenebilir.  Oysa, teorik bilgilerle donanım yerine, pratik, ülke koşullarına adapte edici ve ülke koşulları içinde vücut bulmayı kolaylaştırıcı, donanımlara gerek olduğunu öne sürülebilir. Her ne kadar "Medya etiği" dersleri olsa da Özünü "Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi"nden alan her aşamasında karşı karşıya kalabileceği durumlarda rehber olacak mesleki ilkeler bilgiler ve pratiklerle gazeteci donanmalı. Eski deyime gazeteciliğin "Adab-ı muaşereti" öğretilmeli. Sözü edilen öğreti içinde Doğruluk İlkesi, Haberinin Doğruluğunun Kanıtı, Tarafsızlık İlkesi, Haber Kaynaklarıyla İlişki, Gazetecilik ve Çıkar İlişkileri, Ekonomi Gazeteciliği, Yargı Ve Sağlık Haberleri, Çocuklar ve Cinsel Saldırılar, Sosyal Ve Toplum Olguları ve Nefret Söylemleri Konusu, Özel Yaşamın Gizliliği İlkesi, Blogcular ve Etik İlkeleri benzeri başlıkların altı doldurulmalı. "

Söylemek istediğimiz şu:

Yerel gazeteler Özdemir Hocamızın özlemini çektiği görüş doğrultusunda mesleğe başlayanlara öncelikle bunları öğrenme fırsatı veriyor. Kısacası İletişim Fakültelerine başlamadan önce mesleki ilkeler bilgiler ve pratiklerle donanma sağlanıyor, gazeteciliğin "Adab-ı muaşereti" öğretiliyor.

Mesleğe bir gün önce başlayana bile saygı gösteriliyor.

Tarafsız yayın yapmanın, etik yayıncılığın özellikleri ve güzellikleri öğretiliyor.

Kaldı ki, bugün en kıdemli, en seçkin ve en kaliteli gazetecilerin önemli bir bölümü dikkat edilecek olursa yerel medyadan yetişmiştir.

Geçenlerde hayata veda eden gazeteci ağabeyimiz Güner Samlı ile ilgili çok değerli gazeteci ağabeyimiz Işın Erşen'in yazdığı bir yazı, yerel gazeteciliğin ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

"Türk Basın Hayatının "Babı-ı Ali" ve "Rüzgârlı Sokak" tarihidir. 
İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Cumhuriyet Halk Partisi ve Ulus gazetesi sırt sırtadır. Rüzgarlı Sokak, Ankara Basınının Merkezidir. 
Dostlar, her meslekte bazı insanlar vardır herkes tarafından tanınır, bilinir. " Aaa o'nu tanımaz mıyım ?" derler. Bazı kişiler de vardır ki kimse onları tanımaz, bilmezler, aynen benim gibi... Kimi, reklamını bilir, kimi de işini, kimi meslektaşımızı her gece başbakanlar, bakanlar arar, kimini de haber kaynağı sade vatandaşlar... 
"Dün gece tam yatacağım sırada Sayın Cumhurbaşkanı aradı, .... " demek büyük itibardır da, çok önemli bir haberin pek değeri olmaz bu meslekte... 
Rahmetli dostum, ağabeyim Güner Samlı, beni 50-53 sene öncesine götürdü, 1965- 1970 leri anımsattı. Benim gazetecilik mesleğine başladığım 1965 yılında, Ankara Ulus Meydanında, tam Atatürk Heykelinin karşısında, Ankara Han 4. Katta yayın hayatını sürdüren Havadis Gazetesi vardı, daha sonraları isim değiştirerek Tasvir Gazetesi oldu. Basın tarihimize bir bilgi notu düşmek amaçlı ile sizlerle paylaşıyorum. Bu vesile ile bilmeyen meslektaşlarımız da öğrenmiş olurlar, hatırımdan çıkan büyüklerim olmuşsa lütfen beni affetsinler. 
Havadis Gazetesi Yazı Ailesi:
İmtiyaz Sahibi Şahin Aymete
Genel Yayın Müdürü Fahir Ersin (Çitçit Fahir)
Yazıişleri Müdürü Tahir Zengingönül (Kel Tahir)
İstihbarat Şefi Feridun Evrensel 
Müessese Müdürü Güngör Aymete
Levent Esmer, Müfit Çetin, Güner Samlı, Doğan Demirtaş, Emel Altuğ, 
Orhan Gürdil, Güngör Acar, Sinan Atalar, Hıncal Uluç, Atilla Bartınlıoğlu, Bekir Çiftçi, Erdoğan Erentöz, Güngör Soyarı, İlhan Bardakçı, Faruk Erbil, Nalan Seçkin, Ali Çetin Şener, Işın Erşen, Necdet Buluz, Cem Cahit Vural, Salim Taşçı, Nur Gürkan, Turhan Buyurgan, Murat Taşkın, Ender Yoldar, Kemal Tuna (Piç Kemal), Muzaffer Evirgen, 
Yazar Kadrosu: Alparslan Türkeş, Cemal Madanoğlu, Gökhan Evliyaoğlu, Orhan Seyfi Orhon, Mükerrem Kamil Su, Kamil Su, Münis Faik Ozansoy, Şeref Gensoy, Şahap Gensoy. 
Ulaşım: Fevzi Müstahdem: Ahmet ."

Kadroyu görüyor musunuz?

İsimlere dikkat ediniz.

Bugün böyle bir kadroyu en donanımlı en büyük tirajlı bir gazetede bile göremezsiniz.

Yerel basın işte böyle bir şeydir.

Uzun söze gerek var mı?