Günlerdir kamuoyunda "Yeni bir parti kuruluyor, bu parti AK Parti'ye alternatif olacak" açıklamaları yapılıyor. AK Parti'deki küskünleri de kucaklayacağı ifade edilen partinin kurucu ismi olarak Ahmet Davutoğlu öne çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde miting meydanlarında "Anlaşılan o ki, AK Parti çatısını beğenmeyip kendilerine başka mecra arayanlar var. Beraber yola çıktığımız insanlar şimdi bizim trenden inip başka trene biniyor" diyerek yeni parti arayışlarını gündeme getirmişti. Erdoğan'ın isim vermeden eleştirdiği isim ise eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'ydu.

Davutoğlu'nun yeni parti çalışması yaptığı ve 31 Mart'tan sonra bir deklarasyon ile açıklayacağı ifade ediliyor.

Hatta Davutoğlu'nun, "AK Parti ister yüzde 35, ister yüzde 55 oy alsın biz yola çıkıyoruz" dediği bildirildi. Yeni parti için mayıs ayında deklarasyon, eylül ayında ise kuruluş hazırlığı yapılıyor.

Abdullah Gül'ün parti kurucusu olmayacağı, AKP'li eski bakanlar Ali Babacan, Mehmet Şimşek ve Nihat Ergün gibi isimlerin ise bu hareketin içinde yer alacağı öğrenildi. Yeni Parti hareketinin, AKP'den de 10 milletvekili ile dirsek temasında olduğu da bildirildi.

AKP'li eski bakan, milletvekillerinin yönetici kadrosunda yer alacağı yeni parti, mayıs ayında yayınlanacak bir deklarasyon ile kamuoyuna duyurulacak. Açıklamada, Türkiye'nin ekonomi, dış politika, eğitim, kültür ve hukuk alanında "çıkmaza" girdiği vurgulanacak.

Bu noktada ortada bir kararlılık olduğunu söyleyebiliriz.

31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'nin ne kadar oy alıp almadığına bakılmayacak. Yeni partinin kurulması bir gerekçe olarak tanımlanıyor. Çok büyük destek aldığı da ifade ediliyor.

Eğitim, kültür ve hukuk alanındaki çıkmazların öne çıkarılması da bir gerekçe olarak gösteriliyor. Kaldı ki, ekonomideki sıkıntılar da böyle bir oluşum için önem oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni oluşumla ilgili çalışmaları takip ettiği biliniyor. Nitekim, katıldığı bir televizyon programında konuya yaklaşımında "Biz, hiçbir arkadaşımızı dışarıda bırakmadık. Çıktığımız bu yolda kimseyi de dışlamadık. Bugüne kadar birçok parti kuruldu. Sonuçlarını görüyoruz" diyerek yeni oluşumdaki eski arkadaşlarına sitem etmişti.

Dünya genelindeki müşterilerine hazırladığı ekonomik ve politik analizleri belirli aralıklarla sunan dünyaca ünlü araştırma şirketi Global Source Partnersen yeni parti ile ilgili hazırladığı raporda şu noktalara dikkat çekiyor:

Yerel seçimlerin sonuçlarının, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin siyasi yolunu etkileyebileceği ifade edilen raporda, Erdoğan ve Bahçeli'nin ekonomideki kötü gidişat nedeniyle zorda olduklarına vurgu yapıldı. AKP'nin içinden çıkan isimlerle, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan tarafından kurulacağı iddia edilen yeni siyasal oluşumun da önümüzdeki süreçte Türkiye siyasetini önemli ölçüde etkileyeceği ifade edildi.

Şimdiki AK Parti ekibi, yeni kurulacağı iddia edilen partinin kurulmaması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunuyor. Bunun yanlışlığına dikkat çekiliyor. Bunun son derece yanlış olacağı söyleniyor.

AK Partinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, yeni parti çalışmaları konusunda açıklamalarda bulundu.

Özhaseki, bir dönem partisinde görev yapmış isimlerin yeni parti kuracağı iddiasına ilişkin olarak "Son derece yanlış bulurum. Nihayetinde biz bir ekibiz. Ara ara yol arkadaşlığımızda belki yanlış anlaşılmalar ya da zaman içinde farklı düşüncelerimiz olabilir. Baş olma sevdası. Üzülerek bunu birçok insanda görüyorum. İktidar olarak kazanımları göz önüne getirin. Önceki hükümetlerden başarılı mıyız, evet. 16 yıllık AK Parti iktidarı eski iktidarlara göre başarılı. Vesayet rejimi diye lanet bir ortam vardı değil mi? Öyle bir tehlike kaldı mı? İnançlarımız üzerinde baskı vardı. Recep Tayyip Erdoğan başardı bunu çözmeyi. Bu işi aklından geçiren varsa bir kez daha sakince düşünüp nefislerine uymamalarını tavsiye ederim" görüşünü dile getirdi.

Konuya bir de gazeteci Fehmi Koru'nun penceresinden bakalım:

Bir dönem eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun danışmanlığını yapan gazeteci-yazar Fehmi Koru, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Abdullah Gül ve Ali Babacan'ın yeni parti kuracağı iddiaları ile ilgili yaptığı "Bugün bize ihanet edenler yarın da gittikleri yere ihanet edeceklerdir. 31 Mart'a giderken gerekli dersi gerekenlere de vereceğinize inanıyorum" şeklindeki açıklamaya tepki gösterdi.

Koru, kendi internet sitesinde yazdığı yazısında, demokrasilerde 'dava arkadaşlığı' kavramının olmadığını belirterek, "Halbuki Tayyip Erdoğan ne yaptı? Kendisi gibi düşünen arkadaşlarıyla, birlikte yıllarını verdikleri siyasi partiden ayrılıp yeni bir parti oluşumunda buluştu. 'İhanet' mi etmiş oldu?" ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili son bir not:

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, kişisel Twitter hesabında 31 Mart 2019'da düzenlenecek yerel seçim sonrası, konuşulanların aksine bir değil, iki yeni parti kurulacağını iddia etti.

"Bilinenin aksine tek parti değil 2 farklı parti var. Birinin lideri Ali Babacan ve Abdullah Gül destekli. Ana gövde de pek çok Eski ve mevcut AK Partili siyasetçi var. Programından teşkilatına genel merkezinden amblemine her şeyi hazır. Diğeri Ahmet Davutoğlu oluşumu. Her iki yeni parti oluşumu da ayrı yürüyor ama zaman zaman koordinasyon ya da istişare ediyorlar."