2017 senesine sistem değişikliği başlığı ile giriyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemi konusu TBMM'de oylanacak, 330 sayısına ulaşılırsa baharda referanduma gidiyoruz. Referandumda millet evet ya da hayır diyerek kararını verecek. Eğer TBMM'de 330 rakamına ulaşılamazsa, başkanlık sistemi tartışmaları şimdilik rafa kalkacak. 2016 senesini kara bir yıl olarak geride bırakıyoruz. Umarım 2017 ülkemize huzur, mutluluk ve refah getirir. Yeni yılda ülke gündeminin normale dönmesi piyasaları olumlu etkileyecektir. 2017 senesi ülkemizde huzurun, toplumsal barışın ve yükselen refah seviyesinin konuşulduğu bir yıl olsun diyelim.

Yılın sözü :

2016 senesini hatırlamak istemediğimiz birçok olumsuz gelişme ile geride bırakırken, yılın en anlamlı sözü sinema sanatçısı Şener Şen'den geldi.  Usta oyuncu Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülleri töreninde sinema alanında ödüle layık görüldü. Ödülünü almak için çıktığı kürsüde "Doğru hikayelerin toplumda çatışma yerine sevgi ve saygıyı hakim kılacağına inanıyorum. Bu duygu beni ayakta tutuyor. Ödülümü toplumsal barışa katkısı olması adına kabul ediyorum" dedi. Umarım 2016 senesinde yaşadıklarımızdan ders çıkarıp usta oyuncunun dediği gibi yeni yılda toplumsal barışı sağlarız.

2017 senesine yönelik temennilerde bulunduk olumlu bir gelişme ile devam edelim. Ekonomide özellikle İnşaat sektörünü yakından ilgilendiren, ihracata önemli katkılar sağlayacak bir haber paylaşalım.

İhracatı arttıracak önemli bir hamle geliyor.

Körfez ülkelerinde iş yapmak isteyen, ihracat yapmak isteyen yerli firmalarımızı yakından ilgilendiren, ihracata önemli bir ivme kazandırması beklenen bir hamle geliyor. Bu bağlamda; Türkiye'nin milli standard kuruluşu TSE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Umman'ın aralarında bulunduğu Körfez ülkelerinde inşaat sektöründe iş yapmak isteyen ve özellikle yangın önlemleri üzerine çalışan yerli üreticilerimizin, bu ülkeler tarafından istenen onay belgelerini temin etmelerini kolaylaştırmak amacıyla girişimde bulundu.

Bu ne anlama geliyor kısaca şöyle açıklayalım.

Yerli üreticilerimizin bu coğrafyada yürütülen inşaat projelerinde bugüne kadar yabancı test ve belgelendirme kuruluşlarından aldıkları onay belgelerini TSE'den alma imkânına sahip olacaklar. Yani ihracat artış gösterecek, para ülkemizde kalacak milli ekonomiye önemli katkı sağlanacak.

Yangın yalıtımı ve güvenliği TSE belgeli...

TSE'nin son yıllarda yaptığı en büyük yatırım alanlarından biri yalıtım testleri, yangın yalıtımı ve güvenliği testleri alanları olarak dikkat çekiyor. İzmir, Kayseri, Kocaeli/Gebze ve İstanbul'daki laboratuvarları ve uzman ekibi ile aktif ve pasif yangın güvenliği konusunda geniş kapsamda teknik alt yapıya ve akreditasyona sahip olarak hizmet veriyor. Uluslararası akreditasyona sahip bu laboratuvarlar, AB mevzuatı çerçevesinde onaylanmış laboratuvarlar olarak hizmet sunabilmenin yanı sıra EGOLF (European Group of Organisations for Fire Testing, Inspection and Certification) gibi uluslararası tanınırlığı olan birliklere üyeliği sayesinde uluslararası ve bölgesel standardizasyon faaliyetlerinde de aktif rol üstleniyor.

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi Akreditasyon Merkezi (GAC) tarafından 2016 yılı Kasım ayında akredite kuruluş olarak ilan edilen TSE, bu ülkelerde inşaat sektöründe iş yapan yerli üreticilerden yangın önlemleri ile ilgili olarak istenen Civil Defence Certificate of Compliance gibi onay belgelerini verebilmek için söz konusu ülkelerin ilgili makamlarıyla iletişime geçti. Söz konusu ürünlerle ilgili istenen onay belgelerinin Enstitü tarafından verilebilmesi için bu ülkelerin onaylanmış test ve belgelendirme kuruluşları listelerinde TSE'nin yer alması gerekiyor.

TSE yürüttüğü temaslarla bu ülkelerin onaylanmış test ve belgelendirme kuruluşu listelerine girmek için gerekli prosedürleri tamamlamak üzere çalışmaları başlattı. İlk aşamada Umman ile gerçekleştirilen görüşmeler ilerleyen süreçte diğer Körfez ülkelerinden de gelecek olumlu yanıtlarla devam etmesi bekleniyor.