Türkiye'nin düzenlediği Barış Pınarı Harekatı sonrası "Suriye'den çekileceğiz" diyen Amerika, Suriye'deki varlığını sürdürüyor. DEAŞ ile savaşmak ve bölgede güvenliği sağlamak amacı ile de 500 Amerikan askerinin Suriye'de görev alacağı da açıklandı.

Asıl sorun şu:

Amerika da Rusya da bölgedeki terör örgütü YPG'den vaz geçmiyor. Terör örgütünü birbirine kaptırmamak için de yoğun çalışma yapılıyor.

Son gelişme:

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de pozisyonun güncellendiği ve YPG ile bölgede ortak hareket edileceği duyuruldu.

ABD Müşterek Operasyon Komutanı General Robert White'ın Irak'ta önceki gün gerçekleştirdiği basın toplantısına atıfta bulunularak yapılan açıklamada, YPG/PKK'nın oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri SDG ile ortak operasyonların yeniden başlatıldığı belirtildi.

İki ülke arasında NATO krizinden sonra YPG konusunda yeni bir krizin kapıda olduğunu görmekteyiz.

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Suriye'den çekileceğiz" açıklamasından sonra bazı üsleri boşaltarak Rusya'ya devreden ABD ordusu daha sonra bundan vazgeçerek geri dönmüştü.

Barış Pınarı Harekatı sırasında terör örgütü YPG/PKK Tel Abyad hapishanesindeki 800 DEAŞ'lıyı Türkiye'ye saldırması için serbest bırakmıştı.

Son birkaç haftadır YPG/PKK'nın 3 binden fazla DEAŞ'lıyı serbest bırakmasının ardından bölgede terör saldırılarında artış gözlemlendi. ABD'nin bunu bahane ederek Suriye'de terör örgütü YPG/PKK ile olan iş birliğini, SDG ile DEAŞ'a karşı ortak operasyon adı altında meşrulaştırma yoluna gittiği belirtiliyor.

Amerika'nın bir dediğini diğerinin tutmamasının ardında Yahudi lobisinin etkisi ve baskısının var olduğu söyleniyor.

İsrail, parçalanmış bir Suriye istiyor.

Özetleyelim:

YPG konusunda Türkiye'nin görüşü net ve haklılığımız var.

Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptıkları açıklamalarda "Amerika ve Rusya güvenli Bölgeden terörist grupları boşaltmazsa Barış Pınarı Harekatı kaldığı yerden devam edecektir" dediler.

Amerika da Rusya da bu çağrılara kulaklarını tıkıyor.

Türkiye ise Barış Pınarı Harekatını başlatamıyor. Belli ki önümüzde engeller var. Sıkıntılı bir dönemdeyiz.

Rusya'dan yapılan bir açıklama var:

"Türkiye bize Barış Pınarı Harekatı'nı yeniden başlatmayacağı güvencesi verdi."

Erdoğan'ın Amerika'da da Başkan Trump'a harekat konusunda "yeniden başlatmama" sözü verdiği iddia ediliyor. Bu konuda net bir açıklama yapılmadığı için kesin bir şey söyleyemiyoruz.

Ancak, Barış Pınarı Harekatı'nın bu saatten sonra artık başlatılmasının mümkün olmadığını söyleyenlerin sayısı da artıyor.

Her iki süper güç ile anlaşmalar yapıldı ama, anlaşmalara bağlı kalan sadece biziz. Bu durum karşısında da hareket etme alanımızın giderek daha da daralmaya başladığını görüyoruz.

Daha önce yazmıştık:

Biz, Barış pınarı Harekatı'nın kaldığı yerden devam etmesini destekliyoruz. Eğer, konu Türkiye'nin güvenliği ise bu güvenliğin ne pahasına olursa olsun mutlaka sağlanması gerekiyor.

Bu arada oluşturulmasına çalışılan güvenli bölgeye Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların gideceği de söylenmişti. Bu konuda beklenen gelişme de olmuyor. Konu ile ilgili detaylı bir yazıyı önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız.

Amerika ile olan ilişkilerimizin sıkıntılı bir döneme girdiği şu günlerde yeni sıkıntı kaynağı terör örgütü YPG olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü Amerika bu örgütü "terör örgütü" olarak görmüyor.

Gelin de çıkın işin içinden.