Yeni yılda yol alacağımız 52 haftanın biri bitti bile. Yani 365 günün yedisi geride kaldı. Neden bilmem yedi rakamına hep içim ısınmıştır. Öğrenciliğimde yedi rakamını buldum mu dünya benim olurdu. Üstünü almak için umurum da çabam da olmadı.

Hafızam çok zayıf. Her günüm şiir içinde doğar, şiir içinde biter. Ancak hiçbir şiirin iki kıtasını bile ezberleyemem. Yedi rakamı aklıma, gökyüzünün kuzey yarım küresindeki Boğa burcunda yer alan ve yedi yıldızdan oluşan bir yıldız takımı olan,  “Yedi kandilli Süreyya”yı getirdi. Bu kelimelerin geçtiği mısraı hatırladım ama, mısraın bulunduğu kıtayı yazmak için inanın kopya çektim:

“Sonra gök kubbeyi alsam da, ridâ namıyle,

Kanayan lâhdine çeksem bütün ecrâmıyle;

Mor bulutlarla açık türbene çatsam da tavan, (4)

Yedi kandilli Süreyyâ'yı uzatsam oradan;

Sen bu âvîzenin altında, bürünmüş kanına,

Uzanırken, gece mehtâbı getirsem yanına, …..”

Nümeroloji diye bir bilim var. Aklınıza gelen her sayının anlamı ve gizi ile ilgileniyor. Deli saçması biliyorum. Zaten bende kova burcunun manyaklığı pardon deliliği var. Sokağa çıkınca karşıdan gelen yedinci kişinin hal ve hareketine bakarım, günümün nasıl geçeceğine yorumlarım. İnandığımı sanmayın. Zaten beş dakika sonra unutuverir, günün akışına kendimi kaptırırım.  

Gelelim yedi rakamına. Derler ki “Söz insan icadıdır ancak rakamlar tanrısaldır. Matematik her ne kadar insan yapımı gibi dursa da hep vardı. Tıpkı rakamlar gibi. Bazı rakamlar diğerlerinden daha metafiziktir. Örneğin tüm dünyada şansın sembolü olarak bilinen 7 gibi... 7 rakamının peşinden gittikçe birçok sırla karşılaşırsınız. Çünkü 7 bu dünyanın dışından gibidir.” (Marilla ERÇİK / Aktuel.com.tr)

Hatırlayanlar olacaktır. Rahmetli Aytunç Altındal, Hitler’in yedi rakamı tutkusundan söz etmişti. Hitler, 7 sayısının uğurlu olduğuna inanıyordu. Hitler için 7 sayısı şans ve talihi simgeliyordu.

Sizi birçok soru ile bunaltmadan önce biraz eğlendirerek düşündüreyim:

“7 Sayısı özellikle Yahudiler için önem taşıyor. Tam olarak Yahudi dininde değil ama... Kabbala dediğimiz Yahudi felsefesi için geçerli. 7 Sayısının bir başka gizemi de Tanrı'nın insanı 6 günde yaratıp 7. günde tatil yapmasıdır. Tanrı 7. günde tatile çıkıyor. Enteresan olan bir şey var 6. günde insanı yaratıp tatile çıkmadan biraz önce eşeği yaratıyor olması. İnsan nasıl olsa eşekten daha azdır diye onu daha sonra yaratıyor. Bunlar Yahudi inancına göre böyle. Eşek insandan sonra yaratılmış olan bir varlıktır. Tanrı'nın 7. güne başlamadan önce yaptığı ilk ve son iş bu!”

Sıra geldi sorulara. Bunları sevgili arkadaşım Hayrettin İvgin’in Facebook sayfasında gördüm. O da başka birinde görüp aktarmış. Buyurun cevaplayın:

“İstanbul niçin 7 tepe? Türkiye neden 7 bölge? Dünya niçin 7 kıta? Zindan niçin 7 kule? Soyumuz niye 7 göbek? Gül neden 7 veren? Dünya’nın neden 7 harikası var? OteIIer niçin 7 gece-7gündüz? Ejderha neden 7 başlı? MevIana’nın Öğüdü neden 7? Gökyüzü neden 7 kat? Yeryüzü neden 7 kat? Cehennem neden 7 kapı? Hafta niçin 7 gün? Gökkuşağı neden 7 renk? Eski ilk dinlerde 7 neden kutsal? HristiyanIlk ve Müslümanlıkta uyurlar neden (Ashaba Kehf) 7 kişi? / Yahudilikte kutsal şamdan neden 7 kollu? Kâbe’de tavaf niçin 7? Merve safa arası niçin 7? Şeytana atılan taş niçin 7? Kuran'ın kapısı kabul edilen Fatiha'nın ayet sayısı neden 7?  Neden 7 düvele meydan okuruz? Büyük Ayı-Küçük Ayı takım yıldızlarının sayısı neden 7? Niçin nota sayısı 7? 'Prematüre 8 aylık doğanların çoğu yaşamazken, 7 aylık doğanlar neden bir sorun yaşamıyor? Sezaryen doğumlarda bebeğe ulaşmak için anneye neden 7 kat kesim yapılır? Neden bir bebeğin süt dişleri 7 aylık iken çıkarken, neden 7 yaşında iken düşerler? Yüzümüz neden 7 kapılıdır? (2göz+2kulak+2burun+1ağız) bilen var mı ya da hikmeti merak ettim bunlar tesadüfi değil. “

Şöyle bir çevrenize bakınız. Soruları artıracağınızdan eminim. Hele hele Kuran-ı Kerim’i iyi biliyorsanız.