Ordulu Adem Arslan, boş zamanlarında yaptığı doğa fotoğrafçılığında, fotoğrafladığı eski mimari evlerin maketini yapmaya karar verdi. Aslen seramik imalat işçisi olan Arslan, Burhanettin Mahallesi’ndeki evlerinde bulunan atölyede maket ev yapımına karar verdi. Doğu Karadeniz ve Ordu bölgesine ait maket bir ev yapımına başlayan 30 yaşındaki Adem Arslan, neredeyse tamamı ahşap malzemeden yapılan bahçesinde kesilen odunlardan fındık ağaçlarına kadar her detayı en ince ayrıntısına kadar düşünülen maketini iki ay gibi kısa bir sürede tamamladı. Odasında ise, gaz lambasından buzdolabına, yayıktan beşiğe, duvar saatinden döşeğe kadar en ince ayrıntısı düşünülerek özenle yapılan maket evin en önemli özelliği ise kullanılan malzemelerin güçlendirilerek, uzun ömürlü olmasını sağlamak.

Atık eşyalardan da kullandım”

Adem Arslan, maket yapımında kullandığı malzemelerin bir kısmının atık eşyalardan olduğunu, bir kısmının da çeşitli şekillerde bir araya getirildiğini ifade ederek, “Yapımı iki ay kadar sürdü. İç kısmında kalın tahtalar var. Dış kısmı ise küçük çıtalarda eski mimariye uygun şekilde tek tek yapıştırdım. Çatı kısmını da bir malzemeyi kiremit şeklinde keserek yapıştırdım” dedi.

Amatör olarak başladım”

Maket yapımına amatör olarak başladığını ancak bu tür yöresel yapıttaki evlere ilgisinin olduğuna değinen Adem Arslan, “Doğa fotoğrafçılığı yaptığım için genelde eski evleri fotoğraflarım. Maketini de yapmayı düşündüm ve denemek istedim. İlk başta biraz küçük başladım ama devam ettiğim zaman daha fazla detay yapmaya karar verdiğim için biraz daha büyütmeye karar verdim. İç kısmındaki eşyaları da tek tek eskiye özgü şekilde yaparak yerleştirdim” şeklinde konuştu.

Sosyal medyada görenler evi gerçek zannediyor”

Maketi görenlerin şaşırdığını ve çok beğendiğini ifade eden Arslan, “Sosyal medyadan bakanlar maket olduğunu okumadıkları zaman gerçek zannediyorlar. Maket olduğu yazmasa insanlar gerçek sanıyorlar. Özellikle yakın çekimlerde çok gerçeğe benziyor. Güzel tepkiler alıyorum ve devam etmeyi de düşünüyorum. Hatta ilerleyen zamanlarda maketlerin sayısını arttırıp, bir Ordu köyü yapmayı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Gerçekçilik kadar sağlamlığı da ön planda tutuldu”

Arslan, maketin görselliği kadar sağlamlığının da ön planda olduğuna değinerek, şu ifadelere yer verdi:

“Sadece dış görünümünden ziyade uzun ömürlü olsun diye de çeşitli güçlendirici ve sağlamlaştırıcı malzemeler kullandım. Sağlamlığı da ön plana çıkarıldı. Maketi yaparken bazen stres attım, bazen de hassas yerlerde stres yaptım. Özellikle pencerelerden çok uğraştım. Gerçeğine uygun bir orantıda yapıldı ve bu makette beni en çok yoran kısmı oldu.”