Bedelli askerlik 2017 çıkacak mı? Son dakika ve son durum

2017 yılında bedelli askerlik çıkacak mı? Gençler bedelli askerlikten yararlanabilecek mi? Uzun zamandır merak edilen bu soruların cevabı ne zaman alınacak bilinmiyor ancak gelişmeler pek de olumlu görünmüyor. Bedelli askerlik son durum ile ilgili değerlendirmelerde Bakanlar Kurulu açıklamasının önemli olduğu öngörülüyordu ancak açıklama gelmedi. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli konu hakkında daha açıklama yapmadı ancak Fikri Işık; “Türkiye şu anda birkaç tane dünyanın başına bela terör örgütüyle mücadele ediyor. PKK ile mücadele sürüyor, DEAŞ ile mücadele var. Böyle bir dönemde bedelli askerliğin gündeme gelmesi dahi askerimizin moralini bozar” şeklinde açıklama yapmıştı. Peki bedelli askerlikte son durum ne? 2017 bedelli askerlik çıkacak mı?

BEDELLİ ASKERLİK 2017 ÇIKACAK MI?

Sosyal medya kullanıcıları bedelli askerlik ile ilgili açıklama beklediğini belirtiyor. Bedelli askerlik ile ilgili son durum açıklamalarını merak eden kullanıcılar yanıtsız kaldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz kabine değişikliği ile birlikte yerini Nurettin Canikli'ye devretti. Böylece gözler Canikli'ye çevrildi ancak bir açıklama gelmedi. Fikri Işık yaptığı bir diğer açıklamada; “Terörle hem sınırlarımız içinde hem de sınırlarımız dışında azim ve kararlılıkla mücadele ederken böyle bir uygulamanın gündemimizde olması beklenemez. Şu an gündemimizde böyle bir şey yok Zaten Genelkurmay Başkanlığımızın da böyle bir talebi yok” ifadelerine yer vermişti. Daha sonra Başbakan Binali Yıldırım’a ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan talepler de geri çevrilmiş ve sonuçsuz kalmıştı. Devlet erkânında “Gündemimizde yok.” yanıtı gelmiş ve bedelli bekleyenler hayal kırıklığına uğramıştı. Son noktayı ise Başbakan Yardımcısı koyarak  "Türkiye'nin şu ortamında, terörle mücadelenin bu kadar had safhada olduğu bir ortamda bedelli askerlik konusuyla ilgili herhangi bir çalışma Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığında mevcut değildir. Yakın dönemde de bu konunun gündeme gelmesi mümkün değildir" sözlerini kullanmıştı.

BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?

Bedelli askerlik; zorunlu askerlik hizmetini, devletin bedelli askerlik yapılmasına karar vereceği dönemde belirlediği ücretin ödenmesi koşuluyla askerlik hizmetinin yapılmış sayılması anlamına gelir. Bedelli askerliğe başvurabilmek için dönemsel olarak değişmekle birlikte, çeşitli yaş ve ücret şartları getirilir. Aslında yurtdışında, yasaların koyduğu alt sınır süresince yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için her zaman mevcut olan bedelli askerlik hizmeti, Türkiye içinde yaşayan asker adayları için de bu dönemlerde devreye alınır. Bedelli askerlik uygulaması, genellikle ordunun ve devletin maddi kaynak sağlaması ve bireylerin mevcut işlerini kaybetmemesini sağlamak için yapılır.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 18 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.