Geçenlerde bir yazı yazmış ve AK Parti'nin küskünlerinin 1 Nisan'dan sonra yeni bir parti kurma alışmaları yapacaklarını duyurmuştuk. Aynı yazımızda Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın başı çektiğini, bu isimlere yenilerinin de katılacağını vurgulamıştık.

Son yapılan açıklamalarda 31 Mart seçimlerinde AK Parti'nin oy kaybetmesi halinde bazı milletvekillerinin de istifa ederek yeni oluşum içinde yer alabilecekleri dillendiriliyor. Bunun için seçim sonuçları beklenecek.

Bu konuda son hareketliliklere ve gelişen haberlere göz atalım:

Türkiye 31 Mart Yerel seçimlerine doğru giderken, AKP'den ayrılan isimler tarafından kurulacağı ileri sürülen yeni siyasi oluşum haberleri de gelmeye devam ediyor. Hükümet medyası, yeni parti iddialarında adı geçen eski AKP'lileri hedef almayı sürdürürken; Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan isimleri ön plana çıkıyor.

Siyasi kulislerde dolaşan son haberlere göre, Abdullah Gül eksenli olması beklenen ve Ali Babacan'ın başkanlık koltuğunda oturacağı siyasi parti için 31 Mart Yerel Seçimleri bekleniyor. Gül ve Babacan'ın, Bilim Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı Nihat Ergün'ü de yeni parti içerisinde düşündüğü gelen bilgiler arasında.

Davutoğlu ve çalışma arkadaşlarının yeni parti hazırlığı ise altyapı çalışmaları aşamasında. Konya başta olmak üzere, birçok ilde teşkilatlanma için kollar sıvanmış durumda. Davutoğlu'nun, yeni isimler kadar, seçimlerin ardından yaşanacak olası kırılmalarla birlikte AKP ve hatta MHP'den ayrılabilecek tecrübeli isimlerin de nabzını yokladığı ifade edildi.

1 Nisan'dan sonra, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu'nun ayrı ayrı partilerinin başına mı geçeceği, yoksa yine aynı siyasi oluşumun çatısı altında mı yer alacağı ise henüz netlik kazanmadı. Abdullah Gül'ün kurucu başkanı olduğu, Ahmet Davutoğlu'nun Başkan, Ali Babacan'ın ise başkan yardımcılığı yapacağı bir model de kulislerden sızan bilgiler arasında.

Eski AK Partili Bakan ve Meclis Başkanı Bülent Arınç, AKP'den ayrılıp yeni parti kuracağı iddia edilen isimlere "Affetmeyeceğim bir tek şey var; AKP'nin karşısında bir başka parti kurup onunla AKP ile mücadele etmeye yeltenmeleri" sözleriyle yüklendi. Başbakan eski yardımcısı Bülent Arınç AKP'den ayrılan isimlerin yeni parti kuracakları iddiasına sert tepki gösterdi. Arınç, "Affetmeyeceğim bir tek şey var; AKP'nin karşısında bir başka parti kurup onunla AKP ile mücadele etmeye yeltenmeleri" diyor.

Arınç'ın bu konuda yaptığı açıklama da şöyle:

 "Bugün bunlar çok yazılıp konuşuluyor. Ben AKP'liyim ve AKP olmaya devam edeceğim. Ben onların içerisinde bulunduğu şartları çok iyi bilen ve onların hukukunu gözetmeye çok gayret eden bir insanım. Onların yaşadıklarını Türkiye'de başkaları yaşasaydı daha farklı tepkiler verirlerdi. Ben herkesin hem özel hayatına, hem kişiliğine saygı duyulmasını istiyorum. Bu partide en küçük hizmeti yapmış olandan en büyük hizmetleri yapmış olanlara kadar, reddedilmeden, üstü kapatılmadan, trollerin ağzında parçalanmaya götürülmeden herkese kucak açılması ve onlara değer verilmesini arzu ediyorum. Bu yapılmazsa bu dedikoduların arkası kesilmez. Herkes her şeyi söyler. Ben arkadaşlarımı seviyorum. Ben AKP'den kim ayrıldıysa arkasından 'Oh oldu, ne iyi oldu da gittiler' dememiş bir insanım Affetmeyeceğim bir tek şey var; AKP'nin karşısında bir başka parti kurup da, onunla AK Parti ile mücadele etmeye yeltenmeleri affedilecek bir şey değildir. Ama ayrılmıştır, AKP'ye olan küskünlüğü oluşmuştur. Ama kendi değerini muhafaza etmiştir, buna saygı duymalı. Ve onların AKP ile bütünleşmesini temin edecek tedbirler alınmalıdır. Benim, bu yaşımdan sonra artık bana bu şerefleri bahşeden partiye ve Genel Başkana bağlı olmaktan başka bir seçeneğim yok ve bunu da şerefle taşıyacağım."

Kafalardaki soru şu:

Erdoğan'a rağmen adı geçen ekip yeni parti kurmaya kalkışırsa sonuç ne olur?

Hemen yanıtlayalım

Daha önce AK Parti'yi Erbakan'a rağmen kuran ekip nasıl partiyi bugünlere taşıdıysa, yeni oluşumu da hayata kavuşturup, alternatif parti konumuna taşıyabilir.

Bu, bir noktada cesaret ve kararlılıkla atılabilecek bir adımdır.

Taban destek verir, AK Parti kan kaybederse ister istemez yeni bir oluşumun yolu da açılacaktır.

Hiç kuşkusuz bu işe ilk bakışta karşı çıkanlar olacak, engellemeler başlayacaktır ama sonuç itibarı ile parti taban bulabilirse Türk siyasi hayatında yeni bir rüzgâr da esmeye başlayacaktır.